reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon R9 Fury X2 spatřen v 10 cm širokém PC

25.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Radeon R9 Fury X2 spatřen v 10 cm širokém PC
Společnost AMD umožnila, aby se na události VRLA (Virtual Reality Los Angeles) ukázala v akci karta Radeon R9 Fury X2 vybavená dvěma čipy Fiji. Ta se měla objevit na trhu již na konci minulého roku, ale dosud nedorazila.
Radeon R9 Fury X2 má být nejrychlejší grafickou kartou, kterou AMD dosud vyrobilo, ovšem spoléhat se musí na technologii CrossFire, na níž spočívá spřažení výkonu dvou čipů Fiji. Na VRLA se tato karta ukázala v akci, a to konkrétně v počítači firmy Falcon Northwest, která je jedním z malých výrobců speciálních PC. Právě její počítače na této akci sloužily k tomu, aby dodaly potřebný výkon pro předváděčky VR systémů.





AMD Radeon R9 Fury X2 ale byla předvedena již na PCGamer E3, kdy ji ukázala samotná CEO firmy AMD, Lisa su. Ta se nakonec rozhodla její nástup pozdržet, ale prý ne proto, že by karta nebyla připravena, ale proto, že má na trh doprovodit první VR headsety, tedy Oculus Rift a HTC Vive. Falcon Northwest novou kartu na VRLA předváděl ve svém pouze 10 cm tlustém počítači, v němž pracovala pod malým plexisklem. Na přiložené fotografii je ukázána karta vybavená běžným referenčním chladičem firmy AMD, ale nemusí jít nutně o Fury X2.

AMD se tak velice snaží o to, aby si zákazníci kupující první VR headsety zvolili právě Radeon, přičemž tu je příležitost si zvýšit prodeje hi-end karet, na jejichž vrchol bude zakrátko patřit právě Fury X2. VR headsety jednak potřebují vysoký výkon, aby byl herní zážitek pokud možno prostý bolení hlavy a jiných zdravotních obtíží a pak nepůjde o levná zařízení s tím, že Oculus Rift je v předprodeji za 600 dolarů. VR hraní tak bude zatím přitahovat především ty zákazníky, kteří nemají hluboko do kapsy. Nyní se navíc proslýchá, že plně vybavený HTC Vive (tedy s oběma speciálními ovladači) bude stát dokonce 1500 USD.





Minimální požadavky na hraní s VR headsetem přitom čítají karty NVIDIA GTX 970 / AMD Radeon R9 290 plus procesor Core i5-4590 a ekvivalentní. Ostatní požadavky již téměř nestojí za řeč, jde o 8 GB RAM, tři USB 3.0 plus jeden 2.0, Windows 7 a výstup HDMI 1.3.

O kartě R9 Fury X2 zatím víme, že ponese dvě plně vybavená jádra Fiji XT, každé se 4096 stream procesory, 64 ROP a 256 TMU. Otázka je nastavený takt GPU (paměti poběží pochopitelně na 500 MHz), neboť jde přeci jen o jednu kartu, která nabídne jeden chladič pro dvě GPU, takže takty by se na základě toho mohly blížit taktům na kartě Radeon R9 Nano, což by ale i tak nebylo vůbec špatné. Na to ukazuje i TDP 375 W, což je jen o málo větší než dvojnásobek TDP karty R9 Nano (175 W).

Zdroj: wccftech
reklama