reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 6500 XT v testech, zavládlo zklamání

19.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 6500 XT v testech, zavládlo zklamání
Recenze nové karty AMD Radeon RX 6500 XT se dostaly na svět a lze říci, že dle očekávání mají jejich autoři k nadšení velice daleko. Jde tu přitom o kombinaci více faktorů ovlivněných stavem dnešního trhu. 
Radeon RX 6500 XT přišel na trh jako první grafická karta se 6nm GPU, přičemž tento čip je pozoruhodně malý a zabírá plochu pouze 107 milimetrů čtverečných. Ukazuje se tu pokrok výrobních technologií a mikroarchitektury RDNA 2, neboť toto malinké GPU je rychlejší než 232mm2 Radeon RX 580 a mělo by výkonnostně alespoň odpovídat Radeonu RX 5500 XT (158 mm2). Problém je však v tom, jaký "pokrok" celkově představuje ve vývoji grafických karet, neboť tento pokrok v podstatě neexistuje a v některých ohledech jde i o krok zpět. 
 
 
Jde tu pochopitelně o tolikrát diskutovanou paměť a také sběrnici. Z testů jasně vyplývá, že Radeon RX 6500 XT v žádném případě nelze doporučit na sestavách, které nedisponují rozhraním PCIe 4.0, ale mají stále verzi 3.0. Dle KitGuru je pak karta výrazně pomalejší (o 17 %) a v průměru se dostává i pod GeForce GTX 1060 6GB či Radeon RX 570. 
 
Další věc je krom slabší podpory multimédií ona pouze 4GB paměť a na tom všem lze vidět snad jen jedna pozitivní věc. O nový Radeon bude díky 4GB paměti malý zájem ze strany těžařů a pak logicky i ze strany lidí, kteří by si chtěli koupit novou kartu pro svou starší sestavu s PCIe 3.0. O to více karet pak zbyde pro ostatní. 
 
 
To dobře ilustruje i následující graf, dle nějž nový RX 6500 XT jednak sotva překonává svého rovněž 4GB předchůdce a na PCIe 3.0 už se propadá mezi výrazně slabší karty a má na dohled i low-end generace Turing GTX. 
 
 
Dle Tom's Hardware je RX 5500 XT 4GB dokonce o trošku rychlejší a to samé platí i pro GeForce GTX 1650 Super, karta z roku 2020 s cenou 159 USD, čili o 40 USD méně, než nyní žádá AMD. 
 
 
Ani na TechPowerUp nejsou z nového Radeonu nadšeni a mluví o přímo strašlivém výkonu s ray tracingem, který se na této kartě dá bez přehánění označit za nepoužitelný a co se týče klasických testů, i zde jde o výkonnostní ekvivalent karet GTX 1650 Super a RX 5500 XT 4GB, a to s tím, že v rozlišeních nad Full HD už výkon nového Radeonu oproti zmíněným kartám výrazně klesá. 
 
 
Radeon RX 6500 XT se dá označit za nechtěné dítko dnešní doby, kdy se AMD musí potýkat s dražší výrobou u TSMC a nedá se mu také ani moc vyčítat, že stanovil cenu 200 USD, když je jasné, že reálné ceny na trhu stejně budou mnohem vyšší. S tím se zase budou potýkat zákazníci a samozřejmě nelze očekávat, že by omezená paměť a sběrnice měly ceny nějak vylepšit. AMD se zkrátka nemusí ani moc snažit o to, aby připravilo dobrou kartu představující slušný pokrok, a jeho Radeon RX 6500 XT tomu bohužel zcela odpovídá. Navíc se ani nezdá, že by tato novinka nastoupila v hojných počtech a i u nás není k nalezení. 


reklama