reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 6600 XT má nastoupit na trh v srpnu, za kolik?

8.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 6600 XT má nastoupit na trh v srpnu, za kolik?
Zdánlivě ležérní tempo představování nových Radeonů bude zřejmě pokračovat, neboť modelu RX 6600 XT se máme dle dvou zdrojů dočkat někdy v průběhu srpna, ačkoliv původně byl očekáván ještě v první polovině roku. 
O zdánlivě ležérním tempu firmy AMD píšeme proto, že na jednu stranu přichází nové Radeony na trh skutečně pomaleji, než bychom si mohli přát, ale na druhé straně jsou tu prostě a jednoduše omezené kapacity, které má AMD k dispozici a o něž se musí dělit spousta produktů využívajících 7nm čipy. I kdyby tak firma AMD chtěla a měla tu možnost, aktuálně nemá šanci zvyšovat svůj podíl na trhu s grafickými kartami na úkor firmy NVIDIA, tedy pokud by se nerozhodla tak učinit na úkor jiných produktů. 
 
 
Zůstává tu ale vyřčený slib, že dostupnost grafických karet firmy AMD se v druhé polovině tohoto roku citelně zlepší, což by mohly a měly zařídit právě i nové Radeony RX 6600 (XT). Dlužno také dodat, že situace s dostupností se už nyní skutečně zlepšuje, ale to má zatím původ ve značně sníženém zájmu těžařů o nové karty, zatímco AMD logicky slibovalo navýšení jejich produkce. 
 
Model RX 6600 XT by měl nabídnout Navi 23 XT s 2048 Stream procesory a 8 GB paměti GDDR6 na 128bitovém rozhraní s 256 GB/s. Radeon RX 6600 má zase mít verzi Navi 23 XL se 1792 Stream procesory a s naprosto stejnou paměťovou výbavou včetně 32 MB Infinity Cache, ovšem s tím, že dostupné mají být vedle 8GB verzí i 4GB karty. Tyto Radeony by se mohly pochlubit pozoruhodně vysokými takty GPU v kombinaci s nízkým TBP. 
 
 
Dle leakera Coreteks, kterému přizvukuje Moore’s Law is Dead, má přinejmenším Radeon RX 6600 XT přijít na trh v průběhu srpna, a to nejspíše za doporučenou koncovou cenu 399 USD (stejnou má GeForce RTX 3060 Ti). Půjde přitom o výkonnostní obdobu karet RX 5700 XT nebo GeForce GTX 1080 Ti, k čemuž lze říci, že RX 5700 XT je výrazně pomalejší než RTX 3060 Ti i GTX 1080 Ti, takže můžeme doufat, že nový Radeon bude spíše na jejich úrovni. 
 
A jak jsme uvažovali už dříve, AMD samo nepřipraví žádné své referenční modely, které by nabízelo na trhu. Půjde tak v důsledku jen o AIB karty s očekávanými 8 GB paměti GDDR6. A ani bychom se nedivili, kdyby Radeon RX 6600, o němž se tu nemluví, byl pozapomenut ve výrobní pipeline a poté na něj možná ani nedošlo.  


reklama