reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 6800 XT se vzduchovým chladičem získal rekordní skóre ve FireStrike

19.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 6800 XT se vzduchovým chladičem získal rekordní skóre ve FireStrike
Novým Radeonům se skutečně nedá upřít jedna věc, a sice jejich schopnost fungovat na vysokých taktech, i když to se bude pochopitelně lišit kus od kusu. Overclocker Alva Jonathan ale nyní předvedl RX 6800 XT na 2650 MHz.
Pokud je hi-end grafická karta nastavena na 2650 MHz, automaticky bychom očekávali, že půjde o extrémní přetaktování s využitím spíše už krátkodobého podchlazení pomocí tekutého dusíku na teploty hluboko pod nulou. Ovšem v tomto případě nejde o dusík a dokonce nejde ani o vodní chlazení, ale o původní vzduchový chladič a referenční design karty. Ovšem je třeba vzít v potaz, že reálný takt GPU byl nejspíše jiný, neboť oněch 2650 MHz bylo nastaveno v Performance Tuning a takt byl ve skutečnosti omezen napájením. 
 
 
Nicméně i tak jde o sestavu, která rozhodně není běžná, neboť vedle pracoval právě dusíkem chlazený procesor Ryzen 9 5950X taktovaný na 5,4 GHz, který pomohl dosáhnout skóre 47.932 bodů v 3DMark FireStrike. To je však kombinované skóre, na němž se podílel právě i extrémně přetaktovaný procesor, takže v případě karty nás zajímavé grafické skóre, a to je 59.606 bodů. To je ovšem rovněž (zatím nepotvrzený) rekord, neboť dle databáze 3DMarku byla dosud nejlepší GeForce RTX 3090 s 56.516 body. Ale opět, získané skóre není dle autora kvůli upravené tesselaci platné pro 3DMark Hall of Fame (čili se neobjeví v oficiálním žebříčku), ovšem i tak jde o velice zajímavé výsledky, které jsou zaznamenány alespoň na hwbot.org.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Alva Jonathan zvaný "LUCKY_N00B" tak ukázal, že můžeme díky novým Radeonům očekávat další zlomené rekordy. Co ale říkají o taktování těchto karet recenze? 
 
Co se týče Radeonu RX 6800 XT, jeho výchozí takty jsou 1825 až 2250 MHz, přičemž v testu techPowerUp se povedlo s využitím maximálního limitu napájení dosáhnout průměrného taktu 2572 MHz, což tedy není vůbec špatné a výkon se tím zvedl cca o 9 procent. V případě modelu Radeon RX 6800, jehož výchozí takty jsou 1700 až 2105 MHz, zde to bylo po přetaktování v průměru 2472 MHz a výsledek byl opět 9 procent výkonu navíc. 
 
Můžeme se tak těšit na to, co předvedou nereferenční verze karet s posíleným napájením a výkonnějším chlazením, ale už nyní se nám potvrzují starší fámy, že nové Radeony se budou taktovat opravdu dobře. 


reklama