reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeony RX 5700 mohou jít s úpravou registrů nad 2,2 GHz

15.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Radeony RX 5700 mohou jít s úpravou registrů nad 2,2 GHz
Grafické karty Radeon budou asi mnohem oblíbenějším cílem overclockerů z řad běžných uživatelů než procesory Ryzen 3000, protože to vypadá, že s úpravou registrů lze získat nezanedbatelný frekvenční nárůst.
To může být zajímavé především pro majitele slabšího Radeonu RX 5700, který pracuje na taktech 1465 až 1725 MHz, zatímco silnější XT má takty 1605 až 1905 MHz a výroční model se dokonce téměř dotýká hranice 2 GHz. Z tohoto pohledu tak 2,2 GHz či více nevypadá nedosažitelně a pokud by někdo byl schopen takového taktu dosáhnout právě na Radeonu RX 5700, výkonnostní nárůst by byl jistě značný. 
 
 
Igor Wallossek z Tom's Hardware Germany nám napoví, jak toho můžeme dosáhnout. Je bez debat, že na takové pokusy budeme potřebovat co nejlepší chlazení, ovšem také bude třeba se pošťourat v registrech a upravit napájecí limity. 
 
Ovladače Radeonů využívají tabulku PowerPlay, kterou načtou z BIOSu karty hned poprvé, co s ní začnou pracovat. Zapíší si její hodnoty do registrů operačního systému Windows, a to jako SoftPowerPlay Table (SPPT), přičemž s nimi jsou spojena také omezení týkající se taktů nebo napětí Vcore. Čili pro upravení limitů pro napájení karty postačí uživateli změnit hodnoty v registrech a můžeme se vymanit z omezení taktů na 2150 MHz v případě RX 5700 XT a 1850 MHz u RX 5700. 
 
 
Modifikace jsou připraveny ke stáhnutí na výše odkazovaných stránkách a před jejich využitím je vyžadováno odinstalovat aktuální ovladače a využít třeba Display Driver Uninstaller, abychom systém vyčistili od jejich zbytků. K dispozici je několik verzí úprav pro oba nové Radeony a asi není třeba uvádět, že to vše uživatel činí na svou zodpovědnost a že autor nenese odpovědnost za to, když si někdo svým neuváženým jednáním zničí svůj hardware. 
 


reklama