reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raijintek debutuje se třemi procesorovými chladiči

22.7.2013, Jan Vítek, aktualita
Raijintek debutuje se třemi procesorovými chladiči
Opět nová firma pouštějící se do výroby počítačových chladičů? Ne tak docela. Značka Raijintek je sice nová, ale vytvořena byla společně známými společnostmi Xigmatek a Cooler Master a hlavním distributorem se stane Caseking. Těžko říci,...
Opět nová firma pouštějící se do výroby počítačových chladičů? Ne tak docela. Značka Raijintek je sice nová, ale vytvořena byla společně známými společnostmi Xigmatek a Cooler Master a hlavním distributorem se stane Caseking. Těžko říci, co je k tomu vedlo, ale jisté je, že nové produkty se už chystají na trh a jde zatím o tři procesorové chladiče.




Aidos


Výrobci uvádí, že chladiče Raijintek byly navrženy v Německu a vyrobeny na Tchaj-wanu, přičemž pro nalezení jejich jmen autoři zapátrali v řecké mytologii a vypůjčili si jména bohů či božstev, a to Aidos, Themis a Erebos. Ale na tom vůbec nezáleží.




Themis


Samotné chladiče jsou velmi prosté a odpovídají dnešním představám o věžovitých chladičích, takže tu máme vertikálně usazené měděné heatpipe a na ně horizontálně nastrkaná hliníková žebra. Chladiče se pak liší především svou velikostí a počtem využitých heatpipe.



Ereboss


Nejmenší Aidos tak využívá čtyři duální heatpipe s přímým stykem s procesorem, čili zde nemáme měděnou základnu, ale zploštělé heatpipe, do nichž má přímo proudit odpadní teplo z procesoru. Zpráva dále hovoří o patentovaném způsobu napojení žeber na heatpipe, které nevyužívá pájku, ovšem fotografie neukazují vůbec nic neobvyklého. Cena tohoto chladiče je 17 euro.

Model Themis má sice o jednu heatpipe méně, ale zato je jeho tělo větší a využit je zde 120mm ventilátor na rozdíl od 92mm. Ostatní vlastnosti jsou stejné a cena byla stanovena na 24 euro. Nakonec tu je velký Ereboss se šesti heatpipe a 140mm ventilátor. Jenomže ten je pouze 13 mm tlustý, takže nelze předpokládat, že dokáže vyvinout vysoký statický tlak. A to je velmi důležitá vlastnost, když má ventilátor před sebou takovou masu hliníku k profouknutí. Výrobce sice mluví o patentovaných otvorech v žebrech, které mají zajistit lepší průtok, ovšem až na jeden šestihranný otvor v zadní části zde není nic vidět.

Cena tohoto chladiče je 35 euro s daní a nakonec je uvedeno, že chladič přichází se dvěma ventilátory, i když dříve se mluví jen o jednom a na fotografii je také jeden.

Zdroj: techPowerUp
reklama