reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raijintek Triton AIO: pestrobarevné a tiché vodníky

24.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Raijintek Triton AIO: pestrobarevné a tiché vodníky
Když se řekne vodní chlazení typu vše v jednom, čili bezúdržbové vodní chlazení, vybavíme si především produkty firmy Asetek, z nich odvozené modely nebo případně další chladiče, které se jim velmi podobají. Nyní je tomu ale trošku jinak.
Vodní chladiče Raijintek se od zmíněných modelů, které známe především pod značkami Cooler Master a Corsair, liší už na první pohled. Mají totiž průhledný rezervoár a také průhledné hadičky, skrz něž na dostupných fotografiích prosvítá modré, červené nebo zelené chladicí médium. Oblíbit by si je tedy měli také ti, kteří se rádi koukají do útrob své skříně skrz boční plexisklo.





Koncept těchto chladičů je ale jinak naprosto stejný jako u známých modelů od firmy Asetek. Máme tu tedy radiátor pro dva 120mm ventilátory propojený hadičkami s hlavním modulem, kde je v jednom kuse integrovaný rezervoár, vodní pumpa a vodní blok. A dle velkého šroubku můžeme vidět, že v tomto případě budeme mít možnost doplnit chladicí médium, což znamená i to, že se okruh může na čas přerušit, abychom do něj mohli přidat třeba další blok nebo radiátor, pokud na to tedy pumpa bude stačit.





Raijintek Triton využívá měděný vodní blok, jenž je evidentně poniklovaný. Blok se skládá z klasických mikrokanálků, respektive velmi tenkých a hustě uložených žebírek. Použitá pumpa je zbrusu nová a slibuje vysoký výkon a nízkou hlučnost, přičemž v samotném rezervoáru se nachází ještě dvě LED pro podsvícení.

K dodávaným ventilátorům dostaneme také regulátor otáček a samozřejmě tu je i montážní kit, který je vhodný pro všechny moderní sockety AMD a Intel. Co se týče zbarvení chladicího média, pak to zakoupíme čiré a je na nás, zda použijeme červené, zelené nebo modré barvivo, případně si namícháme nějaký odstín.

Rozměry samotné pumpy jsou 38 x 56 x 39 mm, vybavena je keramickou osou a její maximální průtok je 120 litrů za hodinu, při čemž tvoří hluk 20 dBA při otáčkách 3000 RPM. Její spotřeba je 4 W a vydržet má 50.000 hodin práce, což je něco pod 6 let nepřetržitého použití. Maximální objem chladicího média v okruhu, což bychom tedy měli udržovat, je 350 ml.

Raijintek použil hadičky s vnitřním průměrem 9,5 mm a vnějším 12,5 mm, hliníkové radiátory a dodávané 120mm ventilátory mají otáčky 1000 až 2600 RPM (bez PWM) při průtoku 38,9 až 100,4 CFM a hlučnosti 21,6 až 36,6 dBA. Zde je důležité také schopnost vyvinout vysoký statický tlak, přičemž ten se pohybuje mezi 0,74 až 4,82 mm vodního sloupce.

Zdroj: techPowerUp
reklama