reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raijintek vymyslel prý první pasivní "vodní" chlazení pro PC

2.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Raijintek vymyslel prý první pasivní "vodní" chlazení pro PC
Společnost Raijintek se pochlubila prý světově prvním "vodním" chladičem, který dokáže pracovat naprosto pasivně, čili bez použití ventilátorů i vodní pumpy. Jak toho výrobce dosáhl a jaké jsou schopnosti takového chlazení?
Raijintek nepoužil žádnou novou převratnou technologii, ale to, co všichni dobře známe. Inspiroval se totiž v trubicích heatpipe, které pracují na principu změny skupenství chladicího média, jež se na místě sběru tepla mění v páru, středem trubice putuje na opačnou stranu, kde se výdejem tepla ochlazuje, čímž kondenzuje a po stranách trubice putuje zase zpět. Jde tak o uzavřený koloběh, který může pracovat donekonečna, ovšem do této doby byl u počítačů použitý pouze v měděných trubicích či výparníkových komorách, které nemůžeme libovolně ohýbat jako hadičky vodních chladičů.





Právě proto píšeme v případě chladiče Raijinteku slovo vodní v uvozovkách, neboť je zřejmé, že voda v jeho okruhu nedominuje. Musí se jednat o jinou náplň s velice nízkou teplotou vypařování, která koluje v běžném vodním bloku i radiátoru, přičemž hadičky také nevypadají nijak zvláštně až na to, že jsou průsvitné a jedna z nich je užší. Server techPowerUp pořídil okolní snímky a uvádí, že tento systém skutečně funguje a je prý připraven pro nasazení v hotových produktech. Nicméně jak je vidět, nebyl prezentován na opravdové sestavě, ale s využitím misky a vařicí vody z konvice, což vzbuzuje otázky především o tom, jaká teplota je potřeba na to, aby mohl efektivně fungovat.





Raijintek prý při vývoji tohoto chlazení neváhal investovat značné prostředky do výzkumu a vývoje a již si příslušnou technologii nechal patentovat na většině důležitých trhů. První produkty bychom tak mohli dle dostupných informací vidět na trhu velice brzy a doufejme, že opravdu půjde o funkční řešení, jehož jednoznačnou výhodou by byl tichý běh a také bychom se nemuseli strachovat o to, že selže nějaká mechanická součástka. Je ale zřejmé, že zde jde především o absenci vodní pumpy a pokud má takové chlazení fungovat opravdu efektivně i při dostatečném oběhu chladicího média, bude nutné radiátor profukovat a zde se už bez ventilátorů neobejdeme.

Tolik ke zveřejněným informacím o chlazení Raijintek a nyní trošku skepticismu. Už na Computexu 2014 jsme mohli vidět model SilverStone TD04, o němž mimochodem informoval i stejný server. Tento chladič také sliboval oběh média bez použití pumpy a schopnost uchladit až 200W čip. Jenomže TD04 se dosud neobjevil na trhu.





Raijintek by se jistě také pochlubil, kdyby se takové chlazení chystal uvést brzy na trh a spíše by ho ukázal v akci ne v misce horké vody, ale na desce s horkým procesorem. Každopádně takový koncept je jistě zajímavý a dotažený do konce by nás mohl zbavit jednoho zdroje hluku a potenciálních potíží.

Zdroj: techPowerUp
reklama