reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raja Koduri zvedá ducha, Xe HPC označen za "otce všech"

9.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Raja Koduri zvedá ducha, Xe HPC označen za "otce všech"
Z Koduriho grafické divize firmy Intel nedávno překvapivě odešel i s kolegyní Chris Hook, což vyvolalo vlnu spekulací o tom, jak vůbec probíhá vývoj grafické generace Xe. Raja Koduri se tak rozhodl zakročit. 
Nejdříve jsme se dozvěděli, že z Intelu mizí šéf grafického marketingu Chris Hook, a to i s Heather Lennon a nedlouho poté se objevily informace, že vývoj Xe nepokračuje dobře a Intel má velké problémy s efektivitou i ve srovnání s aktuálními generacemi GPU AMD a NVIDIA. Tyto informace ale zatím pochopitelně stavíme na úroveň fám. 
 
 
Nicméně Raja Koduri asi cítil potřebu zase zvednout celkovou náladu či důvěru ve svou grafickou divizi, k čemuž měl ostatně dobrou příležitost, když odcestoval do indického Hyderabadu, aby otevřel nové inženýrské centrum, kde se pracovníci zaměří na vývoj technologií pro AI a éru exascale. 
 
 
Koduri se tak vyfotil se svými spolupracovníky, kteří pracují na HPC verzi grafiky Xe. Nedávno prý překročil velký milník v jejím vývoji a Koduri mluví o tom, že to bude největší kus křemíkového čipu vytvořený v Indii (samozřejmě ale ne vyrobený) a možná i na světě. Vývojářský tým jej označuje jako "the baap of all", čili otce všech. 
 
O tom, jaký milník byl překročen, se Raja bohužel dále nezmiňuje a také se nedá určit, zda daný "největší čip" bude monolit nebo spíše je zde míněn celkový design, který se může skládat z více kusů. 
 
V každém případě je zřejmé, že Raja Koduri se snaží pozvednout náladu a důvěru ve vývoj nových GPU v Intelu, která bychom mohli z hlediska produktových novinek označit za to nejdůležitější, na čem Intel aktuálně pracuje. První Xe by měly dorazit někdy v příštím roce, ovšem HPC modely zvané Ponte Vecchio stavěné na 7nm procesu spíše až za dva roky, pokud to půjde dobře. 
 
Zdroj: Raja Koduri via Twitter


reklama