reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raketa Falcon 9 poprvé úspěšně přistála na plovoucí plošině

9.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Raketa Falcon 9 poprvé úspěšně přistála na plovoucí plošině
Společnost SpaceX už zvládla přistát se vzpřímenou raketou na pevnině. Nyní se jí ale povedl další velmi zajímavý kousek. Raketa Falcon 9 se vrátila a přistála na plovoucí přistávací plošině v Atlantiku.
V pátek 8. dubna 2016 večer našeho času se raketě Falcon 9 od SpaceX povedlo něco, o co se společnost už delší dobu snaží. První ze dvou stupňů rakety Falcon 9 se poté, co se oddělila vesmírná loď Dragon s nákladem, vrátil zpět na zem a blízko pobřeží Floridy dosedl na plovoucí přistávací plošinu s názvem Of Course I Still Love You (OCISLY). Dragon poté zamířila na ISS, loď na vesmírnou stanici totiž veze nafukovací modul BEAM.

BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) je obytný kosmický modul od společnosti Bigelow Aerospace, který má být na ISS testován. Zatím v něm nebude nikdo bydlet, bude se jen zkoušet jeho odolnost. Pokud se vše povede, měl by to být zásadní pokrok, protože nafukovací obytný modul je velmi skladný.

Nákladní vesmírná loď Dragon však nenese jen modul BEAM. Má na palubě i zásoby potravin a dalších potřebných věcí, které veze na ISS. Na Mezinárodní vesmírnou stanici by měla loď dorazit tuto neděli.


Včerejší událost není prvním pokusem přistát s Falconem 9 na plovoucí plošině. Společnost Elona Muska se o tento manévr snažila opakovaně, až do pátečního večera se však vždycky něco pokazilo. Jednalo se sice o zdánlivé drobnosti jako nezafixování jedné přistávací podpěry, ovšem to mělo velké následky. Raketa se převrátila a vybouchla, to se událo například v lednu letošního roku.

U pátečního přistávání se však nic takového nestalo a Elon Musk se tak konečně dočkal toho, co chtěl dokázat. Úspěšné přistání na klidném moři proběhlo téměř 300 kilometrů od Mysu Canaveral na Floridě. Celá akce trvala přibližně osm minut.

Jedná se o druhé úspěšné vzpřímené přistání rakety společnosti SpaceX. Elon Musk tak má na svém kontě přistání na souši z prosince minulého roku a nyní už i na vodě. Při misích do vesmíru dříve nebylo možné rakety znovu použít, takže pro novou misi musela být vždy postavena nová raketa. SpaceX proto doufá, že se jim podaří co nejvíc raket používat znovu, aby snížili náklady. Ty by pak měly být nižší asi o 30 %, což je zásadní.

Díky tomu, že se rakety vrátí v pořádku zpět na Zem, se budou moct s úpravami používat opakovaně. Podle SpaceX pak budou díky nižším nákladům podobné mise mnohem dostupnější. Jde zde totiž i o peníze, protože částky, které se točí v tomto odvětví, jsou skutečně nemalé.

Zdroje: theverge.com, nbcnews.com

reklama