reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ransomware, šifrovací vyděračské útoky mění bezpečnostní politiku

27.5.2015, Milan Šurkala, aktualita
Ransomware, šifrovací vyděračské útoky mění bezpečnostní politiku
Rok 2014 byl ve znamení obrovského nárůstu ransomware, což jsou útoky, kdy hacker zašifruje data oběti a požaduje výkupné za jejich odemčení. Kvůli těmto útokům nebo hrozbám útoků už firmy mění bezpečnostní politiku a zálohování.
Rok 2014 byl rokem ransomware. To jsou vyděračské útoky, kdy se útočník dostane do počítač oběti, které zašifruje data. Posléze požaduje výkupné za zpřístupnění dat. V minulosti se toto stalo např. policii v Chicagu. Společnost Unitrends, která se zabývá zálohovacími technologiemi, provedla průzkum u 381 svých zákazníků a zjistila, že 29 % z nich zažilo ztrátu dat důsledku ransomware útoku. Většinou šlo jen o ztrátu dat několika posledních hodin, nicméně 7 % ztratilo i více než měsíc práce.
Počet ransomware útoků vzrostl více než dvojnásobně, o čemž nás už minulý měsíc informovala společnost Symantec, a to na 8,8 milionu. Celkově to tak nyní činí 4 % všech útoků. Podle jiné zprávy je to 5700 počítačů denně a obvyklé výkupné činí 60 až 200 dolarů, přičemž v průměru 2,9 % uživatelů zaplatí. V roce 2014 bylo takto napadeno přes 336 tisíc počítačů v USA, 26 tisíc v Kanadě, necelých 5 tisíc v Británii. Vysoké počty zablokovaných počítačů jsou v Rusku.

Většina firem hrozby postupně bere na vědomí a přizpůsobuje jim i bezpečnostní politiku. Protože lidský faktor je vždycky velkou hrozbou a prevence lidské chyby nebude nikdy stoprocentní, soustředí se společnosti také na prevenci pro případ útoku, tedy zlepšují zálohování, aby v případě útoku bylo snazší obnovit data a neplatilo se výkupné.

Zdroj: eweek.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama