reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi 2 dostalo hardwarovou akceleraci OpenGL

15.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi 2 dostalo hardwarovou akceleraci OpenGL
Majitelé mikropočítače Raspberry Pi 2 se mohou těšit z dárku v podobě nového experimentálního ovladače pro OpenGL, který nabídne hardwarovou akceleraci tohoto API. Výsledkem je především mnohem vyšší výkon.
Raspberry Pi 2 si můžeme u nás jako Model B s 512 MB operační paměti koupit již za 1000 Kč s daní, takže jde o levný mikropočítač, který sám o sobě potřebuje už jen úložné zařízení v podobě Micro SD karty a pak samozřejmě i potřebné periferie a zobrazovací zařízení pro naše účely, pokud je tedy budeme vyžadovat. Nyní se mohou majitelé těšit i z toho, že GPU VideoCore IV v procesoru může být využito pro hardwarovou akceleraci OpenGL, což dříve zajišťoval pouze software. Kvůli tomu bylo vykreslování grafiky pod OpenGL pomalé a nefungovalo spolehlivě. Z blogu se tak dočteme, že hardwarově akcelerovaná grafika umožní i hraní některých her renderovaných pod OpenGL, což dříve nebylo možné.





Novou aktualizaci pro systém Raspberry Pi 2 si můžete již sami stáhnout a přesvědčit se, že obsahuje také vylepšené standardní aplikace, jako jsou Sonic Pi, Scratch, Mathematica a Node-RED. Jsou tu také nové verze knihoven pro WiringPi (rozhraní GPIO), Python a Java, opravy různých chyb, vylepšená kompatibilita USB audia i Main Menu editor a také možnost přetaktování přímo z GUI (Raspberry Pi Configuration).


Experimentální podpora OpenGL tedy zdaleka není jedinou novinkou nové verze softwaru a že nejde o konečnou verzi, musíte si akceleraci nejdříve zapnout. Raspberry Pi 2 ji má zatím jako jediný k dispozici a je třeba poznamenat, že může jít o zdroj dalších problémů. Ovšem výhody poznáte třeba z přiloženého videa, které ukazuje OpenGL demo GLXGears. To bez akcelerace běží při 23 snímcích za sekundu s nesprávně zobrazenými barvami a problikáváním obrazu, přičemž s akcelerací je to 60 FPS a bez problémů se zobrazením.

Krom toho všeho se objevila další novinka, a sice portovaný operační systém Tizen 3.0 od Samsungu, který tedy může pracovat pod Raspberry Pi. Samsung doufá, že tak získá více vývojářů aplikací pro svůj systém, který běží na různých mobilních zařízeních či televizorech.

Zdroj: Raspberry Foundation

reklama