reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.5.2020, Jan Vítek, aktualita
Počítač Raspberry Pi 4 je na trhu už téměř rok a během něj zvládla nadace Raspberry prodat téměř tři miliony kusů různých jeho verzí, přičemž ty se potýkaly s různými problémy, jež si vyžádaly nové revize. Nyní přichází ale další model s 8 GB RAM. 
lipo (113) | 28.5.202015:35
V produkci mi bezi cca 30 rpicek a zadny trouble s prehrivanim sem nezaznamenal.. Tak nevim, karty taky vydrzej, jen se obcas rozpadnou data pri vypadcich.. Uz se tesim az bude plna podpora bootu z usb...
Odpovědět0  0
martinX34 (53) | 28.5.202016:12
Ja mam sice doma len par RPi na pokusy ­(z kazdej generacie jedno­) ale je fakt, ze RPi4 sa prehrieva. Mam nainstalovany maly pasivny chladic na CPU a na RAM a na plny vykon dokaze bezat len cca. 30­-60 s, potom sa prehreje a zacne throtlovat ­(znizi sa frekvencia­). Na starsich generaciach RPi to nerobilo.

Na otestovanie aktualnej teploty a frekvencie sa da pouzit napriklad tento skript:

#!­/bin­/bash
while true
do
temp=$­(vcgencmd measure_temp | cut ­-d ­'=­' ­-f2­)
clock_hz=$­(vcgencmd measure_clock arm | cut ­-d ­'=­' ­-f2­)
clock_mhz=­"$­(­( $clock_hz ­/ 1000000 ­)­)­"
echo ${clock_mhz}MHz $temp
sleep 5
done
Odpovědět0  0
Radkus77 (2) | 29.5.202011:12
Tak jsem našel ten článek o přehřívání
https:­/­/www.svethardware.cz­/raspberry­-pi­-4­-ma­-problemy­-s­-prehrivanim­-castecne­-je­-resi­-novy­-firmware­/49666
A při troše hledání je se dá najít dost článků.
O tom, že to odpaluje SD karty se dá taky najít celkem dost stížností uživatelů.
Je to také celkem vidět z fotek v článku, kdy je slot pro SD kartu umístěn dost blízko zdroje tepla.
Ale o tom, že by se to skutečně podařilo vyřešit nikde ani slovo. Jen, že se něco zkouší a je nutné používat výkonný chladič.
Je to také důvod, který mne od koupě dost odrazuje. Možná, že to ve skutečnosti až taková hrůza není, ale nic, co by to vyvracelo se mi nalézt nepodařilo...
Odpovědět0  0
martinX34 (53) | 29.5.202012:04
Hroza to nie je. Prehrieva sa ­(a nasledne sa podtaktuje­) len ak ide na plny vykon.
Odpovědět0  0
Radkus77 (2) | 28.5.202013:36
Více než 8GB varianta by mne zajímalo, jestli už koneně vyřešili problém s přehříváním a odpalováním SD karet. Tohle jsem tak nějak nikde nedokázal dohledat a nemyslím si, že by se tím hodně hlasitě nechlubili, kdyby to konečně již bylo vyřešeno...
Jediným řešením bylo tenkrát tuším softwarové snížení výkonu, čímž srazili teplotu o nějaké 4stup., což v reálu prodloužilo životnost SD karty tak o 2 dny...
Odpovědět0  1
CooliPi (378) | 1.6.202016:59
Prehrivani RPI samozrejme zvysi teplotu i SD karty ­- a ty ktere nejsou navrzene pro prumyslove vyuziti to brzo odskaci. Ale neni to jen provozni teplotou, je to take tim, ze spousta SD karet nema radic schopny tak castych zapisu ­- je proste spousta opravdu spatnych radicu s blbym firmwarem ktery za chvili rozsype data, neumi si poradit s poskozenymi bloky, nebo vubec nedela garbage collection.

V zasade v RPI funguji dobre jen karty od SanDisku a od SAMSUNGu ­(nektere rady mely ovsem problemy­). Spise bych to shrnul ­- ty rady, ktere jsou postaveny na kvalitnich radicich jedou.

U SanDisku jsou to rady ­(mikroSD­) Ultra ­(s cervenym pruhem urcite jedou­), Extreme, Extreme Pro. U SAMSUNGu uz nevim. To co kartu usmazi je swapovani na kartu kdyz zacne dochazet RAM. Proto by i 8GB RPI melo jet spolehliveji, protoze bude mene casto vyuzivat swap.

Swapovani se da vypnout uplne, aby tam jeste pred vycerpanim RAM nic nezapisoval.

Bez chladice ma ale RPI4 idle teplotu stejne kolem 78°C. Zatizenim se to jen dostane do modu kdy to zacne snizovat frekvenci ­(proto jsme si to snad neporizovali, ne?­)

Ja jsem si proto navrhnul vlastni chladic, idle je kolem 34°C a pri max. synteticke zatezi se to vysplha k 54°C. Ale je to maximalisticke reseni a nikoho pro to nelamu. Viz CooliPi.

Snizeni teploty pomoci upgradu firmwaru bylo dosazeno tim, ze se zacal pouzivat power management toho VLI cipu ­(USB2­/3 mustek­). Bohuzel posledni aktualizace byla hodne agresigni, sice to zmensilo spotrebu RPI o 0.4W, ale nekterym uzivatelum to zpomalilo transfery na poloviny ­(zejmena malych souboru ­- delsi latence­). Tento firmware by melo jit vzit i starsi a nahrat ho tam misto posledniho.
Odpovědět0  0
hor411 (153) | 28.5.202012:35
8GB RAM? Spíš bych se spokojil nadále se 4GB, ale aby vyměnili ten obstarožní BCM2711 něčím novějším, co má jádra Cortex­-A76­/A77 aspoň, klidně s pasivem. Pak už by se to dalo používat i jako ­"desktop­". Ale chápu, že na to to určeno není ­(tak k čemu pak těch 8GB RAM?)
Odpovědět3  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.