reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi Module 3+: počítač na modulu SO-DIMM

28.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi Module 3+: počítač na modulu SO-DIMM
Raspberry Pi Foundation představuje další novinku a není to ke zklamání některých nové Pi 4, ale Pi Compute Module 3+ (CM3+). Jedná se o nesamostatný počítač na modulu, který vychází z pamětí DDR2 SO-DIMM. 
Jak dobře víme, SO-DIMM jsou klasické zkrácené moduly mobilních pamětí RAM, i když dnes už je právě v noteboocích tak často jako dříve nenajdeme kvůli instalaci pamětí přímo na základní desku. SO-DIMM si ale našel cestu i mezi menší desktopy a desktopové desky a také do světa Raspberry Pi díky Compute Module 3+ (CM3+).
 
 
Jak je vidět, takový modul rozhodně nebude možné provozovat samostatně, protože krom samotného plochého konektoru pro slot SO-DIMM nemá žádné jiné. Je tak zřejmé, že bude potřeba ještě další deska právě s oním slotem, která nabídne vše ostatní. A zde je modelový příklad takové desky: 
 
 
Když ale potřebujeme ještě desku, proč bychom si měli kupovat celé Pi ve dvou kusech? Pro jednotlivce to nedává smysl, ovšem CM3+ je určen především pro firmy, které chtějí založit svůj produkt právě na počítači Pi, ovšem nemají zájem o celou desku s konektory v konfiguraci a umístění takovém, jaké je. Takové firmy si mohou vytvořit vlastní desku dle svých potřeb a do ní pak umístit samotný Compute Module 3+. Standardizovaný slot SO-DIMM jim takovou věc pouze ulehčí. 
 
Compute Module 3+ má v nabídce hlavní SoC v podobě Broadcomm BCM2837B0 (Cortex-A53 na 1,2 GHz), dále 1 GB LPDDR2, na výběr je mezi 0 (CM3+ Lite), 8, 16 a 32GB eMMC, a to vše na kartičce o rozměrech 68 x 31 x 3,7 mm a hmotností 9 gramů, která bude k dostání za 25 až 40 dolarů.
 
Nová verze Compute Module doplní již starší CM3, CM3/Lite a CM1. Jako obvykle slibuje vyšší výkon a větší výběr úložného prostoru. CM3+ je přitom založen na stejném SoC jako Raspberry Pi 3B+, které však bude pracovat na taktu nižším o 200 MHz, což má jít na vrub jednak slabšímu PMIC (Power Management Integrated Circuit) pro napájení a pak bylo i rozhodnuto, že zde bude důležitější dosáhnout vyšší stability a tepelné odolnosti, což se cení právě v průmyslu. 
 
Nadace předpokládá, že bude vyrábět modely CM3+ až do roku 2026. Vedle zmíněných verzí bude také nabízet vývojářskou sadu, která přichází vybavena právě výše zobrazenou deskou. 
 


reklama