reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi poprvé v historii zdražují, které a o kolik?

21.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi poprvé v historii zdražují, které a o kolik?
Nabídku nadace Raspberry zdobily pevně dané a očekávatelné ceny, které se v případě starších modelů ještě postupně snižovaly, tedy pokud nebyl daný hardware rovnou stažen z nabídky. Nyní ale přichází opak. 
Je přitom zcela jasné, co je příčinou zdražení počítačů Raspberry Pi. Jejich výrobu zasáhl prostě a jednoduše nedostatek výrobních kapacit, který se už týká v podstatě všeho včetně čipů, PCB, kondenzátorů, MOSFETů a dražší je i expedice na cílové trhy. 
 
 
Eben Upton z Raspberry tak dnes oznámil, že jeho nadace se rozhodla vůbec poprvé v historii zdražit své produkty, ale zároveň zdůraznil, že to je pouze přechodné opatření. Uvedl také, že o Raspberry Pi je aktuálně velice vysoká poptávka, ale navzdory ní bude kvůli omezeným kapacitám vyroben zhruba stejný počet kusů jako v předchozím roce, a to cca sedm milionů. Nedostává se přitom zvláště modelů Raspberry Pi Zero a 2GB verze Raspberry Pi 4. 
 
I nadace Raspberry přitom očekává, že nedostatek se potáhne po větší část příštího roku a v jejím případě budou nejvíce poznamenány především starší produkty založené na 40nm čipech. Nicméně nyní jde především o Raspberry Pi 4, který už je založen na novějším čipu. 
 
Loni byla 2GB verze Raspberry Pi 4 zlevněna na 35 dolarů, kolik dříve stála 1GB verze a ta byla při té příležitosti stažena z nabídky. Nyní se ale 1GB model opět dostává na trh za svou původní cenu, čili 2GB model se zdražuje na původních 45 dolarů, ovšem pouze dočasně. Jak dlouho to ale bude trvat, to se pochopitelně nedozvíme, neboť ani Upton nemá křišťálovou kouli. 
 
Pokud jde o starší modely, vzhledem k omezeným kapacitám pro výrobu 40nm čipů dostanou prioritu modely Compute Module 3, Compute Module 3+ a Raspberry Pi 3B a na druhou stranu lze očekávat nedostatek Raspberry Pi 3B+. Kdo tedy používá ještě tento model, tomu Upton doporučuje přejít na 1GB verzi novějšího Raspberry Pi 4. 


reklama