reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi se stalo 3. nejprodávanějším počítačem na světě

18.3.2017, Milan Šurkala, aktualita
Raspberry Pi se stalo 3. nejprodávanějším počítačem na světě
Malé počítače Raspberry Pi jsou natolik populární, že svými prodeji překonaly i legendární Commodore 64. Díky tomu se staly třetí nejprodávanější univerzální počítačovou platformou na světě. S prvními dvěma pozicemi to ale nebude jednoduché.
Prodeje počítačů Raspberry Pi překonaly odhady výrobce a s počtem 12,5 milionu kusů prodaných za 5 let se tak tato platforma stala třetí nejprodávanější platformou univerzálních počítačů na světě. Překonala tak doposud třetí Commodore 64. Přesná čísla sice nejsou známá, předpokládá se však, že analýza sériových čísel těchto počítačů dává nejpřesnější odhad.

Raspberry Pi 3

Je ale jasné, že na první dvě pozice se Raspberry Pi patrně nikdy nedotáhne, neboť stále mají mnohem vyšší prodeje. Na druhém místě je Mac, u něhož jsou k dispozici různá čísla pohybující se někde kolem podezřele nízkých 120 až mnohem uvěřitelnějších 200 milionů prodaných kusů (v roce 2015 se např. dostaly nad 20 milionů za rok). U PC bychom byli pravděpodobně někde kolem čísla 4,5 miliardy (za poslední rok to bylo přes 260 milionů kusů).

Commodore 64
Commodore 64 (zdroj: Wikipedia.org, public domain)

Nejlépe prodávaným Raspberry Pi se stal třetí model Pi 3, který je na trhu sotva rok, ale už stačil zabrat takřka třetinu veškerých prodejů. Zajímavostí je také např. to, že Raspberry Pi Zero W zaznamenalo za první čtyři dny přes 100 tisíc prodejů, poté se jich ale už moc neprodalo a zůstává na jednom procentu. Původní model Pi A pak dosahuje zhruba 2 procenta.

Prodeje Raspberry Pi


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama