reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ray tracing v Minecraftu: nové světy i návody pro hráče

31.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Ray tracing v Minecraftu: nové světy i návody pro hráče
NVIDIA předvedla další vývoj technologií RTX ve hře Minecraft a k tomu připravila i průvodce nastavením, jež hráči budou moci využít. NVIDIA také navázala spolupráci s aktivními členy komunity a nyní ukazuje výsledky jejich práce.
NVIDIA tak už dlouho vyvíjí RTX verzi hry Minecraft, což má velký smysl jednak kvůli tomu, že jde o jednu z nejoblíbenějších her na světě a pak i kvůli tomu, že vzhledem k její jednoduché grafice se mohou tvůrci řádně rozšoupnout s ray tracingem a jeho kvalitou či rozsahem. 
 
 
Přímo pak NVIDIA spolupracuje s nejaktivnějšími členy komunity Minecraftu, a to konkrétně autory Razzleberries, BlockWorks, GeminiTay a mnoha dalšími. Ti pak mají za úkol tvořit obsah, na němž může ray tracing dobře vyniknout, jako jsou chrámy a totemy od Razzleberries s per-pixel emisivitou, stíny zobrazovanými v reálném čase i globálním osvícením scény. V těchto chrámech budou pak hráči plnit různé výzvy a celkově je zkoumat. 
 
 
Od Block Works přichází Imagination Island na čtyřech různých světech, které odpovídají i čtyřem různým "elementům" ray tracingu. Na druhém obrázku je tak návštěvnické centrum, kde hrají hlavní roli tzv. god rays, čili volumetrické světlo. Jinde zase bude možné asi očekávat odrazy a lomy světla a pak může jít o stíny či o globální osvícení. 
 
 
Nakonec byl ukázán křišťálový palác od GeminiTay, kde se také evidentně uplatní volumetrické světlo a dále pak dle tiskovky NVIDIE i stíny a "atmosférické poruchy", ať si pod tím představíme cokoliv.  
 
V rámci GTC Digital tu také máme nové nástroje a příručky pro tvorbu nových světů. Do toho patří path tracing pro Minecraft s RTX a PBR texturami a celými balíky textur. Pak je tu také návod pro převod světů z Java verze do RTX verze (edice Bedrock Windows 10)


reklama