reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Razer Christine: projekt modulárního PC odhalen

8.1.2014, Jan Vítek, aktualita
Razer Christine: projekt modulárního PC odhalen
Společnost Razer se rozhodla stvořit modulární PC, které takovou vlastnost samozřejmě má odjakživa, ale projekt Christine na to jde poněkud jiným způsobem. Razer chce tuto modularitu představit v poněkud jednodušší a elegantnější podobě.
Desktopové počítače PC se mohou chlubit svou modularitu která nám umožňuje si vybrat ze široké nabídky komponent, jež by spolu měly bez problémů komunikovat. To je na jednu stranu jejich výhoda a kouzlo, ale na druhou stranu to nezřídka kdy působí problémy právě s kompatibilitou, i když dnes již situace není tak špatná jako před lety, tedy v době, kdy Intel umožňoval dalším výrobcům, aby pro něj vyráběli čipové sady.





Razer se rozhodl, že svůj projekt Christine postaví právě na základu modularity počítačů PC a jak je vidět z okolních obrázků, vzal to doslova. Jsou tu tedy opravdu jednoduché moduly, z nichž každý může nést něco jiného. Některý tak bude obsahovat procesor, jiný grafickou kartu, RAM, disk, SSD, atd. Celek pak trochu připomíná skříň Level 10 od firmy Thermaltake.





Projekt Christine sází především na rozhraní PCI Express, pomocí nějž můžeme připojit kde co, když si vezmeme na pomoc můstek. Jenomže v tom všem můžeme vidět i kámen úrazu. Možnost vzít modul s procesorem nebo grafikou a prostě jej zasunout do připraveného slotu je sice zajímavá, ale je třeba vyřešit problém s vlastním fyzickým připojením, což se týká především procesorů, kde je otázka pinové kompatibility, pokud tedy procesor nebude rovnou součástí malé základní desky. Dále je zřejmé, že bude zapotřebí dodatečný materiál, což výsledný produkt prodraží. Nakonec je tu otázka, zda budeme mít vůbec na výběr z tolika komponent, aby byla možnost sestavení takového počítače vůbec zajímavá a nešlo nakonec jen o poskládání takového jednoduchého lega.


Dejme ale slovo firmě Razer. Ta pro začátek jmenuje výhody, které se týkají především jednoduchosti, díky níž si takové PC zvládne postavit každý, kdo se dokáže trefit s modulem na určené místo. Mluví také o tom, že uživatel si už nebude muset kupovat nová PC a prostě vymění jeden či více modulů, ovšem to by tento design musel být skutečně nadčasový a snad i umožnit výměnu komunikačních cest v páteři samotné "skříně". A právě o tom nás Razer přesvědčuje a říká, že jeho koncept myslí i na budoucí modernizace, ale už neříká, do jaké míry.

Moduly jsou zde pojaty jako samostatné jednotky, jež mohou v sobě integrovat i vodní chlazení a technologii aktivního potlačení hluku. Pro ovládání celého PC pak může posloužit dotykový LCD, s jehož pomocí můžeme monitorovat jednotlivé moduly a spravovat je. Poslední informace je o tom, že výsledné PC nebude omezeno na OS Windows, ale otevře se i jiným platformám.

To jsou všechny dostupné informace, takže můžeme jen hádat, zda nakonec nezůstane pouze u konceptu a zda si Razer neukousl moc velké sousto.

Zdroj: Hexus.net

reklama