reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

11 CPU chladičů - ve znamení Thermalright

1.7.2008, Jan Vítek, recenze
11 CPU chladičů - ve znamení Thermalright
Dnes si vezmeme na mušku mainstreamové i hi-endové chladiče procesorů. Zastoupeny budou chladiče od Arctic Cooling, Cooler Master, Noctua, Thermaltake a především 5 modelů od Thermalright. Výzvou pro ně pak bude čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Quad Q6600.
Tento test tedy bude spíše ve jménu americké společnosti Thermalright, ale ukáží se také tři modely Cooler Master, z nichž jeden (GeminII) jsme již v testu měli. Zde bude tedy spíše sekundovat chladiči GeminII S, který je jeho menší verzí. Zcela novým chladičem je pak spíše pasivně koncipovaný Hyper Z600. Dále je zde novinka společnosti Noctua, která doplňuje nabídku věžovitých chladičů této firmy, aktualizovaná verze chladiče Thermaltake Big Typhoon a nakonec je zde velmi oblíbený model Arctic Cooling Freezer 7 Pro.



Výsledky také pro lepší porovnání do plním o chladič Noctua NH-U12P, který ale není přímou součástí testu. To ale platí i o chladičích Freezer 7 Pro a GeminII. Freezer 7 Pro je již starší a donekonečna omílaný model a GeminII byl již jednou řádně zrecenzován. Pak jsme již jednou měli v testu model Thermalright SI-128, ale ten přišel v inovované verzi s vylepšenými žebry - SI-128 SE.
  • Arctic Cooling - Freezer 7 Pro
  • Cooler Master - GeminII
  • Cooler Master - GeminII S
  • Cooler Master - Hyper Z600
  • Noctua NH-C12P
  • Thermalright - IFX-14
  • Thermalright - MST-9775 LE
  • Thermalright - SI-128 SE
  • Thermalright - Ultima-90I
  • Thermalright - Ultra-120 eXtreme
  • Thermaltake - Big Typ VP


Začneme tedy s představením modelu GeminII S.


Cooler Master GeminII S


Cooler Master nejdříve přišel s "plnotučným" modelem GeminII, který je velmi výkonný, ale také zabírá mnoho prostoru nad základní deskou. Navíc využívá nejlépe dva 120mm ventilátory. Verze GeminII S byla představena teprve nedávno a využívá buď dodávaný 120mm ventilátor, nebo si na tento chladič můžete namontovat dva 92mm nebo 80mm ventilátory, ale osobně nevidím důvod, proč je využívat raději než 120mm model.



Model
GeminII S (RR-CCH-PBJ1-GP)
Materiál
hliník, měď, 6mm heatpipe
Rozměry
124 x 120.8 x 75 mm
Hmotnost
560 g
Ventilátor
120 x 120 x 25 mm
1000 - 2000 RPM PWM
max. 69,69 CFM
kluzná ložiska
Kompatibilita
Intel Socket LGA775
AMD Socket (AM2/ 940/939/754)


Chladič má příjemně nízké tělo, díky němuž se bude hodit i do úzkých skříní, které se stanou základem pro různá HTPC, apod. Využita je zde klasická kombinace měděné základny, heatpipe (zde s 0,6mm průměrem) a hliníkových žeber. Heatpipe je zde celkem pět, takže by mělo být zajištěn dobrý rozvod tepla do celého těla chladiče. A navíc něco poberou i žebra, která se napojují přímo na základnu.



Ventilátor je regulován pomocí PWM (Pulse Width Modulation), takže je napájen čtyřžilovým kabelem, ale může být samozřejmě regulován i poklesem napětí. Otáčky jsou pak při PWM regulaci v rozmezí 1000 až 2000 RPM, takže chladič dokáže být i relativně tichý.



Základna a její styčná plocha jsou evidentně kruhovitě vybroušeny do poměrně hladké plochy, jak ukazuje fotografie nahoře. Chladič se pak bude montovat pomocí čtyřech závitů, za něž se přichytí příslušné rámečky. A co se týče kvality zpracování, zde si nemám na co stěžovat. Celý chladič je pevný a nehrozí, že byste ho snadno poškodili.


Příslušenství


V příslušenství najdeme všechny potřebné součástky pro instalaci na AMD a Intel sockety, což se týká rámečků, podložek a šroubků a dále zde máme také tubu s teplovodivou pastou a dvě černé redukce pro instalaci 92mm a 80mm ventilátorů.




Instalace


Chladič Cooler Master GeminII S se instaluje naprosto stejně jako jeho větší bratříček GeminII. Nejdříve si musíme připravit chladič, kde se využije jeden z typů lesklých spon. Pro socket LGA775 použijeme dvě samostatné sponky, na něž si nejdříve našroubujeme po dvou šroubcích, které následně protnou otvory v základní desce. Takto připravené spony následně našroubujeme na základnu chladiče.



Pak je nejlepší chladič obrátit vzhůru nohama a poté na něj položit základní desku (tu je vhodné na druhé straně něčím podepřít). Na koukající šroubky pak nasadíme zadní rámeček a celou konstrukci nakonec zajistíme čtyřmi matkami. Zde je důležité dobře odhadnout, kdy je chladič již dost utažený a šroubky nepřetáhnout. Takto zajištěný chladič drží velmi pevně a velmi pevný zadní rámeček zajistí, že se základní deska neprohýbá, jak je tomu u některých mechanismů.
reklama