reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.7.2008, Jan Vítek, recenze
Dnes si vezmeme na mušku mainstreamové i hi-endové chladiče procesorů. Zastoupeny budou chladiče od Arctic Cooling, Cooler Master, Noctua, Thermaltake a především 5 modelů od Thermalright. Výzvou pro ně pak bude čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Quad Q6600.
swalko (7) | 8.7.20088:24
Rozmyslam o kupe tohoto chladica, ale niesom si isty ci by bolo mozne ho namontovat do mojej case a kedze v clanku bola uverejnena len jedna fotka chladica namontovaneho na zakladnej doske chcel by som poprosit autora clanku aby sa vyjadril. Vlastnim tu istu zakladnu dosku aka bola pouzita v teste a preto ma zaujima ci Z600 presahuje alebo nepresahuje hornu hranu zakladnej dosky. Za odpoveda Vam vopred Dakujem
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 8.7.20088:57
Zdravim, presahuje o cca 1,5 cm, coz dnes neni nijak vyjimecne. Je ale nutne, aby deska mela od pozice zdroje jisty odstup.
Odpovědět0  0
swalko (7) | 9.7.200810:25
Dakujem za odpoved ... takze z600 vypadava z hry :)
Odpovědět0  0
rado24 (1) | 2.7.200817:04
Prosim vas pomozte mi,mam zaujem si kupit ColerMaster Hyper Z600ale bojims a ze bude kolidovat s mojimi pamatami...zhodou okolnosti rovnakymi ake su na obrazku Corsair Dominator...bude to problem...mam dosku Asusu M2R32MVP ­(v pripade ak to bude problem bolo by nmozne nejako uprvait chaldic?..stara zaruky ma netrapi­)
a k ctestu..fakt kvalitka :­) to hej len osobne mi tam vhyba ten novy AC Xtreme
Odpovědět0  0
Septic (8) | 1.7.200814:05
Big Typ VP ma dost dobry teploty a kdyz se pridavnej fan natoci nad grafiku s accelerem S1 tak je cca za 1400 vyreseny chlazeni hlavnich komponent a jeste vypada docela zajimave :­)
pro me je Big Typ VP Trefa :)
Odpovědět0  0
Roob (179) | 1.7.200816:41
BT mam doma ­(povodna verzia vrtula 800­-1300ot­) na athlon64 x2 4200+ na 2640MHz. Teraz vlete mam v biose nastavene ventilatory na performance, v klude idu vsetky 3 12ky ­(vpredu, vzadu a na BT­) na cca 1000ot, pri zatazi 1200 az 1300. Pri hrani Mass effect ­(vyuziva naplno obe jadra­) mam do 56 stupnov, pri oblivione ­(1jadro­) cca 52, a v klude ide tak 37­-40. V izbe mam 27­-29 stupnov. V zime mam 23­-25 a vtedy je v max zatazi 50­-52 stupnov ale vrtule su na silent ­(800 predna a zadna, 800­-1000 na BT­) Rozmyslam na zakupeni thermalright ultra 120, hned ako budem mat komu predat BT.
Odpovědět0  0
Mitch_not_registered | 1.7.200812:08
Zdravím. Zaujala mě ta konstukce u Big Typ VP, která umožňovala elegantně připojit další ventilátor. Nevíte někdo kde se to dá sehnat samostatně?
Odpovědět0  0
dejwis | 1.7.200810:15
Zdravíčko, hezký test. Jinak bych chtěl připsat svou zkušenost s chladičem CM Hyper TX2 kde jsem vyndal origo chladič a chladil pasivně. Stavěl jsem v práci PC kde byl Intel Core2Duo E8400 @ default, ATI 3850 Ultimate ­(pasiv­), 2GB RAM, Mainboard ASUS, 500HDD a zdroj s 12cm coolerem. Vše v casu která byla zavřená. Takže se točil jen cooler ve zdroji ­(a to ještě né naplno­) a teploty? ­(teplota v místnosti 25*C­)

běžná práce: windows, update, winamp, instalace SW ­- 42*C

zátěž: instalace her, prime, orthos... ­- kolem 56*C

Poté jsem nasadil na pasiv tichej 80mm cooler a teploty ve WIN 36*C a v zátěži nepřelezly 50*C :­-­)

Odpovědět0  0
mike.cz.com | 15.7.200822:53
to máš dobrý, já na něj nacpal 92mm pwm větrák od Arctic coolingu ­(ok, šel s použitím síly, vzhledem k tomu že ten rámeček je na 90mm větrák­) a zrovna teď mám 25 stupňů na athlonu x2 4600+ a během zátahu do 45....
Odpovědět0  0
gigik (81) | 1.7.20089:26
ten Cooler Master Hyper Z600 sice vypada pekne ale myslim ze pri pouziti vetraku vzduch profrci temi nejblizsimi lamelami a pak putuje dik dire mezi nohami uixka pryc, coz neni az tak dobry, zkusil by ho nekdo zakrytovat aby vzduch musel urazit celou vzdalenost a tim lepe chladil?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 1.7.20089:46
To samé se dá říci o další pěkné řádce chladičů. Hyper Z600 má výhodu, že je koncipovaný podobně jako Scythe Ninja s širokými mezerami mezi žebry, takže vzduch i z pomaloběžného ventilátoru jím dobře prochází, a za až takový problém bych usměrnění vzduchu nepovažoval.
Odpovědět0  0
eric appla (43) | 1.7.20089:15
u chladice Ultima 90I uvadite v nadpisu ze je od firmy Thermaltake ­"Thermaltake Ultima­-90I­" ale v textu ze je to Thermalright ­"Ultima­-90I, předposlední chladič firmy Thermalright v testu"
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 1.7.20089:44
opraveno...
Odpovědět0  0
Fan guru | 1.7.20088:13
škoda že se furt probírají takové nezajímavé a málo funkční chladiče, kdy už si někdo v ČR všimne, že testy vyhrává Xigmatek ?
Odpovědět0  0
ziminix (10) | 1.7.200811:10
Pošli pár odkazů na testy, které Xigmatek vyhrál, rád bych se podíval.
Odpovědět0  0
ziminix (10) | 1.7.200813:16
Hm, vypadaji zajimave. Ale zatim jsem je v Cesku nikde nevidel.
Odpovědět0  0
Fan Guru | 1.7.200815:28
hmmm tak to se asi špatně díváš, já už ho mám dva měsíce v compu :)
Odpovědět0  0
m_s | 1.7.200817:18
1. Které? Třeba: https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-B7D154B1294AAC06C125742D00727474.html?lotus=1&Highlight=0,XIGMATEK ?
2. Uvedeným zase tolik nevěřím... Spíše se podívám na http:­/­/www.silentpcreview.com­/ .
3. A ta vaše opravdu ­"odborná­" poznámka o ­"málo zajímavých­" a ­"málo funkčních­" chladičích mne opravdu dostala! Jak se to posuzuje? Podle vzhledu lze poznat funkčnost? V testech nejsou snad znázorněny schopnosti odvádět teplo, produkované procesorem?!
Pokud dilema mezi Xigmatekem a Noctuou, tak dám přednost Noctue. Už třeba jen kvůli webové presentaci, kde přehlednosti je dána přednost nad flashovými orgiemi a ve dne originálně nečitelným textem, nehledě na dlouhodobé pozice v testech.
Odpovědět0  0
lubofm (40) | 1.7.20087:54
Uchladil by Cooler Master Hyper Z600 v relativně dobře větrané skříni Core 2 Duo E8400 netaktované?

Ve skříni mám 2 pomalu běžící 12cm větráky a jeden 12 cm ve zdroji. Skříň TT Swing.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 1.7.20089:49
Pokud se nemýlím, TDP toho procesoru je jen 65 W, takže podle specifikací Cooler Masteru i mých zkušeností bez problémů.
Odpovědět0  0
Stratos. | 1.7.200814:18
ja E8400 chladim zcela pasivne na 120 Ultra Extreme teploty sou kolem 50­-65 IDLE­/LOAD. s tim ze mam pak zaply uz jenom vetrak ve zdroji a vzadu ve skrini 12cm Noctuu na 300ot tj Pocitac neni slyset :)
Odpovědět0  0
Frano111 | 1.7.20087:22
Mňa by zujímalo, kedy konečne niekoho napadne urobiť poriadne test chladičov a to tak, že vezme to najzaujimavejšie od každého väčšieho výrobcu a následne ich krásne porovná. Tento test je dobrý pre fanatikov do Thermalrightu ale pre tých čo hľadajú dobrý chladič na svoj procík je k ničomu.
Odpovědět0  0
HADES (42) | 1.7.20087:10
Velká škoda že zde chybí jakýkoliv model od firmy Scythe, byl by to pak mnohem zajímavější test
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 1.7.200810:02
Nemůžeme vyhovět všem, no :­) Test byl zaměřen hlavně na to, aby pokryl modely Thermalright, které jsme ještě neměli, potom další zajímavé novinky z poslední doby a to vše se mohlo srovnat se zažitými modely ­(NH­-U12P, Freezer, GeminII, Big Typhoon­).
Odpovědět0  0
m_soldier (9) | 1.7.200812:14
Docela mě zarazilo že v testu není nový freezer, prece jenom je to nástupce u nas asi nejprodávanějšího chladiče. Navíc když píšete doslova ­"potom další zajímavé novinky z poslední doby­".. je to škoda, ale jinak slušný test.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 1.7.200812:49
Na ten nikdo nezapomněl, ale zatím se nám ho nepodařilo sehnat a pokud vím, tak v nabídce ani nikde není.
Odpovědět0  0
Nejake_jmeno | 1.7.20082:58
Konečně dobrá recenze po dlouhé době na tomto severu ;­-­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.