reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

15 procesorů AMD a Intel v testu

22.5.2009, Lukáš Petříček, recenze
15 procesorů AMD a Intel v testu
V dnešním testu se utká 15 procesorů od AMD a Intel v ceně 1500 až 7000 Kč. Je lepší rychlý dvoujádrový procesor nebo zvolíte čtyřjádro? Jaký procesor má nejnižší spotřebu, nejvyšší výkon nebo nejlepší poměr výkon/cena? Doplněno o AMD Phenom II X4 955 BE.

Spotřeba platforem


Nyní se podíváme na spotřebu jednotlivých procesorů, respektive sestav, opět v několika modelových situacích. Výkon a spotřebu si srovnáme při "benchmarkování" s hrou Quake 4, při renderování v Cinebench R10 od Maxonu, při encodingu videa x264 a při pakování ve WinRARu 3.80. První sloupec zobrazuje výkon, druhý sloupec pro každý procesor ukazuje spotřebu sestavy.

Spotřeba je měřena pro celou sestavu, včetně ztrát na zdroji. Stejně jako dosažitelné takty, i spotřeba je samozřejmě vždy otázkou konkrétního kusu procesoru.









Posledním testem spotřeby sestavy je zatížení pomocí aplikace StressPrime, pro zatížení všech jader.



Poměrně nízká je vzhledem k výkonu i klidová spotřeba Intel Core i7 s jádrem Bloomfield, tradičně dobře si vede i AMD Athlon 64 X2 6000+ následovaný Phenomy II. Poměrně velké rozdíly jsou i mezi procesory Phenom a Phenom II, kde je přechod na 45 nm SOI výrobní technologii skutečně krokem kupředu...


Výkon na watt


Aby bylo srovnání spotřeby ještě zřejmější, přidávám i grafy s přepočteným výkonem na watt, respektive 100 wattů elektrické energie (FPS na 100 wattů u hry Quake 4, FPS na 100 wattů při encodingu x264 benchmarku, bodový výkon na 100 wattů při renderignu v Cinebench R10 a bodový výkon na 100 wattů ve WinRARu 3.80).










Přetaktování a AMD OverDrive 3.0


Abych čtenáře nepřipravil o testy výkonu s přetaktováním, udělal jsem na všech 3 platformách i několik zátěžových testů po přetaktování na 3,6 GHz. Ačkoliv se jedná o poměrně konzervativní takty, ke srovnání jsem je použil záměrně - 3,6 GHz lze dosáhnout obvykle bez problémů, a co je důležité, i s poměrně nízkým napájecím napětím (pro všechny platformy bylo použito napájecí napětí 1,375 V). Zjistíme tak možnosti škálování platformy a možné zvýšení výkonu s rostoucím taktem procesoru.

Přetaktování bylo provedeno ve všech případech se standardním BOX chladičem. U AMD i bez ACC (Advanced Clock Calibration) šel Phenom výše, ale teplota již byla mimo specifikace. Zde musím pochválit AMD OverDrive, díky kterému bylo přetaktování procesoru AMD Phenom II X4 940 Black Edition vyřešeno na tři kliknutí. Procesory Black Edition mají odemčené vyšší násobiče a výkon sestavy lze měnit i bez navyšování základní frekvence - nad základní takt lze podle potřeby samozřejmě dostat i "zamčený" procesor, ale zde je třeba navyšovat HTT (a tím procesor patřičně přetaktovat). Frekvence 3600 MHz bylo u procesoru AMD Phenom II X4 955 BE dosaženo navýšením násobiče z "16" na "18" v utilitě AOD. Paměti DDR3 běží na standardních taktech 1600 MHz s časováním 8-8-8-24-2T.

Intel Core 2 Quad Q9550 byl přetaktován navýšením frekvence FSB na 423 MHz s konečným taktem 3596 MHz. Ačkoliv je CPU díky přetaktovaným pamětem v mírné výhodě, jedná se pouze o pár procentních bodů výkonu a u přetaktování "standardní" stav - pro štouraly jsem udělal i benchmarky s podtaktovanou pamětí (kde je použita nižší dělička). Paměti DDR3 běží po přetaktování na 1410 MHz (1128 MHz v případě nižší děličky, v grafu označeno - "*") s časováním 8-8-8-24-2T.

Intel Core i7 920 byl přetaktován na 3600 MHz zvýšením základní frekvence na 180 MHz (QPI 6,48 GT/s, UnCore 3,06 GHz). Paměti DDR3 běží po přetaktování na 1080 MHz s časováním 7-7-7-20-1T, Tri channel. Ačkoliv je přetaktování velice snadné a procesor má při přetaktování velké rezervy, nemilosrdně zde stoupá spotřeba až do závratných výšin. Pokud uvažujete o větším přetaktování, doporučuji použít opravdu kvalitní chladič. Procesor si po přetaktování řekl o přibližně 130 wattů více, než v nepřetaktovaném stavu a na to BOX určitě chladič nestačí. Pojďme se podívat na několik testů výkonu s přetaktováním.









Po přetaktování (s vyšším napájecím napětím a taktem CPU) roste samozřejmě také spotřeba. V krátkosti se tedy v podíváme i na výkon a spotřebu po přetaktování.









Grafy myslím nepotřebují komentář. Zajímavé je zde zejména srovnání modelů po přetaktování - růst spotřeby Core i7 je skutečně enormní (a díky vyšší spotřebě přináší nižší efektivitu), na druhou stranu podstatně vzroste také výkon a spotřeba a efektivní chod nikdy nebyla doménou nejrychlejších procesorů. Poslední je test se zatížením všech jader utilitkou Prime95.



Testy výkonu a spotřeby jsou za námi, a proto si vše pojďme vše shrnout a vynést onen pomyslný ortel nad testovanými procesory. Do celé skládačky ještě přidáme poslední proměnnou, a tou je cena testovaných procesorů.
reklama