reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

26 grafických PCIe karet - Popis nVidia karet

24.5.2005, Martin Štěpánek, Patrik Steiner, recenze
26 grafických PCIe karet - Popis nVidia karet
Dnes pokračujeme druhou částí s testem grafických karet se sběrnicí PCIe. Na řadě jsou karty s čipem od nVidie od výrobců jako Asus, Gainward, Gigabyte, Galaxy, Leadtek, MSI, Club 3D a PixelView.


Leadtek GeForce 6800Ultra
Klikněte pro zvětšení


Leadtek se zařadil do elitní trojice, která do testu dodala nejrychlejší kartu současnosti na čipu nVidia. Poslední zajímavostí o firme Leadtek je, že si nechává i grafické karty vyrábět u Foxconnu. Tím se pomalu přesouvá i výroba grafických karet. Před více než rokem se podobné stalo i se základními deskami, které teď nesou jméno Foxconn WinFast. Je tedy možné, že se v budoucnu budeme setkávat s grafickými kartami Foxconn WinFast GeForce.


Ikona Odkaz na databázi
Leadtek GeForce 6800 Ultra TDH
Jádro
NV45
Frekvence jádra
425MHz
Frekvence pamětí
550MHz (1100MHz DDR)
Velikost pamětí
256MB
Šířka paměťové sběrnice
256-bit
Vstupy / výstupy
15-pin VGA, DVI, TV-out
Příslušenství
6× CD
Obal na CD
DVI -> VGA
Manuál
S-Video kabel
Cena s DPH
17 431kč

Leadtek se sice přidržuje referenčních hodnot frekvencí, ale aspoň používá vlastní chladič. Pokud si pmatujete, v testu máme ještě Asus a Gainward, obě s čipem GeForce 6800 Ultra a obě měly referenční chladič. Pokud bych měl tyto tři chladiče srovnat, jsou s úrovní hluku prakticky na stejné úrovni. Ovšem k docela velké změně dojde po sejmutí mřížky, která je před větrákem u Leadteku. Následně to tato karta vyhraje proti Asusu i Ganwardu. Proto doporučuji tuto mřížku sejmout, stačí k tomu ostrý křížový šroubovák.


Leadtek GeForce 6800Ultra
Klikněte pro zvětšení

Celý chladič je proveden z mědi. Díky tomu je karta náležitě těžká. Především ve srovnání s kartami GeForce 6800 GT je chladič prakticky dvojnásobný. S tím souvísí i fakt, že zabírá okolní sloty.


Leadtek GeForce 6800Ultra

Chlazená je nejen strana, kde je grafické jádro, ale rovněž ta zadní. Jen drobným detailem je, že přední strana je sice z mědi, ale ta zadní je pouze obarvený hliník. Tyto dvě části pak jsou spojené pomocí čtyř šroubů skrz otvory vedla jádra.


Leadtek GeForce 6800Ultra - konektory

Klasický pohled na nejvýkonnější karty z produkce nVidia, ale i ATi, protože tyto karty zabírají vždy i okolní slot.

Jen tak trochu odbočím, ale dokážete si představit SLI řešení s dvojicí těchto karet? To bych už nesměl použít nic jiného. Problém by byl umístit TV tuner a Audigy.
reklama