reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

26 grafických PCIe karet - Popis nVidia karet

24.5.2005, Martin Štěpánek, Patrik Steiner, recenze
26 grafických PCIe karet - Popis nVidia karet
Dnes pokračujeme druhou částí s testem grafických karet se sběrnicí PCIe. Na řadě jsou karty s čipem od nVidie od výrobců jako Asus, Gainward, Gigabyte, Galaxy, Leadtek, MSI, Club 3D a PixelView.


Gigabyte GeForce 6800GT
Klikněte pro zvětšení


Další grafická karta s čipem GeForce 6800 GT přišla od firmy Gigabyte. Mezi hlavní lákadla této karty patří především dobrý poměr mezi cenou a výkonem. Pro někoho je rovněž důležité, že čip NV45 obsahuje podporu pro Pixel Shadery 3.0, i když jejich využití je stále trochu teoretické. Především není mnoho her, které by je využívaly, ale na druhou stranu se jedná o dobrou investici do budoucnosti, jelikož hry s podporou PS3.0 jsou už ve vývoji a snad se brzy dočkáme většího počtu takových her na trhu.


Ikona Odkaz na databázi
Gigabyte GeForce 6800 GT
Jádro
NV45
Frekvence jádra
350MHz
Frekvence pamětí
500MHz (1000MHz DDR)
Velikost pamětí
256MB
Šířka paměťové sběrnice
256-bit
Vstupy / výstupy
15-pin VGA, DVI, TV-out
Příslušenství
3× CD
Napájecí redukce
DVI -> VGA
Manuál
Cena s DPH
12 349kč

Grafická karta od firmy Gigabyte staví na referenční designu. To je trochu škoda, především když menší výrobci jako Galaxy mají velmi zajímavé karty s odlišnými chladiči, které jsou nejen tišší, ale rovněž účinnější než oriiginál od nVidie.


Gigabyte GeForce 6800GT
Klikněte pro zvětšení

Stejně jako ostatní karty s NV45, je i tato vybavena konektorem k zapojení do SLI - je umístěný v levo nahoře. Jinak jsem sice zmiňoval, že je škoda, že byl použit referenční chladič, ale ten je odlišný proti tomu, který je používaný u výkonnější verze, u GeForce 6800 Ultra. Tento naštěstí nezabere okolní sloty. Co se týká hluku, je po přetaktování trochu vyšší, i když je asi pravda, že v 3D vřavě se určitě ztratí.


Gigabyte GeForce 6800GT - konektory

Pro lepší modely jako je třeba GeForce 6800 GT je použití dvou DVI konektorů prakticky samozřejmostí. Důvod je prostý, z DVI konektoru snadno uděláte D-Sub, ovšem opačně to nejde.
reklama