reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

26 grafických PCIe karet - Porovnání výkonů na AMD a Intelu

26.5.2005, Martin Štěpánek, Patrik Steiner, recenze
26 grafických PCIe karet - Porovnání výkonů na AMD a Intelu
Dnes přinášíme slíbený bonus. Jedná se o porovnání výkonu grafických karet na platformě AMD a Intel. Jak jsem se včera v diskuzi přesvědčil, jedná se o velmi palčivé téma, i když asi každý zná odpověď předem.

3D Mark03
FureMark

3D Mark03 je čistě syntetický test. Pokud si pamatujete na výsledky ve starších verzích, tak obecně lze říct, čím novější verze 3D Marku, tím více je výkon dán grafickou kartou. Proto se třeba pro testování desek a procesorů používá hlavně starší 3D Mark 2001SE a nikoliv nový 3D Mark05. Proto od tohoto testu nelze očekávat žádné zázraky.



Graf potvrzuje má slova, jelikož Intel s AMD vychází téměř stejně a nelze najít žádný velký rozdíl.



Trochu více rozdílu je vidět ve hrách, ze kterých se celkové skóre skládá. Proto na čelních místech můžeme vidět GeForce 6800GT na AMD, která překonává GeForce 6800Ultra na Intelu. Rozdíl je poměrně slušných 15 FPS. A pokračovat by šlo dále. Ovšem, důležité je uvědomit si, že čím slabší karta, tím je menší nárůst se silnějším procesorem.



Na rozdíl od Testu 1, je Test 2 mnohem graficky náročnější. Tomu odpovídají i menší rozdíly mezi testem na AMD a Intelu. Tento trend pokračuje i nadále u Testu 3.



Zde jsou výsledky už prakticky vyrovnané.



Poměrně zajímavým obrázkem je Test 4 - Mother Nature, který je nejnáročnější z testů. Zde vyhrál, byť nepatrně, procesor Intel a karty Radeon X850XT na něm testované.



Test Pixel Shaderů je velmi specifický, takže se můžete přesvědčit, že rozdíly jsou minimální. Podobná situace je i s Vertex Shadery.

reklama