reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D obraz: budoucnost nebo slepá větev?

9.8.2011, Jakub Doležal, recenze
3D obraz: budoucnost nebo slepá větev?
Stereoskopické zobrazení je tu s námi již notnou řádku let, ale až nyní nám jej vnucují skoro na každém rohu. Na trhu najdeme 3D filmy, televize, monitory, mobily a mnoho dalšího. Pojďme se podívat na vývoj a současnou situaci.
Kapitoly článku:
Následující řádky budou spíše shrnutím současné situace na trhu, a pokud chcete spíše technologické čtení, přesuňte se na další kapitoly.


3D televizory


Asi největší kategorií v 3D odvětví jsou televizory a tomu odpovídají i různé statistiky prodejů. Majoritně jsou na trhu zastoupeny především modely s aktivním 3D a pomalu se rozbíhají i modely s pasivním zobrazením. Vybírat můžete mezi plazmovými, LCD s LED podsvícením a LCD s podsvětlovacími trubicemi. U prvních dvou jmenovaných není rozdíl v kvalitě obrazu závratný a záleží spíše na osobních preferencích.


Nabídka 3D modelů je doslova obrovská

Pro přehled na českém trhu jsem chtěl nejprve navštívit stránky výrobců, avšak pracovní zkušenost praví, že tam velmi často chybí i celé modelové řady. Nabídku 3DTV tedy zkopíruji ze serveru Heureka.cz, který je v tomto směru výrazněji aktivní.

Aktuálně nejprodávanější 3D televizory (zdroj: Heureka.cz)


Naprostým lídrem co do počtu modelů na trhu je Samsung, který je v poslední době v oblasti spotřební elektroniky nebývale produktivní. Vybírat můžete celkově z více jak 80 modelů (zahrnuty jsou různé úhlopříčky). Následuje LG a Sony, kde je k dispozici kolem 35 modelů od každého. Neméně důležitým výrobcem je Panasonic, který však sází takřka převážně na plazmové panely, celkem jich nabízí 23.


Alternativou ke klasickým 3DTV je Philips 58PFL9955H

Philips má ve svém portfoliu 19 modelů založených převážně na LED technologii podsvícení. Jistým odlišením od ostatních výrobců je osvětlení Ambilight nebo poměr stran 21:9, ostatně více si můžete přečíst v nedávné recenzi Philips 58PFL9955H. Minoritně jsou na našem trhu zastoupeny značky jako Toshiba, či Sharp, které disponují méně než 5 kusy.


3D monitory


První „prostorové“ monitory tu byly ještě před samotným nástupem 3DTV a o popularizaci se starala především Nvidia. V minulém roce se přidalo i AMD, ale pokud narazíte v oblasti PC na stereoskopické zobrazení, bude to většinou 3D Vision od NVIDIE.


Průkopníkem moderního 3D byla Nvidia

Nabídka 3D monitorů zatím není na Heuréce dobře odfiltrovatelná, a proto přichází na řadu hledání v tuzemských internetových obchodech. Do tohoto trhu zasahují prakticky všichni běžní výrobci cenově dostupnějších modelů, avšak nabídka není zdaleka tak bohatá, jako je tomu u televizorů.


Horká novinka od Samsungu, model T27A750 s aktivním 3D

K dispozici máte zhruba 15-20 modelů s úhlopříčkou od 22“ do 27“. Větší obrazovka by už nemusela být k počítači úplně příjemná. Recenzi novinky Samsung T27A750 si můžete přečíst zde. Poznamenám, že zprovoznit 3D v prostředí Windows není zrovna jednoduché a je vidět, že převážná část výrobců se soustředí jiným směrem. Tím se také dostáváme k neméně důležité kategorii přehrávačů.


3D přehrávače


Vlastnit televizor či monitor s 3D zobrazením je vlastně jen 50 % úspěchu. Druhá polovina totiž patří zdroji signálů neboli přehrávači. Mezi těmi klasickými stolními se příliš rozdílů nenajde, pokud jde o podporu 3D. Vybírat je tak vhodné spolu s televizorem a volit ideálně stejnou značku pro jednotné dálkové ovládání.


Zpočátku naprosto nejlevnější 3D přehrávač, dnes se již najdou dostupnější alternativy

V posledních měsících již spadla cena těchto přístrojů na velmi přijatelnou úroveň, avšak v počátcích bylo mnohem výhodnější koupit PlayStation 3 s dotovanou Blu-ray mechanikou. Tato konzole již poměrně dlouhou dobu obsahuje podporu pro 3D, a to nejen pro filmy. Zakoupit totiž můžete i herní tituly, a tak tu volbu před nákupem rozhodně zvažte.

Aktuálně nejprodávanější 3D přehrávače (zdroj: Heuréka.cz)


Takovým chytákem je volba správné kabeláže, neboť oficiální specifikace připouštějí stereoskopické zobrazení u HDMI až od verze 1.4, sám jsem však doma vylovil postarší kabel a na něm vše fungovalo bez problémů. Nicméně 3D je datově rozhodně minimálně 2x náročnější (zvlášť obraz pro levé a pravé oko), a proto je nákup nového kvalitního kabelu sázkou na jistotu. Ostatně cena tohoto příslušenství je poměrně malá, tedy až na superstíněné, superzlacené a také superdrahé kusy.


3D mobily (tablety)


Mobily a tablety jsou teď největším zdrojem příjmů. Ostatně stačí se podívat na Apple, který za poslední roky nasbíral tolik financí, že by mohl hned koupit několik velkých IT společností najednou. S naprostou jistotou lze tak říci, že následující vlajkové modely všech zásadních výrobců budou vybaveny dvojicí kamer a 3D displejem.


První 3D mobil k nám dorazil od LG

Pokud zabrousíme do našich končin, můžeme najít zatím dvojici modelů. Tím prvním je LG Optimus 3D, který je již skladem a internet obíhají první recenze. Co nevidět dorazí zástupce od HTC s označením EVO 3D, který si již v zámoří nějaká ten pátek užívají. Více toho na trhu prozatím není. Respektive nějaké modely telefonů představil Sharp (označení Galapagos), ale ty se k nám možná ani nedostanou.


Zanedlouho dorazí i EVO 3D od HTC

U mobilů platí podobné pořekadlo jako u televizí s aktivním 3D. Jde o první generaci a je tedy otázkou, zda se bezhlavě vrhat do nákupu těchto zařízení. První recenze jsou sice vesměs pozitivní, ale je vidět, že samotný operační systém Android není na stereoskopické zobrazení ještě připraven a výrobci to řeší všemožnými nadstavbami.

Zajímavým řešením je i 3D fólie, kterou představil neznámý výrobce Global Wave na nedávné výstavě v Tokiu. Tento produkt využívá autostereoskopie a konkrétně lentikulární systém. Velkou výhodou tohoto řešení je možnost osadit fólii na postarší 2D zařízení. Zatím jsou v plánu PC monitory a různé mobilní přístroje.

Ukázka 3D fólie, angličtina či japonština je výhodou


Nevýhodou je naopak snížení jasu displeje o cca 10 % a omezené pozorovací úhly, které prý dosahují 120°. Nutné je i nainstalovat specializovaný software, jenž zcela jistě nepokryje veškeré možnosti daného operačního systému.

Tímto bych uzavřel průlet českého trhu a překročme na nabídku audiovizuálních děl.
reklama