reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

90nm od AMD - Athlon 64 3000+ pro socket 939

27.9.2004, Eagle , recenze
90nm od AMD - Athlon 64 3000+ pro socket 939
Poštěstilo se mi být prvním člověkem v ČR (počítáno včetně lidí z AMD), který měl možnost vyzkoušet nejnovější výrobní technologii 90nm od největšího rivala Intelu. Dnes popisovaným produktem není samozřejmě nic jiného než již přes půl roku očekávaný Athlon 64 3000+ pro socket 939. Ten má přinést podporu dual-channel paměťové konfigurace při přijatelné ceně.
Výkon v multimédiích

Výkonu při dekódování a následném enkódování videa je stále nedostatek. Mnohé programy (... a testeři) využívají všemožné "optimalizace" rychlosti na úkor kvality. Takové výsledky ale mě osobně vůbec nezajímají, pokud už chci archivovat video, chci dosáhnout s co nejmenším datovým tokem co nejlepších výsledků. Věřím, že většina zájemců o kvalitně zpracovanou kompresi do formátu MPEG4 vidí toto stejně.


Novému čipu opět nesvědčí nízká frekvence. I po přetaktování sotva překoná Pentium 4 se zapnutým HyperThreadingem. Je to poměrně zajímavé, protože Celeron D (bez HyperThreadingu) zde propadl se skóre pouze asi 9 a půl snímku za vteřinu. Plnohodnotné Pentium 4 si vede velmi dobře.

Tento test způsobil značný poprask. Ozývali se mi lidé, jak je možné, že jejich počítač na stejném videu vynechá mnohem méně snímků. Inu, chce to frekvenci a velkou cache. Přestože si socket 939 Athlon 64 3000+ nevede v porovnání s kolegou pro socket 754 příliš přesvědčivě, jedno je jisté - zatímco Sempron 3100+ díky nízké frekvenci a evidentně i malé cache propadl, Athlon 64 (se stejnou frekvencí) již dokázal video přehrávat bez větších problémů. Po přetaktování dokonce byl schopen absolvovat třikrát opakovaný test se skóre 0, 2, 2. Na první "nulový" procesor v testu, FX53, to sice stále nemá, ale je to jen velmi velmi blizkoučko. Především začátek videa (poznámka - The Magic of Flight), kde se z černé obrazovky najednou vynoří stovky ptáků, působí na přetaktovaném Athlonu 64 a FXku úchvatně - mimo jiné i proto, že většina procesorů právě v této pasáži totálně vyhoří "zásekem" obrazu na vteřinu nebo i více.

Takto vypadá "nula" dosažená procesorem Athlon 64 FX53.

Posledním testem v multimédiích je LAME, známý enkodér MP3jek.

Frekvence... co dodat.
reklama