reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

A-Data UV150 a UC510: co dokáže běžný flashdisk?

21.10.2013, Jan Vítek, recenze
A-Data UV150 a UC510: co dokáže běžný flashdisk?
Dnešním tématem budou dva obyčejné USB flash disky od oblíbeného výrobce A-Data. Model UV150 by měl zaujmout především výkonem, na což ukazuje jeho rozhraní USB 3.0. UC510 s USB 2.0 bude jistě pomalejší, ale zato menší a odolnější.
Kapitoly článku:
  1. A-Data UV150 a UC510: co dokáže běžný flashdisk?
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Dnes se tedy podíváme na to, co nám nabídnou dva zástupci obyčejných flash disků, které si můžeme pořídit za rozumnou cenu. První z nich, čili UV150, slibuje výkon rozhraní USB 3.0 a druhý UC510 zase menší a odolnější tělo. Obojí v tomto případě mít nemůžeme, respektive to bychom se museli poohlédnout někde jinde.
 


Oba flash disky přišly ve stejném papírovém balení skryty za plastovým blistrem, přičemž na každém jsou zdůrazněny důležité vlastnosti. U modelu UV150 to je fakt, že krytku konektoru můžeme nasunout na opačnou stranu disku, aby se nám neztratila. UC510 zase slibuje odolnost vůči vodě a také mohutné poutko.

Model
A-Data DashDrive UV150 - 32 GB
Materiál
červený a bílý plast
Rozměry
58 x 18 x 10 mm
Hmotnost
9 gramů
Kapacity
8 GB / 16 GB / 32 GB
Rozhraní
USB 3.0 (zpětně komp. s USB 2.0/1.1)
Čtení (sekvenční)
-
Zápis (sekvenční)
25 MB/s

Rychlejší z testovaných modelů má udávanou pouze jednu hodnotu týkající se výkonu, a to 25 MB/s pro zápis, přičemž ta patří pouze našemu 32GB modelu. Lze tedy předpokládat, že 16GB a 8GB model bude ještě pomalejší. Co se týče rychlosti čtení, pak ta zůstane až do otestování záhadou. Nicméně výrok firmy A-Data, že UV150 přináší výkon prvotřídních modelů flash disků s USB 3.0 do low-endového segmentu, je vzhledem k tomuto známému údaji přinejmenším odvážný.




Model
A-Data DashDrive Choice UC510 - 32 GB
Materiál
kov, plast
Rozměry
28 x 12 x 5 mm
Hmotnost
3 gramy
Kapacita
8 GB / 16 GB / 32 GB
Rozhraní
USB 2.0
Čtení (sekvenční)
-
Zápis (sekvenční)
-

A-Data DashDrive Choice UC510 se může stát i přes svůj handicap v podobě rozhraní USB 2.0 tou zajímavější volbou. To vzhledem ke svému titěrnému kovovému tělu, které nebude problém nasunout třeba na kroužek s klíči a které by mělo vydržet jak fyzickou námahu, tak vodu. Je totiž vyroben procesem CoB (Chip-on-Board) a i díky tomu na něj A-Data nabízí doživotní záruku.



Model UV150 je tedy klasický "plasťák", přičemž jeho tělo není zrovna pevné. Neodolávalo totiž zrovna moc dobře tlaku a prohýbalo se za doprovodu vrzavých zvuků, takže pokud od svého flash disku očekáváte především fyzickou odolnost, tento by vám nemusel vydržet dlouho pohromadě. To UC510, jehož kovové tělo je zároveň USB konektorem, by měl vydržet podstatně více, k čemuž pomohou vedle použitého materiálu také malé rozměry.



Je však dobré, že ve firmě A-Data mysleli na možnost nasunutí krytky konektoru flash disku UV150 na jeho opačnou část. Tam je sice očko pro poutko, ovšem díky malým výstupkům na něm zůstane po stranách nasunuté krytky dost místa na to, aby se vešlo právě i nasazené poutko.
reklama