reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Abit AV8: Overclockeruv sen

26.7.2004, Martin Štěpánek, recenze
Abit AV8: Overclockeruv sen
Toužíte taktovat? Ždímat váš systém na maximum? Pokud chcete přetaktovat procesor Athlon64 je pro vás základní deska Abit AV8 to pravé ořechové. Samozřejmostí je možnost nastavení napětí procesoru, pamětí, southbridge, northbridge a dalších, ale o tom více v recenzi.
Až do nedávna trhu základních desek dominovala čipová sada VIA K8T800, která neměla příliš velkého soupeře v podobě nForce3 150. Mezi hlavní nevýhody nForce3 150 patří nižší rychlost HyperTransportu, a tím i nižší skóre v některých testech. Ale nyní je všemu jinak, jelikož nVidia vytáhla do boje s čipovou sadou nForce3 250gb, kterou osobně považuji za velmi podařenou. Proti ní se má postavit nová verze čipové sady pod názvem VIA K8T800Pro.

Mezi největší devizy nové čipové sady patří rychlejší HyperTransport, který nyní tiká na frekvenci 1GHz. Díky tomu se zvýšila datová propustnost z původních 6,4GB/s (dvojice 16-bitových HT linků - jeden každým směrem) na již velmi slušných 8GB/s (dvojice 16-bitových HT linků). 1GHz HT je dán jako 200MHz s multiplikátorem 5x. V BIOSu najdete nejen nových 5x, ale stále i klasických 4x.

Na druhou stranu, když si uvědomíte, že HT slouží pouze pro I/O a AGP, je i 6,4GB/s dostačující. Většího datového toku využije až příchod nových grafických karet určených pro PCI-Express, což je mimochodem novinka této čipové sady.




Obr. 01 a 02 - blokové schéma čipové sady VIA K8T800 a K8T800Pro
Klikněte pro zvětšení

Jak si také můžete všimnout na obrázku blokového schéma, čipová sada s přídomkem Pro je nyní vybavena čtveřicí SATA portů místo původních dvou. Vylepšen byl také zvuk, kde přibyla možnost použít zvukový čip Azalia. I když co se zvuku týká, většina výrobců používá čip od firmy Realtek namísto zvukových čipů VIA, i když jsou mnohdy lepší.

Pro a non-Pro
Zde by to asi chtělo trochu vyjasnit situaci, protože díky lidem v marketingu se v tom nejeden lehce ztratí.
    • VIA přidala koncovku Pro, aby odlišila čipset, kde byly přidány výše zmiňované vlastnosti. Ale jinak jsou oba čipy shodně určené pro procesory AMD Athlon64 a pracovní stanice s Opterony. Tedy jedná se především o "domácí" použití.
    • nVidia má v nabídce také čipové sady bez a s přídomkem Pro. Ale zde je rozdíl poněkud větší, jelikož nForce3 Pro 150 je určena pro profesionální stanice s procesory Opteron.

Snad by již měl být rozdíl trochu jasnější a němělo by tak docházet k záměnám.
reklama