reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Abit AV8: Overclockeruv sen

26.7.2004, Martin Štěpánek, recenze
Abit AV8: Overclockeruv sen
Toužíte taktovat? Ždímat váš systém na maximum? Pokud chcete přetaktovat procesor Athlon64 je pro vás základní deska Abit AV8 to pravé ořechové. Samozřejmostí je možnost nastavení napětí procesoru, pamětí, southbridge, northbridge a dalších, ale o tom více v recenzi.
Balení a příslušenství

Základní deska přišla v poměrně nenápadné krabici. Po otevření zde najdeme vše co je potřeba, tedy ona základní deska, 2x SATA kabely, Floppy kabel a 2xPATA kabely. Samozřejmostí již jsou Molex >> SATA napájecí konektory.


Obr. 05 - Krabice Abit AV8
Klikněte pro zvětšení

Na celkovém obsahu balení je trochu patrné, že se nejedná o nejvybavenější model. Tomu také odpovídá nabídka přiložených bracketů pro USB 2.0 a FireWire.


Obr. 06 - Manuál a přibalené CD
Klikněte pro zvětšení

Součástí je i manuál, na jehož zadních stranách lze nalézt seznam POST kódů, které slouží pro diagnostiku systému v případě nouze.

Rozvržení základní desky

A nyní se již dostáváme k tomu podstatnému. A tím je rozložení komponent na základní desce.


Obr. 07 - Základní deska Abit AV8
Klikněte pro zvětšení

Hned po prvním pohledu na základní desku je nutné ocenit velmi šikovné umístění napájecích konektorů, které jsou hned vedle sebe. Co již tak šikovné není, je umístění floppy konektoru, ale ten osobně stejně nepoužívám a rozhodně jeho umístění považuji za druhořadou záležitost ve srovnání s napájením nebo třeba IDE konektory. Šikovně jsou také umístěny IDE konektory, které po zapojení zavazí méně než v klasickém případě. Posledním menším záporem je slabší umístění USB vývodů na základní desce (mezi South-bridgem a PCI slotem), které se mohou dostat do kontaktu s větší PCI kartou.


Obr. 08 - Konektory
Klikněte pro zvětšení

Konektory jsou rozmístěny téměř klasicky, jen místo druhého COM konektoru je zde dvojice optických vstupů/výstupů. Na zadním panelu tak nalezneme výstupy PS/2 pro klávesnici a myš, LPT a COM porty, 4 porty USB 2.0, jeden síťový RJ45 a audio výstupy včetně optického in/out.


Obr. 09 - IDE konektory
Klikněte pro zvětšení

Zde je ještě jeden obrázek IDE konektorů, které jsou otočené o 90° oproti standardu.
reklama