reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Abit IC7-MAX3: Futuristická základní deska

12.1.2004, Igor Viduna, recenze
Abit IC7-MAX3: Futuristická základní deska
Firma Abit již patří na našem trhu mezi evergreeny. My jsme se již několikrát setkali s deskami od tohoto výrobce, které se takříkajíc vymykaly standardu a nejinak tomu bude i nyní, protože deska Abit IC7-MAX3 je opravdu "neobyčejná".
První, co vám ukážeme bude samozřejmě opět čelní panel desky s konektory, který je řešen velmi netradičně. První věcí, která nás zde zaujme je mohutný (tedy vzhledem "k ostatním") větráček, který patří - resp. je hlavní součástí - k již zmiňované OTES Cooling technology. Ta má za úkol chladit kondenzátory a tranzistory, které jsou soustředěny kolem patice procesoru a uzavřeny v (osvětleném) plastovém tunelu, kterým větráček saje vzduch ven. Kromě této speciality zde naopak budete postrádat paralelní a sériové porty, které musely přenechat své místo modernějším technologiím - tj. dvěma PS2 portům, dále čtyřem porty USB 2.0, síťovému konektoru RJ45 (Gigabit LAN) a FireWire a výstupům a vstupům 6-kanálové zvukové karty (včetně dvou optických SPDIF-In/Out konektorů).




Obr.06 - Vše je krásně přehledné...
Pro detail klikněte myší





Obr.07 - Abit OTES...
Pro zvětšení klikněte myší





Obr.08 - ...a jeho zelené podsvícení
Pro zvětšení klikněte myší


O samotné čipové sadě jsme mluvili již výše, a proto vám ukážeme jenom fotku čipu Northbridge. Chladič je klasicky aktivní a velmi mohutný. Samozřejmostí je i přítomnost teplovodivé pasty. O podpoře FSB 200 MHz (resp. 800 QDR), Dual-Channel DDR či AGP 8x není také třeba dlouze povídat. Také vysvětlíme poněkud složitější situaci ohledně pamětí. Paměti DDR400 fungují pouze s procesorem na frekvenci 800MHz. Pokud zvolíte starší procesor s FSB 533MHz, musíte se spokojit maximálně DDR333 na frekvenci 320 MHz (a tedy i s o poznání nižším výkonem), pokud desku osadíte starším Pentiem 4 (Northwood) na 100 MHz FSB (resp. 400 QDR), musíte se spokojit pouze s DDR266. Na Northbridge je pak možno připojit až dva gigabitové ethernetové řadiče (tzv. Communication Streaming Architecture - CSA) - zde jsme si vystačili s jedním.


Obr.09- Chladič North Bridge


Obr.10 – Foto oddělaného chladiče...
Pro zvětšení klikněte myší


Teď vám ukážeme přímo Southbridge ICH5R. Na fotce je spolu se dvěma Serial ATA porty. Dále podporuje dva porty Ultra ATA/100, FireWire či 6-kanálové audio. Zde se trošku rozepíšeme zejména o podpoře RAIDu, která není zrovna bez výhrad. Jde totiž pouze o RAID0, tedy tzv. Stripping. Ten má sice výhody zejména po stránce výkonu a rychlosti práce s disky, ale z hlediska bezpečnosti dat už méně... S tím se výrobce se ale nespokojil a desku osadil ještě jedním diskovým řadičem. Jde o čip Silicon Image Sil3114, který podporuje čtyři Serial ATA porty spolu s RAIDem 0, 1 i 0+1. Toto řešení pak považujeme za úplně perfektní.




Obr.11 – South Bridge
Pro zvětšení klikněte myší





Obr.12 – Čip Sil3114
Pro zvětšení klikněte myší


Také jsme se již zmínili gigabitový Ethernet, který je v současnosti již standardem a u high-endové desky jde takřka o nutnost - o fyzickou vrstvu se stará čip Intel 82547EI Gigabit Ethernet Controller.




Obr.13 - Síťový čip Intel 82547EI


FireWire sice již v současnosti není takový hit, jako tomu bylo za dob čipové sady SiS745, ale rozhodně patří k dobrému standardu, který by v high-endu rozhodně neměl chybět, protože se stává čím dál tím užitečnějším. O provoz se stará čip od Texas Instruments - TSB43AB23. K dispozici máte celkem tři porty - z toho jeden přímo na desce, druhé dva na přídavném bracketu (a to v obou rozměrech) -, což je dostatečný počet. Při této příležitosti hned rovnou zmíníme i USB 2.0, kde máte k "v základu" k dispozici šest portů, přičemž deska samotná vám jich k vyžití nabízí až osm.




Obr.14 - Firewirový čip



Obr.15 - Bracket s FireWire a USB porty
Pro zvětšení klikněte myší


Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od Abit čip Realtek ALC650, který kromě 6-kanálového surround zvuku podporuje i SPDIF-In/Out - oba optické (vstup i výstup) jsou integrovány přímo na desce...
Ikona Odkaz na databázi


Obr.16 – Zvukový čip


Přibalen je i dostatek různých kabelů - jeden zúžený Ultra ATA/100 a jeden zúžený pro disketovou mechaniku; dále pak čtyři Serial ATA kabely a samozřejmostí jsou napájecí redukce pro Serial ATA disky. Samozřejmostí je i přehledný manuál a kvalitně zpracované instalační CD.



Obr.17 - Všechno pohromadě...
Pro detail klikněte myší



Obr.18 - A samozřejmě manulály atd. :-)


Nyní se tedy blíže zmíníme o taktovacích možnostech desky, které jsou na velmi vysoké úrovni a to zejména díky již klasickému SoftMenu III:
  • frekvence CPU: 100 - 412 MHz (1 MHz)
  • napětí CPU: 1,55 – 1,925 V (0,0250V)
  • násobič: 8 x - 15 x
  • N/B Strap CPU As: PSB400, 533, 800,667
  • DRAM Ratio: 3:2, 5:4, 1:1, By SPD
  • možnost fixního nastavení frekvence AGP i PCI (CPU:AGP:PCI): 3:2:1, 4:2:1, 5:2:1, 6:2:1, 7:2:1, 8:2:1
  • napětí AGP: 1,5 – 1,65 V (0,05 V)
  • napětí pamětí: 2,5 V – 3,2 V (0,05 V do 2,7 V; pak 0,1 V)
  • verze BIOSu: nejnovější stažená z webu
  • ABIT GAME Accelerator Technology - nová položka v SoftMenu, která umožňuje jemné ladění paměťového subsystému. Uživatel si může vybrat ze čtyř režimů (Auto, Turbo, Street Racer a F1), přičemž každý z nich si může manuálně nastavit. Podle tiskové zprávy by tato technologie měla zvýšit výkon systému až o 17%.



















Obr.19 - Omluvte nižší kvalitu obrazu... :-)
Pro detail klikněte myší
reklama