reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire 5740: Core i3 v akci

9.3.2010, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire 5740: Core i3 v akci
Začátek tohoto roku znamenal také odstartování nové platformy určené pro běžné notebooky, která využívá mobilní procesory Intel Core i3 a Core i5. My se podíváme na jednoho zástupce notebooků s procesory Core i3, kterým je Acer Aspire 5740-334G32MN.

Vnejší zpracování


Společnost Acer se nikdy nebála přijít s designově výraznějšími notebooky a propagovala spíše zaoblené tvary, což se odráží i v tomto případě. Víko notebooku Aspire 5740 je tedy hladké a zaoblené, uprostřed má zasazeno logo svého výrobce a v rohu zase logo SignalUp díky použité anténě PIFA (Planar Inverted-F Antenna), která má poskytnout velmi dobrou distribuci signálu.


- klikněte pro zvětšení -

Zespodu je notebook černý se zdrsnělým povrchem a my můžeme vidět vedle pozice baterie také dva panely. Pod menším jsou (obsazené) paměťové sloty, zatímco pod větším pozice pevného disku. Viditelné průduchy máme pouze vepředu, v panelu nad operačními paměťmi a pak už jen přímo v pozici ventilátoru. Nad ním není žádný snadno sejmutelný panel, a tak nepočítejme se zrovna snadným čištěním hlavního chladiče.

O dostatečný odstup notebooku od stolu nebo jiného povrchu se starají čtyři rohové gumové nožky a pak větší množství plastových výstupků. Ty nejvyšší máme u hlavního průduchu nad ventilátorem, což je jedině dobře.


- klikněte pro zvětšení -

Pravý bok notebooku nám hned zezačátku obsadí dvojice portů USB 2.0, jež bych osobně raději viděl spíše až vzadu za DVD-RW mechanikou TSSTcorp TS-L633C. Tam je jednak port pro připojení telefonního kabelu a pak otvor pro zámky Kensington. Prosvítající kov napovídá, že tento otvor byl posílen, aby vše nezáviselo jen na pevnosti plastu.



Levý bok přístroje nám nejdříve nabídne nadstandardní počet třech audio konektorů sloužících pro sluchátka/SPDIF, mikrofon a jako Line In. Dále jsou umístěny další a poslední dva porty USB 2.0, za nimi D-Sub pro vyvedení analogového obrazového signálu, následně HDMI jako digitální rozhraní, ethernetový konektor a nakonec napájecí. Toto pořadí je vcelku logické a vhodné, ale nedá se říci, že by zde nezbylo místo alespoň ještě pro eSATA. Případně mohl být eSATA kombinovaní s jedním z USB 2.0.



Přední hrana notebooku nabídne toliko čtečku karet SD, MMC, MS, MS PRO a xD na levé straně. Ten je tak velmi snadno přístupný, což je vzhledem k jemné manipulaci s malými kartami velice vhodné.


- klikněte pro zvětšení -

V zadní části máme už jen výdech ventilátoru, který se ovšem tak trochu "mlátí" s jedním z kloubů displeje. Výsledná velikost otvoru chlazení tedy dává vzniknout otázce, zda bude chlazení dostatečně účinné na to, abychom neměli na stole neustále rozhučený počítač, ovšem to je téma až pro předposlední kapitolu.


- klikněte pro zvětšení -

To bychom měli k vnějšímu zpracování vše a nyní k vnitřku přístroje.


Vnitřek notebooku


Již dlouho jsem neviděl nový notebook, který by měl displej vybavený zámky. Acer Aspire 5740 takový má a k zaparkování svého víka využívá dvou plastových pacek a jednoho plastového jezdce. S trochou cviku by šel displej otevřít i jednou rukou, ale vzhledem k odporu pantů je stejně nutné druhou rukou přidržet základnu dole.

Displej se při otevírání dostává za zadní okraj základny, a tak se tam v ní nemohou nacházet žádné porty a konektory. A pokud vás zajímá, zda displej nebude omezovat proudění vzduchu z chladiče, pak dle mého názoru příliš nebude, protože je jeho okraj dostatečně vzdálený. Maximální úhel otevření je standardní, tedy cca 135 °.

Co se týče kloubů, pak na ně máme dobrý výhled, protože mezi nimi a základnou zejí široké mezery. Můžeme se tak přesvědčit, že pravý i levý kloub je pouze jednostranný a z opačných (vnitřních) stran do něj vedou kabely pro displej a webkameru či anténu. Osobně jsem neměl dobrý pocit při pohledu na příliš obnažený a tenký kabel v pravém kloubu. A ještě horší pocit jsem měl z měkkých plastů tvořících lesklý rám displeje, jež můžeme velmi snadno ohýbat a odtáhnout/odcvaknout od displeje, ke kterému nahoře u webkamery ano pořádně nedoléhají. To nejen působí levně, ale také nám tak bude do rámu snadno vnikat prach, který se bude špatně dostávat pryč. S tím má problémy i řada jiných notebooků


- klikněte pro zvětšení -

Měkkými plasty oplývá také základna a především její horní část a pak oblast napravo u mechaniky. Dobré zpracování šasi tedy není mezi vlastnostmi tohoto modelu, i když musím také zmínit, že samotné modré víko displeje je celkem pevné.



Horní část základny nabízí množství funkčních prvků umístěných po jejích stranách. Vlevo je to především velké tlačítko Power s modrým nedokončeným kruhem, který je po zapnutí počítač podsvícený. Klasický piktogram patřící tomuto tlačítku dokončuje modrá lišta vedoucí od boku notebooku, kde je napájecí konektor. Ta se rozsvítí pouze tehdy, když zapojíme adaptér, což je velmi elegantní a přehledné řešení.

Pod zmíněným tlačítkem jsou tři menší přímo nad klávesami F1 - F3. První slouží pro vypnutí rozhraní Wi-Fi a v aktivním stavu svítí oranžově. Druhé slouží pro Bluetooth a má pochopitelně modré podsvícení a třetí nepodsvícené zapíná aplikaci Acer Backup Manager pro zálohování. Můžeme být tedy rádi, že máme tuto snadnou možnost samostatného ovládání Wi-Fi a Bluetooth. Jiné notebooky často toto sdružují pod jedno tlačítko, což mi vůbec nepřipadá vhodné.

Nakonec nad klávesou F5 máme modře podsvícené kontrolky pro pevný disk a funkci Num Lock i Caps Lock.



V pravé části s numerickým blokem vidíme na spodním obrázku v jeho horním levém rohu otvor s mikrofonem a pak u kloubu tlačítko P. To dovoluje pomocí příslušné utility nastavit jednu aplikaci pro okamžité spuštění, takže si můžete zvolit třeba kalkulačku, nebo neco jiného podle vlastní potřeby. Tlačítka vespod pak ovládají hlasitost, jejíž změnu zobrazuje také příslušné OSD. Zde se mohl Acer prásknout přes kapsu a přidat ještě jedno tlačítko pro ztlumení zvuku (mute).

Klávesnice využívá klávesy s opticky velkou plochou, která se tak jeví díky jejich zcela rovnému povrchu. To se může na jednu stranu jevit jako vhodné zpracování, jenomže vy se pak nemůžete dotykem dost dobře orientovat, protože jednoduše nezjistíte, jestli se trefujete do středu kláves, nebo už na jejich kraj, což dává prostor častým překlepům. Taky nulové oddělení numerického bloku od hlavního není zrovna úžasná vlastnost.



Integrovaný touchpad je součástí okolního plastu, ale bohužel nemá na rozdíl od něj žádný vzorek, takže je hladký a prst po něm drhne. Část pro rolování vpravo je hmatově oddělena svislou lištou a tlačítka dole umístěná pod jeden podlouhlý panýlek Acer vyloženě odflákl. Vzhledem k provedení je třeba tisknout okraje, které jsou velmi vzdálené a spínače také kladou velmi tuhý odpor. Výrobce si tedy situaci pro sebe ulehčil, ale nám ji naopak ztížil.



Vedle touchpadu je také přímo tlačítko na jeho deaktivaci, což doporučuju ihned udělat a připojit si raději myš. A nakonec se v rohu dole ukazují dvě modré kontrolky - jedna pro indikaci stavu počítače a druhá pro napájení/nabíjení.
reklama