reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire 5740: Core i3 v akci

9.3.2010, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire 5740: Core i3 v akci
Začátek tohoto roku znamenal také odstartování nové platformy určené pro běžné notebooky, která využívá mobilní procesory Intel Core i3 a Core i5. My se podíváme na jednoho zástupce notebooků s procesory Core i3, kterým je Acer Aspire 5740-334G32MN.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Ta se dá označit za nízkou, dokonce velmi nízkou. Výhoda nových procesorů Core i3 díky pokročilému 32nm výrobnímu procesu evidentně leží také v nízkém zahřívání, a tak i relativně slabě dimenzované chlazení notebooku nemuselo využít vysoké otáčky a i po dlouhodobé zátěži notebook jen kultivovaně a slabě šuměl. Při provozu v klidu už nějakou hlučnost ani nemusíme řešit.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o druhé jádro se postaral Prime95. Ovšem jádro GMA HD svou teplotu neudává, nebo ji dnešní aplikace ještě nedokáží detekovat, a tak se ji nedozvíme. Zajímavé také je, že třeba Speedfan detekuje teploty 4 procesorových jader, přičemž je jasné, že dvě z toho jsou pouze logická a navíc u nich neudával stejné hodnoty. V průměru 73 stupňů dosáhl procesor při své nejvyšší zátěži, což ukazuje na to, že Acer svůj Aspire 5740 nastavil spíše na to, aby byl tichý než aby udržoval co nejnižší teploty.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
46 °C
73 °C
GPU
-
-
HDD
35 °C
46 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. I z těchto hodnot lze poznat, že se Aspire 5740 v podstatě nijak výrazně nezahřívá, a tak vás při umístění na klíně nebude svým teplem příliš obtěžovat. Natož abyste si stěžovali na přehřátá místa pro položení zápěstí.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na baterii typu Li-Ion s napětím 10,8 V a kapacitou 4,14 Ah. Ta by měla notebooku zajistit mírně nadprůměrnou výdrž, která dle výrobce bude dosahovat až 4 hodin. To samozřejmě v závislosti na zatížení počítače, připojených periferiích a bohužel také na aktivitě aplikace McAfee Security Center. Proces McAfee Services si totiž v našem případě neustále bral od 10 do 20 procent procesorového času, a zvyšoval tak spotřebu i o více než 10 W. Pokud jsme milé McAfee Services ukončili, rázem spadla spotřeba na 14 - 17 W dle nastaveného jasu LCD panelu. Rozhraní Wi-Fi bylo přitom zapnuto a připojeno, Bluetooth zase vypnuto.



Celkově tak může zmíněný proces zkrátit výdrž na baterie klidně o 40 procent a to samo o sobě je dle mě důvodem k tomu, abychom celou tuto bezpečnostní aplikaci z počítače vykázali a raději na ni rovnou zapomněli. Tento celý software a jeho GUI se navíc chovalo až neuvěřitelně líně, že jsem zakrátko ztratil veškerou snahu něco napravovat a hledat, zda by se dalo neúměrné zatížení počítače nějak zmírnit.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
3:45
1:35
Spotřeba
15,5 W
36 W

Výdrž počítače vcelku odpovídala naměřeným hodnotám spotřeby, takže v klidu dokáže tento notebook vydržet téměř proklamované 4 hodiny. To samozřejmě poté, co byl McAfee vykázán ze společnosti spuštěných aplikací. V zátěži se výdrž dostává za hranici hodiny a půl.


reklama