reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire One 751h: pokročilý netbook

13.7.2009, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire One 751h: pokročilý netbook
Dnes si předvedeme nový netbook Acer Aspire One 751h-w, jehož hlavním lákadlem je obrazovka o úhlopříčce 11,6" s rozlišením 1366 x 768 (WXGA), o němž si dnes většina modelů může nechat zdát. To částečně proto, že takové specifikace neodpovídají představám Microsoftu. K dispozici jsou 4 různě barevné modely, jež se zaměřují především na výdrž běhu na baterie.

LCD


Acer nám zde nabízí LCD obrazovku CrystalBrite s podsvícením pomocí LED, úhlopříčkou 11,6 palce a rozlišením WXGA, tedy 1366 x 768 obrazových bodů. To jsou specifikace, které leckomu již nyní mohou přivodit bolest očí, protože takový rastr je velmi jemný a písmo bez zvětšení titěrné a namáhavé na čtení. Existuje ale mnoho berliček, jak si tuto nevýhodu vynahradit a i dnešní internetové prohlížeče umí zvětšovat nejen písmo, ale i grafiku.


přímý pohled

Nás ale bude zajímat, jaké jiné kvality tento displej má. Upřímně řečeno, jde o další LCD s technologií TN a všemi jejími neduhy. Pohled zpříma ukáže ještě pěkné a živé barvy, z nichž žádná není nijak výrazně ochuzena, ale výsledek se horší s tím, pod jak velkým úhlem a z které strany se na displej díváme.


pohled na LCD z boku

Zespoda je to klasické průměrování barev do třech základních složek spojené s jejich invertováním, které započne u nejtmavějších odstínů. Naštěstí zde to není až tak hrozné, a tak bude možné sledovat filmy, aniž byste si museli displej zcela přesně nastavit.


pohled na LCD zespodu

Pohled ze stran a seshora přinese gradující pokles kontrastu, jinak si barvy vesměs ponechávají svoje rozlišení. Zde jsem zaznamenal také jakýsi perleťový efekty, kdy se objevil znatelný šum, jenž se měnil společně s úhlem pohledu.

Celkově je tedy toto LCD akceptovatelné a vhodné pro své účely.


Webkamera


Acer Crystal Eye má vlastní obslužný software, jehož možnosti jsou velmi limitované. Nastavit si můžeme pouze obvyklé věci shodné snad pro každou kameru (jas, kontrast, sytost, odstín, gammu, atp.), nebo to nechat na automatice, dále si lze vybrat mezi dvěma rozlišeními - 320 x 240 a 640 x 480 a pak už lze jen zachytit jednotlivé snímky.



Výsledný obraz má za denního světla při dobrém osvětlení slušnou odezvu a také obnovovací frekvence vyhovuje, i když rychlé pohyby se už rozšmouhují. Barvy na základní nastavení jsou trošku pobledlé, ovšem to se dá snadno napravit zesílením sytosti. To ale, jak můžete na obrázku nahoře vidět, s sebou přinese i zvýšení barevnosti objektů, které jsou jinak bílé, jako třeba stěna.


Zvuk


Zvukový projev zajišťuje dvojice reproduktorů umístěná vespod základny, od níž se dá očekávat pouze základní ozvučení, abychom vůbec něco slyšeli a ne abychom poslouchali hudbu. Přesto mě ale překvapilo, jakou sílu má reprodukovaný zvuk. Acer Aspire One 751h si tak nezadá ani s 15,4" notebooky, jen je to vykoupeno totální absencí basů.

Na druhou stranu notebook ani při největší hlasitosti nerezonuje, a tak můžeme být s výsledkem spokojeni.


Ergonomie


Spíše než aktuální netbook tento přístroj připomíná ultramobilní notebook, s čímž zase nesouhlasí jeho specifikace a výkon, takže mnohem přesnější je právě proto označení netbook. Nejsou zde žádné výstřelky, jež by vám práci s ním nějak zbytečně znepříjemňovaly. Naopak šestičlánková baterie (pokud máte příslušný model s ní) slouží nejen jako zdroj dodatečné energie, ale také jako podstavec pro naklonění klávesnice do velmi mírného úhlu a také se za ní dá přístroj dobře chytit pro přenášení na krátkou vzdálenost.

To je tedy dobrá výchozí pozice, ale jak je to s klávesnicí, apod.? Klávesnice využívá maximum prostoru, tedy pokud mluvíme o šířce přístroje, takže její hlavní klávesy se mohou těšit v podstatě plnohodnotné velikosti. Celková šířka klávesnice totiž není téměř o nic menší než u klasického 15,4" notebooku. Navíc se ani nijak nepříjemně neprohýbá, klávesy se mačkají příjemně a dobrý je i jejich stisk.

Problém však osobně vidím v tom, že klávesnice tvoří v podstatě jednolitou plochu a mezi klávesami je pouze minimální škvíra. Je pochopitelné, že u takto tenkého notebooku se nedočkáme vyšších kláves se zkosenými hranami, mezi nimiž se po hmatu uživateli lépe orientuje, což ale nic nemění na tom, že si budete muset alespoň zpočátku horko těžko zvykat. To platí především o klávesách Page Up/Down, jež si svou pozici našly těsně u směrových šipek, takže místo po řádcích se i po drobném přehmatu budete pohybovat rovnou po stránkách. Jinak se ale dočkáme dvouřádkového Enteru, dlouhé klávesy Backspace a ani ostatní klávesy nebyly ošizeny. Jen ty nešťastné šipky mohly dostat více prostoru a oddělit se od zbytku.

Touchpad sice také není o moc menší, než bychom byli zvyklí, ale problém může vzniknout opět právě v jeho velmi mírném zapuštění pod okolní povrch. Tím se uživatel zase hůře orientuje po hmatu a stejné je to s tlačítky vespod. Co se týče využití více prstů pro speciální funkce (multitouch), někdy je tato funkce ke vzteku, jindy zase užitečná, což platí třeba pro využití dvou prstů pro funkce zpět/vpřed v prohlížeči (i když toto lze snadno a i rychleji v některých prohlížečích jako Opeře nahradit použitím obou tlačítek naráz). Ovšem abych se snažil prsty obraz zvětšovat a zmenšovat, to už stokrát radši využiju klávesnici, kde je výsledek především jistější.
reklama