reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Extensa 5610 - kvalitní low-end?

24.9.2007, Josef Brož, recenze
Acer Extensa 5610 - kvalitní low-end?
Nabídka notebooků Acer se rozrostla o novou řadu Extensa. Jedná se o modely, které osloví především příznivou cenou do 20 000 Kč,-. Neméně zajímavá je i hardware výbava, která obsahuje procesor Intel Core 2 Duo, integrovanou grafickou kartu Intel GMA 950, 1024 MB paměti a 120 GB pevný disk.
Acer Extensa 5610 je vybaven dvoujádrovým 64bitovým procesorem Core 2 Duo T5600. Procesor s kódovým označením Merom je vyráběn 65nm technologií. Jeho jádra jsou taktována na 1,66 GHz. Jelikož byla použita tradiční čipová sada Calistoga i945GM, sběrnice FSB běží na 667 MHz. Vyrovnávací paměť L2 disponuje kapacitou 2 MB, cache je sdílena mezi oběma jádry pomocí technologie Intel Advanced Smart Cache.


Intel Core 2 Duo T5500

S ohledem na cenu byla použita osvědčená čipová sada Intel Calistoga i945GM s jižním můstkem Intel 82801GBM ICH7-M. Podrobnější popis architektury Core 2 Duo najdete v předchozích recenzích.


Intel Calistoga i945GM

V základní sestavě je Acer Extensa 5610 vybaven dvěma 512 MB DDR2-667 paměťmi s časováním 5-5-5-15. Paměťový řadič komunikuje na frekvenci 667 MHz. Vzhledem k osazení obou paměťových slotů pracují paměťové moduly v dvoukanálovém režimu. Čipset umožňuje adresovat maximálně 4 GB paměti. Prostor s rozšiřujícími sloty je volně přístupný. Pro jejich výměnu stačí odšroubovat záslepku, která kryje nejen paměti, ale i prostor nad procesorem, chladič apod.


SO-DIMM paměť DDR2-533

Na závěr kapitoly se na chvíli vrátíme k hardwarovému uspořádání notebooku. Rozmístění jednotlivých komponent (CPU, pevný disk, paměti) je velmi přehledné. Nikde nevidíte zbytečné kabely nebo propojky. PCB působí velmi uspořádaně. Poněkud nedůvěryhodně působí malý pasiv, který jen volně dosedá na plochu ventilátoru. Přesto, chlazení notebooku není nijak zvlášť hlučné a přístroj se zahřívá minimálně.


Uspořádání hardware


Grafické jádro Intel GMA950


Mobilní grafické jádro tradičně tvoří součást severního můstku čipsetu Intel Calistoga i945GM. Jedná se o tradiční "akcelerátor" s označením Intel GMA950 (Graphics Media Accelerator). Integrované GPU využívá sdílenou paměť o velikosti až 224 MB. Použité řešení neposkytuje příliš výkonu, a proto na hraní her rovnou zapomeňte. Grafický čip sice podporuje rozhraní DirectX 9.0, ale jeho výkon postačuje pouze na základní multimediální a především kancelářské aplikace.


Calistoga i945GM s Intel GMA950


LCD panel


Srovnávání LCD jednotlivých notebooků je poněkud ošemetná záležitost. Pokud nepostavíte dva notebooky vedle sebe, musíte se spolehnout pouze na subjektivní názor recenzenta. Jedinou útěchou je fakt, že za poslední rok jsou kvalitními displeji vybavovány i ty nejlevnější modely notebooků. Parametry displeje může ovlivnit i velmi populární úprava povrchu - tzv. glare technologie. Leštěné displeje nabízejí o něco věrnější podání barev. Ale v duchu oblíbeného rčení "všeho moc škodí" může přílišná lesklost komplikovat čitelnost displeje. Bohužel právě panel modelu Acer Extensa 5610 se vysokou odrazivostí vyznačuje.


LCD a testovací obrazec

Širokoúhlý panel nabízí obvyklé rozlišení 1280 x 800. Parametry jako rychlost odezvy a jas jsou vyhovující. Sytost barev a věrnost podání je rovněž velmi dobrá. Na přiložených obrázcích není vidět znatelnější proužkování. Poněkud diskutabilní je však dílenské zpracování a kvalita plastů, ve kterých je displej uložen. Zadní část konstrukce není příliš tuhá a panel se při silnějším tlaku na střed začne prohýbat.


Vertikální pozorování - testovací obrazec 45°

Testovaný displej nemá výraznější problémy s pozorovacími úhly. Bohužel při určitém osvětlení se velmi negativně projevuje právě zmiňovaná lesklost panelu. Pokud sledujete displej pod úhlem 45° vertikálně, je patrná jen velmi malá deformace barevných přechodů. Kolem cca 70° se postupně ztrácí plynulé barevné přechody a dochází k inverzi barev. Nejpatrnější je tento jev u zelené a modré barvy ve spodní části obrazce.


Horizontální pozorování - testovací obrazec 45°

Horizontální pozorovací úhly jsou tradičně o něco lepší. Obraz pod úhlem 45° zůstává v podstatě nezměněn, barevné přechody si udržují svou plynulost, dokonce jas i kontrast klesají minimálně. Při vyšším úhlu se postupně ztrácejí plynulé barevné přechody, respektive dochází k jejich inverzi. Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání nebo rozdvojování hran. Díky poměrně věrnému barevnému podání lze notebook použít i pro práci s grafikou, úpravu fotek apod. Poměr stran 16:10 nabízí velmi dobré podmínky pro sledování filmů.


Testovací obrazec


Zvuk


Ozvučení notebooku zajišťuje čip Realtek ALC268, který je součástí jižního můstku Intel 82801GBM ICH7-M. Reproduktory jsou umístěny v základně notebooku, konkrétně na jeho čelní straně. Kvalita reprodukce je - mírně řečeno - otřesná. Dosud jsem neměl na stole notebook, který by vydával tak nepřirozené zvuky. Poslech testovací skladby od Laibach se změnil na nepopsatelný industriální remix. Zesilování zvukového výstupu je realizováno přes kombinaci funkčních kláves. Změnu hlasitosti, vypnutí zvuku apod. zobrazuje přehledné OSD hlášení.


Reproduktory


Pevný disk a optická mechanika


Hlavním dodavatelem disků pro notebooky Acer je společnost Hitachi. Testovaný model je vybaven modelem 120 GB modelem Hitachi HTS541612J9SA00. Plotny disku řady Travelstar 5K160 se otáčejí rychlostí 5400 ot/min. Průměrná vyhledávací doba se pohybuje kolem 11 ms. Disk je opatřen rozhraním Serial ATA spolu s vyrovnávací pamětí o kapacitě 8 MB. Maximální spotřeba disku Travelstar se pohybuje kolem 5 W, při provozu pak rozumných 1,8 W.


Pevný disk Hitachi Travelstar 5K160

Optická mechanika patří k produkci LG s označením LG GSA-T20N. Notebooku umožňuje zapisovat 6x rychlostně DVD±RW média, dále podporuje 2,4x zápis na DVD+R DL. V případě dvouvrstvých DVD-R DL médií se nabízí až 4x. Zápis na DVD±R média probíhá 8rychlostně, na mínusová média však pouze 6x. Zápis a čtení DVD-RAM není u tohoto LG modelu podporováno. Pro úplnost - média CDR jsou zapisována 24x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie Buffer Underrun a 2MB buffer.


DVD±RW mechanika
reklama