reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Extensa 5610 - kvalitní low-end?

24.9.2007, Josef Brož, recenze
Acer Extensa 5610 - kvalitní low-end?
Nabídka notebooků Acer se rozrostla o novou řadu Extensa. Jedná se o modely, které osloví především příznivou cenou do 20 000 Kč,-. Neméně zajímavá je i hardware výbava, která obsahuje procesor Intel Core 2 Duo, integrovanou grafickou kartu Intel GMA 950, 1024 MB paměti a 120 GB pevný disk.
Po stránce rozšiřitelnosti, počtu portů a rozhraní nabízí Acer Extensa 5610 velmi dobrou výbavu. Konektory jsou poněkud netradičně umístěny pouze na levém boku a na zadní části notebooku. Pravý bok okupuje pouze DVD mechanika. Narozdíl od konkurence - Umax nebo Fujitsu AMILO 2530 - výrobce nešetřil a integroval plné čtyři USB 2.0 porty. Tři jsou umístěny na zadní straně přístroje, v jedné řadě s napájením a konektorem pro připojení telefonní linky.


Levý bok

Většina ostatních portů je naopak „nahuštěna“ na levém boku. Najdeme zde konektor pro LAN, S-Video výstup, rozhraní pro FireWire a především poslední ze čtyř USB konektorů. Poněkud nedomyšlené je naopak umístění analogového D-Sub konektoru. Výrobci by si měli konečně uvědomit, že výstup na monitor nepřekáží pouze na zadní straně základny. Podobně "ergonomický" je i nápad s umístěním audio panelu na čelo přístroje. Opět zcela pitomé řešení. Velký 15,4" notebook nebudou uživatelé příliš často přenášet. Jeho místo bude především na pracovním stole, domácí pracovně, kde bude tvořit součást interiéru. Návrháři by proto měli audio konektory, výstupy na TV nebo monitor umísťovat na méně viditelné pozice. Nesmíme zapomenout ani na rozhraní Express Card a PCMCIA, která doplňují porty na levém boku Aceru.

Audio výstup na předním panelu

Možnosti připojení k internetu odpovídají běžné výbavě Centrino notebooku. Nejrychlejší gigabitové připojení zajišťuje integrovaný čip Broadcom NetLink, vytáčené 56kbit připojení. Bezdrátovou komunikaci pro Acer Extensa zajišťuje čip Intel PRO/Wireless 3945ABG. Podporovány jsou WiFi protokoly 802.11a, 802.11b (11Mbit) a 802.11g (54Mbit). Bezdrátové sítě lze deaktivovat pomocí přepínače na čelním panelu přístroje. Rozhraní Bluetooth a infračervené IrDA bohužel ve výbavě zcela chybí.


WiFi "karta"

Baterie a provoz


Vetšina výrobců notebooků s příchodem Windows Vista rezignovala na vlastní powermanagement software. Typickým příkladem je nedávno recenzovaná Toshiba Satellite A200 nebo Fujitsu Siemens AMILO Pi 2530. Přechod na Windows Vista dobře zvládl především Asus se svým Power4Gear a Acer - ePower Management. Jejich powermanagement SW zachovává i pod novým OS svoji funkcionalitu, včetně několika spíše designových změn.


Acer ePower Management

Powermanagement software notebooků Acer, tzv. ePower Management, snese srovnání s aplikací Power4Gear, kterou používá společnost Asus. Výdrž notebooku, jeho spotřebu apod. lze ovlivňovat pomocí pěti přednastavených profilů. Acer ePower Management umožňuje měnit nejen jas displeje, výkon procesoru, ale i vypínání jednotlivého hardware (FireWire, LAN, WiFi apod.). Hardware napájí šestičlánková baterie s kapacitou 4000 mAh. Podle specifikací se výdrž notebooku pohybuje kolem dvou a půl hodin.


Baterie 4000 mAh

Nejvyšší spotřebou mezi hardware se vyznačuje procesor Core 2 Duo, který své nároky kompenzuje použitím několika šetřících technologií. Spotřebu snižuje například 65nm výrobní proces, dále technologie, které zajišťují inteligentní powermanagement procesoru – např. Intelligent Power Capability. Velkou úsporu energie představuje dynamická změna násobiče procesoru (tzv. Enhanced SpeedStep). Změnou multiplikátoru dochází ke snížení taktu - v případě Core 2 Duo T5500 na 900 MHz. Zajímavá je rovněž technologie Intel Deeper Sleep, která v klidovém stavu CPU přesunuje data z vyrovnávací do operační paměti. Deeper Sleep následně snižuje napětí, a proto jsou napájeny pouze nejnutnější oblasti procesoru. Udávaná spotřeba Core 2 Duo se pohybuje kolem 34 W. Pro zajímavost, u starších jednojádrových Pentií M se tato hodnota uváděla přibližně 27 W.
reklama