reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer TravelMate C213TMi – digitální hermafrodit

8.2.2007, Josef Brož, recenze
Acer TravelMate C213TMi – digitální hermafrodit
V dnešní recenzi opustíme stojaté vody notebookového designu a přiblížíme si netradiční produkt společnosti Acer. Jedná se o kombinaci klasického notebooku a Tablet PC. Základem tohoto křížence je výkonný procesor Core 2 Duo a grafická karta nVIDIA GeForce Go 7300.
Acer TravelMate C213TMi je nabízen jako 12.1" tablet PC. Po nastudování reklamních materiálů jsem očekával velmi malé zařízení. Rozměry přístroje mne však překvapily – základna s klávesnici odpovídá 14“ notebooku. S rozměry 31,5 cm x 23,8 cm x 3,5 cm nepatří tablet TravelMate C213TMi právě k nejmenším přístrojům. Vlastní displej je silný 0,8 cm.


Acer TravelMate C213TMi

Na první pohled působí Acer velmi propracovaným dojmem. Linie přístroje jsou oblé, tělo základny notebooku je tvořeno kombinací stříbrného a černého plastu. Při druhém, podrobnějším pohledu oceníte zvláště ergonomii přístroje. Většina ovládacích prvků – tlačítka myší, rolovací „kolečko apod. – jsou přístupné i po zavření displeje. Horní – aktivní strana displeje obsahuje několik ovládacích prvků a biometrickou čtečku otisků prstů.


Čtečka otisků prstů.

Většina konkurenčních tablet PC (např. LIFEBOOK P1510) využívá kloub pro otočení displeje. Nevýhodou tohoto řešení je namáhání kloubu a delší manipulace při přeměně notebooku na tablet. V tomto směru je Acer TravelMate C213TMi navržen velmi originálně. Změna režimu – notebook x tablet je pouze otázkou „zaklapnutí“ displeje. Stačí lehce nadzvednout a sklopit displej . Obrazovka je zavěšena na kovové konstrukci a nad základnou přístroje se pohybuje pomocí “drážek“. Pojistka, která spojuje displej se základnou notebooku, je umístěna v horní části displeje.


Konstrukce

Popisované řešení má však i určité nevýhody. Displej je v podstatě stále otevřen aktivní obrazovkou nahoru a hrozí jeho poškrábání. Návrháři Aceru tento problém vyřešili poměrně nestandardně. Aktivní plochu displeje kryje textilní chránič, který je suchým zipem spojen s výsuvnou konstrukcí přístroje. Kryt je vyztužen podložkou a jeho povrch má nepromokavou úpravu. Tato ochrana je bohužel značně nepraktická, pokud používáte Acer TravelMate C213TMi jako notebook. Kryt spojený s notebookem neustále překáží a znesnadňuje manipulaci s přístrojem, připojování kabelů apod. Nemluvě o faktu, že zvyšuje výšku přístroje o 5-6 mm.


Uchycení displeje


Klávesnice a Touchpad


Plocha základny je u Aceru využita na maximum. Černá klávesnice s bílými popiskami je lemována stříbrným plastem. Rozložení kláves bylo vyřešeno poměrně standardně. Mírně vybočuje pouze umístění kláves PgUp, PgDn. Tlačítka jako NumLock, PrintScr jsou součástí funkčních kláves (F11-F12). Insert, Delete, Home, apod. najdete v nezávislém bloku. Trochu nepraktická je malá klávesa Enter.


Klávesnice Acer TravelMate C213TMi

S ohledem na konstrukci a rozměry základny byl vypuštěn touchpad notebooku. Jeho funkci nahrazuje malý trackpoint, který pracuje na principu malého joysticku. Z touchpadu tak zbyla pouze tlačítka myši a rolovací „kolečko“ v pravém rohu základny. Citlivost trackpointu je mizerná; notebook se bez externí myši nedá pohodlně používat. Ovládání pomocí pera – stylusu je naopak velmi přesné. Prostor před klávesnicí je minimální, rukám proto schází opora při psaní, což je po delší práci velmi nepohodlné. Po pravé straně klávesnice se nachází panel s funkčními tlačítky a kontrolkami.


Funkční klávesy
reklama