reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis True Image 11 Home: zálohování pro nezkušené

22.7.2008, Jan Vítek, recenze
Acronis True Image 11 Home: zálohování pro nezkušené
Dnes se zaměříme na software True Image 11 Home od Acronisu. Jde o balík softwaru, který se stará především o bezpečí vašich dat a programových nastavení ať už před jejich zneužitím nebo ztrátou. My se zaměříme především na nové funkce, které nabízí verze 11.

Záloha a obnova


V této části aplikace se budeme zabývat zálohováním dat, nastavení aplikací či e-mailových účtů počítače nebo popřípadě jejich obnovením. Okno je rozděleno klasicky podle Windows stylu, kde jsou vpravo hlavní volby spouštějící průvodce akcí (Wizard) a vlevo je sloupec s dílčími úlohami, které jsou však neméně důležité. My si nejdříve postupně projdeme jednoho průvodce zálohováním dat



Hned v druhém okně po výběru Zálohovat nás uvítá hlavní rozcestník, kde si můžeme vybrat zálohu stavu systému, nebo celého počítače, což znamená obrazu disku či jednotlivých oddílů do obrazu (image), který se pak může jednoduše někam uložit, vypálit na optická média nebo uploadovat na FTP. Dále to jsou jednotlivá data (tímto směrem se budeme ubírat), nastavení aplikací a e-mailové účty. Zde jsem měl bohužel na výběr pouze Microsoft Outlook (Express) a Windows Address Book a takový Mozilla Thunderbird byl ignorován.



Druhým krokem při zálohování dat je volba zdrojových souborů, tedy dat určených pro zálohu. K tomu se využije normální adresářová struktura a checkboxy vedle jednotlivých adresářů nebo souborů.



Poté si můžeme zvolit, které typy souborů se mají ze zálohy vyloučit, abychom zbytečně neplýtvali místem na dočasné soubory a data, která nejsou potřeba. Tato část jednoduše obsahuje seznam přípon.



Následuje cíl pro zálohu. Ten může být jednoduše na některém z připojených disků, externím úložném zařízení, lokální síti (Samba protokol), FTP serveru nebo v Acronis Secure Zone. Pod tímto názvem je skryt samostatný skrytý oddíl, který je pro ostatní aplikace nedostupný, aby nemohl být přepsán.



Pro vytvoření zálohy se také musíme rozhodnout, zda bude zcela nová, nebo přírůstková zálohující pouze změny od poslední zálohy a nebo rozdílová záloha, která vyžaduje více místa než přírůstková, ale zase bude vytvořena pouze jedna, kdežto přírůstkových bude více. Pro rozdílovou a přírůstkovou ale samozřejmě potřebujeme mít nejdříve plnou zálohu.



A pak máme na výběr, zda se použijí obecné možnosti zálohování (viz předchozí kapitola), nebo zda si zrovna pro tuto zálohu vytvoříme zvláštní pravidla. A že jde opravdu o mnoho možností a v zálohách bychom se nemuseli vůbec orientovat, vykoukne na nás ještě jedno okno, kde si můžeme napsat, o co vlastně jde.



Nakonec je zde poslední obrazovka před uskutečněním samotné zálohy, kde se dozvíme vše podstatné o tom, co se právě chystáme udělat, a máme tedy možnost opravit přípravné chyby a nedostatky. Záloha se uloží do jednoho souboru *.tib, který je možné otevřít a prohlédnout si jeho obsah.




Nástroje a ostatní možnosti


V menu nástroje můžeme využít jednak oveření zálohy, abychom se mohli ujistit, že naše zazálohovaná data jsou v pořádku. Dále je možné si zálohu otevřít (soubory *.tib), což je podobné, jako bychom si v souborovém manažeru prohlíželi komprovaný soubor. Pro prohlédnutí zálohy se otevře nové okno průzkumníku. Třetí možností je v tomto menu připojení obrazu. Tato funkce otevře diskový obraz s daty tak, jako by to byla samostatná jednotka. Funguje tedy podobně jako populární Daemon Toolz.


Ověření zálohy

Následuje další menu nazvané Viz také. Toto menu nás přesune do ostatních částí True Image, kde můžeme spravovat umístění záloh a příslušných souborů, spravovat Acronis Secure Zone, úlohy, využít diskové nástroje a zobrazit protokolový soubor.
reklama