reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ADI MicroScan A705: levná sedmnáctka

27.10.2004, Igor Viduna, recenze
ADI MicroScan A705: levná sedmnáctka
LCD displej ADI MicroScan A705 není ničím extra výjimečný - jde o klasické 17" LCD. Jde o výrobek ze segmentu levnějších plochých monitorů, který se za velmi rozumné peníze snaží nabídnout velkou obrazovku i těm, kdo si nemohou dovolit "špičkový" LCD displej.
Kvalita obrazu

Co se kvality obrazu týče, musíme přiznat, že jde o průměrný výrobek. Žádné vady geometrie (jak jinak u LCD) či jiné neostrosti, nejasné barvy či problémy s přechody mezi odstíny apod. Byť, co se barevnosti týče, tak bychom měli možná menší výhradu. V "defaultním nastavení" působí barvy kvůli nadměrné jasnosti displeje značně vybledle. To ale odstraníte manuálním snížením jasu. Neobjevili jsme ani žádné vadné pixely, které byly doménou zejména dřívějších LCD. Taktéž sledování videa na LCD monitoru se již dávno stalo zcela běžnou záležitostí a ani zde se nemusíte obávat případných obtíží. A dokonce ani z hraní her nemusíte mít obavy, protože doba odezvy 16 ms je sice již standardem, ale velmi dobrým! (Dříve se jako "použitelné minimum" uvádělo 50 ms a jako velmi kvalitní byla označena LCD s dobou pod 25 ms.) Celkově vzato je ale kvalita obrazu dle našeho názoru dobrá.

Více nám ale vadila relativně velmi silná světlost displeje, který se stával "použitelným" až po nastavení jasu na nulu. Ale po zhasnutí i to bylo stále moc. Koukat na obrazovku déle, jistě byste se neubránili bolení očí... Díky bohu ale již naprostá většina současných grafických karet má v ovladačích zabudovánu regulaci jasu, kontrastu i barev. To nám umožnilo ještě více snížit jas obrazu a vše bylo již bez problémů.

Dále, pokud nastavíte obnovovací frekvenci na 75Hz ze systémem nastavených 60Hz, dojde k velmi znatelnému rozostření obrazu. Jinými slovy, se musíte spokojit s obnovovací frekvencí 60Hz, při které je obraz ostrý. To ale opět nevidíme jako fatální nedostatek, protože u LCD tento údaj o kvalitě obrazu nerozhoduje a, jak již bylo řečeno, u tohoto konkrétního modelu je obraz při této frekvenci ostrý. Takže ani tuto slabinu neshledáváme jako nikterak fatální.


Pozorovací úhly

I zde musíme konstatovat průměrnost, protože úhly při kterých je obraz jasný a "správný" nám přišli velmi malé. Již při pouhém vychýlení hlavy jsme totiž mohli pozorovat, jak v rozích začíná obraz červenat (či spíše červeno-hnědnout). I když v rámci fair-play musíme říci, že tento nedostatek nebrání tomu, aby vám vše na obrazovce zůstalo jasně "čitelné". Zkreslení jsme objevili jak u pravého, tak i levého pohledu.

Stejně problematický je i spodní pohled. Zde se stane, že od určitého úhlu obraz jednoduše zčerná. Tento problém je ale přeci jenom o poznání menší, než-li již zmíněné boční úhly, protože, aby vám tahle skutečnost vadila, museli byste mít hlavu položenou na stole, což není zrovna ergonomická pracovní poloha. Horní pohled je již bez problémů. Zde je vše jasně viditelné a zřetelné až prakticky do úhlu 180 stupňů, i když při extrémním vychýlení již přechází obraz do zelena.


Obr.10 a 11 - Pohledy zprava a zleva
Pro zvětšení klikněte myší

Takže, shrnuto a podtrženo, pokud chcete LCD pouze na práci u stolu, kde na něj budete koukat více méně kolmo, není zde problém. Pokud byste ale plánovali např. i sledování videa např. z postele, mohli byste i kvůli velmi malé variabilitě podstavce "narazit"...


Závěr

ADI MicroScan A705 je tedy klasickým "levným LCD". A i zde platí, že žádná sleva není zadarmo. A proto se musíte spokojit s několika nedostatky, jakými jsou relativně malé pozorovací úhly, podstevec značně limitující správné nastavení obrazovky a také celkově levně působící zpracování. A zde nám velmi vadila především absence DVI konektoru, který bychom u 17" monitoru přeci jen již brali "za samozřejmost"!

Na druhou stranu ale za velmi rozumné peníze dostanete 17" displej s rozlišením 1280 x 1024 a velmi solidní dobou odezvy, která vám umožní používat vaše nové LCD jako klasický monitor - tj. i na hraní her. Stejně tak se již nemusíte obávat nekontrastního či neostrého obrazu, což byly nedostatky dřívějších levných LCD panelů. Malou třešničkou na dortu jsou pak jistě zabudované 2 W reproduktory, které taky průměrnému uživateli, jež u práce poslouchá MP3 apod., jistě budou zcela vyhovovat. Kvalitu bychom přirovnali k současným notebookovým reproduktorům. Pouze ovládání hlasitosti by si asi zasloužilo zjednodušení, protože než-li se k němu "proklikáte", přeci jen to chvilku trvá.

Cena tedy asi bude tím hlavním parametrem, který rozhodne, zda-li si pořídíte "velmi slušnou patnáctku" či "průměrnou sedmnáctku"...


Obr.12 - ADI MicroScan A705

Klady
  • poměr cena/úhlopříčka
  • doba odezvy 16 ms
  • audio reproduktory
  • dobrá podpora na webu

Zápory
  • na pohled působí levně
  • klasické nedostatky LCD - zejména pozorovací úhly!
  • složitější ovládání (hlasitosti apod.)
  • přílišná světlost obrazovky
  • malá variabilita podstavce

Cena: 11 888 Kč doporučená koncová včetně DPH
Záruka: 36 měsíců



Za zapůjčení testovacího vzorku k recenzi děkujeme společnosti: ADI Czech
reklama