reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aerocool Hi-Tech 7A: funkční skříň

3.11.2008, Jan Vítek, recenze
Aerocool Hi-Tech 7A: funkční skříň
Aerocool má nové skříně, dnes se podíváme na model Hi-Tech 7A. Jde o skříň ve 3 variantách, které všechny využívají přední displej, jenž je součástí systému pro monitorování a ovládání otáček až 4 ventilátorů. Dále se uplatní antivibrační set pro pevné disky.
Aerocool je společnost zaměřující se především na chlazení, a tak do její nabídky patří počítačové skříně, chladiče a ventilátory, napájecí zdroje a panely pro monitorování teplot a ovládání otáček ventilátorů. Pro své skříně řady Hi-Tech 7 tato firma využila kombinaci skříně a monitorovacího panelu, což jde pěkně dohromady. Takovou přidanou hodnotu ale samozřejmě nevyužije každý a bude také záležet na tom, zda integrovaný monitorovací panel bude kvalitní a reálně využitelný, nebo zda jde pouze o "bazmek navíc". To ostatně brzy uvidíme.


Skříně Hi-Tech 7 jsou celkem tři - standardní Hi-Tech 7 se dvěma pozicemi pro ventilátory v bočnici, testovaná Hi-Tech 7A s bočním plexisklem a nakonec Hi-Tech 7 Pro s mamutím 400mm bočním ventilátorem. Zde už to Aerocool s velikostí trošičku přehání, ale naštěstí již nemá prostor pro další zvětšování, protože ventilátor zde pokrývá v podstatě celou bočnici. Pak už také trochu úsměvně vypadá animace (na stránce zcela dole), kde je znázorněno proudění vzduchu. Ten má totiž vstupovat do skříně jak z boku, tak zepředu a vycházet přes zadní panel, jeho pozici pro 120mm ventilátor a dodatečné průduchy (pokud pomineme zdroj a případně i grafickou kartu). Spíše se dá ale říci, že vzduch takto usměrněn nebude ani náhodou a spíše se bude pohybovat tam, kam se mu zlíbí, někde se bude točit, někde bude stát a někde bude opouštět skříň. Z proklamovaných 250 CFM průtoku vzduchu tak mnoho nezbyde, když si navíc uvědomíme, jak ubohý statický tlak bude takový ventilátor schopen vyvinout. Pojďme se ale věnovat skříni Hi-Tech 7A.

Model
Hi-Tech 7A
Rozměry
430 x 200 x 440 (V x Š x H)
Hmotnost
-
Materiál
0,6m SECC
Kompatibilita
mATX, ATX
Pozice
7x 5,25"
3x interní 3,5" (přes adaptér)
Chlazení
zadní 120mm (1200 RPM, 62 CFM, 25 dBA, kl. ložiska)
2x boční pozice pro 80/120mm
I/O Porty
2x USB 2.0, 2x audio, 1x eSATA
Variace
Hi-Tech 7 - 2x 80/120mm v SECC bočnici
Hi-Tech 7A - 2x 80/120mm v akrylové bočnici
Hi-Tech 7 Pro - 400mm ventilátor v bočnici

Příchází zabalena v černé krabici, kde je chráněna polystyrenovými bloky, igelitovým vakem a navíc má na sobě plexi i přední LCD panel přilnavou fólii. Díky tomu k nám skříň dorazila bez škrábance, což se ale rozhodně nedá říci o jejím balení.




Hi-Tech 7A je tedy velikostně klasický middletower, na dnešní poměry spíše jeden z menších, kde nebude místa nazbyt pro rozsáhlé sestavy. Hlavním stavebním materiálem je pouze 0,6mm SECC ocel, díky níž je skříň příjemně lehká, ale osobně bych zde raději viděl silnější materiál. A pak je zde samozřejmě plast, především na předním panelu a nakonec u této verze akrylát, či chcete-li, plexisklo v bočnici.



Podívejme se nejdříve na přední panel této skříně. Jeho rámeček je vyroben z pevného černého plastu a v jeho postranních částech si můžete všimnout průduchů pro vzduch vstupující do skříně. Ten může dovnitř proudit ještě přes spodní otvor a nakonec také skrz jemně děrované záslepky 5,25" šachet. Záslepka zcela nahoře je pak uzpůsobena tak, aby se do ní mohlo zasunout externí 3,5" zařízení. Zda v příslušenství bude ještě nějaká, to zjistíme na další stránce.



A pak zde máme samozřejmě hvězdu této skříně - barevný LCD panel, ale ten samozřejmě není plně grafický. Zasazen je do prostoru o rozměrech 125 x 50 mm a ohraničen stříbrnou lištou. Vespod se ukazují čtyři podlouhlá tlačítka pro ovládání displeje a jeho funkcí. První dvě mají za úkol přidávat či ubírat hodnoty a také přepínat mezi stupni Celsia a stupni Fahrenheita. Třetí tlačíko Mode přepíná mezi módy displeje a nakonec tlačítko ON/OFF ovládá podsvícení. Na funkce samotné se zaměříme až dále v recenzi.



Na přední straně se neshledáme s tlačítky a konektory, a tak je pochopitelně musíme hledat jinde. Nemusíme tápat dlouho, protože jsou hned vepředu na horním panelu, čímž jsou snadno přístupná, pokud bude skříň uložena na zemi. Tlačítka Power a Reset jsou však nebezpečně blízko konektorům, takže se může snadno stát, že pokud budete naslepo šátrat třeba se sluchátkovým jackem, klidně si omylem stisknete Power nebo Reset, za což si asi nezatleskáte. Samozřejmě se pouze stačí dívat, ale přesto bych Power a Reset raději viděl vepředu, kde je pro ně místa dost. A co se týče konektorů, ty jsou ve složení 2x audio (sluchátka a mikrofon), 2x USB a jeden eSATA.


- klikněte pro zvětšení -

Otočíme skříní a objeví se levá bočnice s nepříliš složitě umístěným plexisklem, které je tlusté celé 4 mm. Výrobce jednoduše do bočnice vyřízl obdélníkový otvor se zakulacenými rohy, ten překryl plexisklem a na osmi místech přimontoval šroubky. V plexi pak máme vytvořeny dvě pozice pro ventilátory - jeden pro procesor a druhý pro grafickou kartu. No nich můžeme umístit 120mm modely, nebo 80mm modely, přičemž v horní si můžeme ještě zvolit, zda bude 80mm spíše nahoře, nebo dole, ale jde pouze o cca centimetr.



Pravá bočnice je již celá holá, pouze má v sobě úchyt, aby bylo možné ji snadněji vysunout. V duchu moderní doby jsou pak obě přidržovány na místě pomocí přítlačných šroubků s plastovými úchyty.



Zadní panel vůbec ničím příjemně nepřekvapí, ale snad také ani neurazí. Setkáme se zde s roštem ventilátoru, jenž mohl mít o něco slabší přepážky. V něm již trůní 120mm ventilátor, ale pokud by vás popadla vlna šílenství, můžete si sem namontovat také 80mm ventilátor.



Druhé ventilační otvory jsou vedle standardních sedmi pozic pro rozšiřující karty a nahoře se shledáme s pozicí napájecího zdroje. Záslepku pro zadní porty samozřejmě každý odstraní a použije tu, kterou dostal k základní desce.

reklama