reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aerocool Hi-Tech 7A: funkční skříň

3.11.2008, Jan Vítek, recenze
Aerocool Hi-Tech 7A: funkční skříň
Aerocool má nové skříně, dnes se podíváme na model Hi-Tech 7A. Jde o skříň ve 3 variantách, které všechny využívají přední displej, jenž je součástí systému pro monitorování a ovládání otáček až 4 ventilátorů. Dále se uplatní antivibrační set pro pevné disky.
Bočnice se tedy klasicky vysunou směrem dozadu a my se můžeme pokochat vskutku velmi jednoduchým interiérem skříně Aerocool Hi-Tech 7A. Nečekejme zde žádné zvláštní přepážky či dokonce oddělené komory. Spíše naopak, tento model je tak otevřený, jak jen může být.

Shledáme se zde s objemnější kabeláží, než je obvyklé, za což může samozřejmě přední panel. Kromě klasických konektorů pro USB, audio a SATA kabelu k eSATA konektoru tak zde máme černé kabely rozdělené na tři svazky. Jeden z nich je zakončen průběžným konektorem Peripheral Power a slouží k napájení displeje. Pak je zde svazek pro napájení až čtyřech ventilátorů, kde první má čtyřpinový konektor, z něhož vychází další pro připojení k základní desce, aby správě fungovalo PWM. A nakonec to jsou čtyři jednoduchá plochá teplotní čidla pro přilepení k chladiči procesoru a grafické karty, pevnému disku a jedno systémové.


- klikněte pro zvětšení -

Tray základní desky v podstatě zabírá celou bočnici, ale neshledáme se zde s žádnými otvory, či jinými prvky pro usnadnění vedení kabelů. Veškerá kabeláž tedy bude muset zůstat v hlavní komoře skříně. Tray je také odlehčen čtyřmi otvory, i když záměřem výrobce spíše bylo jej zpevnit, protože okraje těchto otvorů jsou profilované. Přesto se ale prostor mezi oněmi čtyřmi otvory propadává za současného cvakání, ale to snad nebude na závadu. Konstrukce skříně je jinak i se sundanými bočnicemi poměrně pevná, tedy na to, že je zde použita pouze 0,6mm ocel.



Zadní část skříně má k dispozici 120mm ventilátor s klasickým profilováním lopatek. Aerocool je totiž ještě známý svými "turbínovými" ventilátory s velkým množstvím lopatek, avšak ty příliš v oblibě nemám vzhledem k nepřesvědčivému výkonu. Tento model se má otáčet rychlostí 1200 RPM při 25 dBA hluku a jeho maximální průtok vzduchu činí 62 CFM. Napájení je zajištěno pomocí Peripheral Power i třípinového konektoru do desky, což oceňuji.

Jinak se v zadní části skříně můžeme shledat s lesklými kovovými záslepkami pozic karet. Ty jsou přidržovány klasicky šroubky, zdroj má k dispozici dvě podpůrné packy a kostra skříně dole vlevo zase rohovou výztuž.



Přední část skříně je v podstatě jedna velká 5,25" šachta. Zcela nahoře má adaptér pro disketovou mechaniku nebo jiné externí 3,5" zařízení. Tento adaptér se stejně jako ostatní 5,25" zařízení instaluje pomocí plastových zámků, jichž najdeme v příslušenství dostatek. Pokračujeme dolů, kde jsou dvě pozice nepoužitelné kvůli přítomnosti displeje a pod ním už je prostor pro pevné disky. Ty však musí být samozřejmě také připojeny přes nějakou redukci a zde jsou to antivibrační typy využívající gumových sloupků, celkem tři sady. A tři disky, to je tak akorát, aby se mohly chladit pomocí předního 120mm ventilátoru, avšak ten si musíme sami dokoupit a doinstalovat.



Instalace předního ventilátoru nebude nic těžkého. Jednoduše nejdříve tahem sundáme přední plastový panel, zevnitř k roštu přiložíme ventilátor a zajistíme jej šroubky. Dále je také možné přímo vymontovat celý rošt ventilátoru i s omyvatelným prachovým filtrem. Filtry jsou mimochodem vybaveny také záslepky externích pozic, což se hodí v boji proti nečistotám. Co mě ale zde zarazilo, byl příliš malý prostor pro ventilátor, jenž se má do šachty vejít společně s pevnými disky. To si ale nakonec ověříme při instalaci komponent




Příslušenství


Veškeré drobné části i s malým barevným manuálem (česká mutace chybí) jsou uloženy v papírové krabičce a ta je drátkem přimontována v šachtě uvnitř skříně.



Máme zde prodlužovací kabel pro interní vedení audio signálů, tři sady redukcí s gumovými sloupky pro montáž pevných disků, sáčky se šroubky apod., čtyři silikonové trny pro umístění ventilátoru, náhradní kabel s teplotním čidlem, několik lepicích proužků pro umístění teplotních čidel a nakonec plastové zámky pro montáž 5,25" zařízení.


reklama