reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ainol Novo 7 Aurora II: levný, a přesto dobrý

4.9.2012, Jakub Doležal, recenze
Ainol Novo 7 Aurora II: levný, a přesto dobrý
Na přání čtenářů jsme do redakce pozvali další tablet, který oslovuje především nízkou cenou. Stranou nezůstává ani výbava, 2jádrový Cortex A9, 16 GB, miniHDMI či IPS displej. Zvládne Aurora II přímý útok na Nexus 7?
Kapitoly článku:
Levné tablety si v poslední době celkem napravily reputaci a sami jste se o tom mohli přesvědčit u testu POV ProTab2 XXL a ProTab2 IPS. Dnes se podíváme na dalšího prodejce, který sice na našem trhu není příliš známý, ale jeho produkt rozhodně stojí za bližší zkoumání. Přivítejte mezi námi Ainol Novo 7 Aurora II, tedy model se 7“ úhlopříčkou a výbavou, se kterou může směle soupeřit s výrazně dražšími soupeři. Trh s mobilními zařízeními se nyní točí hlavně kolem Tegry 3. generace, avšak tou Aurora II nedisponuje. Nicméně nic není ztracené, neboť uvnitř pracuje 2jádrový procesor Cortex A9 na frekvenci 1,5 GHz doplněný o 1 GB operační paměti DDR3 (1333 MHz). To by mělo na moderní aplikace bohatě stačit, zvlášť když ještě výrobce přidal grafický čip Mali 400.




Čím více ikonek, tím lépe, alespoň takto tablet prezentuje výrobce


Další zprávou je použitý displej a toho, kdo se „těšil“ na šeredný TN panel, musím s radostí zklamat. Aurora II totiž disponuje IPS panelem s rozlišením 1024x600 pixelů. Pravda, že v době Retiny, se mohli ostatní výrobci trochu pochlapit, nicméně i tak by měla být jemnost displeje na 7“ úhlopříčce dostatečná.

Trendem posledních měsíců je přesun do cloudu a streamování dat. V našich končinách jsme však omezeni jak pomalým internetem s mizerným FUP, tak velmi špatnou dostupností většiny online služeb typu iTunes či Google Play. Aurora II však dokáže bavit i v offline režimu, neboť v základu nabídne 16 GB paměti, kterou lze navýšit pomoci MicroSD o dalších 32 GB.

Přítomnost bezdrátového adaptéru s podporou 802.11n již beru jako samozřejmost. Každopádně výrobci nás v tomto směru trochu opíjí rohlíkem, neboť Aurora II dokáže komunikovat maximálně 130 Mbps (65/65 Mbps), což je na hony daleko od maximálních rychlostí tohoto standardu. Uvnitř tabletu tedy zřejmě nalezneme jedinou anténu. Síla signálů je úměrná konkurenci, ve srovnání s notebookem jsem dosáhl hodnoty -62 versus -50 dBm (5 m vzduchem skrze zeď).

Nízký rozpočet tabletu se bohužel projevil v absenci Bluetooth rozhraní a 3G modemu. Každopádně minimálně 3G funkcionalitu lze prý doplnit skrze externí modem, konkrétní modely však výrobce nezmiňuje. Pokud jsou mezi čtenáři majitelé tohoto tabletu, nechť se s námi podělí o své zkušenosti s modemy v diskuzi pod článkem.

Specifikace Ainol Novo7 Aurora II
Kategorie
Tablet
Výrobce
Ainol
OS
Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich)
Rozměry
188 x 122 x 10 mm (š x v x t)
Hmotnost
342 g
Ovládání
Dotykový kapacitní displej
Procesor
Amlogic8726-M6 (2x Cortex-A9 1.5GHz)
Grafika
Mali-400 MP (2x)
Vnitřní paměť
16 GB
Paměť RAM
1024 MB DDR3 (1333 MHz)
Sloty
Micro SD (až 32 GB)
Displej
IPS (výrobce LG)
Rozlišení
1024 x 600
Barevnost
-
Úhlopříčka
177,8 mm (7,0")
Fotoaparát
vpředu 2,0 MPx
Senzory
G-senzor
Data
Wi-Fi 802.11 b/g/n
Baterie
Li-ion 3700 mAh
Mikrofon
1x
Repro
Mono

Balení levných tabletů bývá většinou velmi jednoduché bez zbytečných „fajnovek“. Ainol si však dal záležet a osobně tuto snahu oceňuji. Lepší představu o vzhledu balení a jednotlivých částí si jistě uděláte z následujících fotografií.




Balení je poskládáno jako u výrazně dražší konkurence




Pár stručných manuálů a varování, na Android není více snad ani potřeba


Příslušenství čítá klasický standard, na který jsme u tabletů zvyklí. Důležitý je především napájecí kabel, dále zde máme zpětnou redukci na plnohodnotné USB a samozřejmě nechybí ani sluchátka. Současně dostanete stručný návod, doplněný o varování prodejce ohledně používání upravených ROM.





Co však v prodejním balení chybí, je nabíječka. V době standardizace MicroUSB by však nemuselo jít o takový problém, Ainol si ale situaci sám komplikuje použitím MiniUSB, takže s sebou budete muset nosit přibalenou redukci a tablet pak nabíjet například z notebooku. Vzhledem ke kapacitě baterie se však „klasická“ nabíječka bude hodit a lze si ji dokoupit, zde však znovu Ainol musím pokárat za použití napájecího jacku namísto USB.




Nabíječka se do balení nevešla a je třeba ji koupit zvlášť
reklama