reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alienware TactX: kopie G9x?

24.8.2010, Michal Huspeka, recenze
Alienware TactX: kopie G9x?
Alienware pro nás přichystal herní myš TactX, která svým provedením a výbavou silně připomíná herní bestseller v podobě G9x od Logitechu. Jak se tato kopie povedla a co nám dokáže nabídnout? Překoná svůj vzor? Pojďme se nyní společně přesvědčit.
Společnost Alienware je známa především jako výrobce počítačových skříní a dalšího herního příslušenství. I dnes testovaná myš nese nálepku herní a svým označením náleží do řady herních produktů TactX, kam kromě ní patří ještě klávesnice a headset. Pěkně je shrnuje např. tato aktualita.

Myš má na své palubě laserový senzor známý z G9x (a dalších), nabízí 9 tlačítek (z toho 8 programovatelných) a dokáže do své integrované paměti uložit až pět uživatelských profilů.


Alienware TactX: bližší pohled


Myš k nám dorazila uložená krabici z tvrdého kartonu vyvedené v černé barvě, která z venku neprozrazuje jedinou informaci o svém obsahu. Pouze na jejím víku je vylisován nápis Alienware a jeho symbol - hlava jakéhosi mimozemšťana.

Krabička svými rozměry sotva pojme přiložené CD s ovládacím softwarem. Žádné okázalé balení obřích rozměrů a plné všelijakých informací na odklápěcím víku, které výrobci pro myši této cenové kategorie používají, se tady rozhodně nekoná. Vše je striktně podřízeno účelu dopravit produkt k zákazníkovi s co nejmenšími náklady a nároky na prostor.


Již při letmém pohledu na příslušenství vás možná napadne, kam se poděla sada závaží, která je u herních myší této cenové kategorie (a i daleko levnějších) nepsaným standardem a tak nějak očekávána. I mě zprvu napadlo, že balení nedorazilo kompletní. Při pohledu do specifikací ale bylo jasné, že se žádné dovažování konat nebude, což osobně považuji za mínus, přece jen základní hmotnost přibližně 100 gramů nemusí každému stačit a vyhovovat.

Veškeré příslušenství tedy sestává z CD s ovládacím softwarem a jednoduchého několikrát přeloženého papíru s pokyny ohledně bezpečnosti a ekologie. Samotná myš pak byla ještě vložena do obyčejného igelitového sáčku, který ale bezpečnosti při přepravě rozhodně nepřidá. Nicméně k nám myš dorazila zcela bez úhony.



Po vybalení a prvotním ohledání je ihned jasné, kde výrobce hledal inspiraci pro tuto myš. Kolébkový přepínač rozlišení dpi a stavový displej zobrazující tuto volbu formou přibývajících (a ubývajících) symbolů takřka přesně kopírují výše zmíněné produkty od Logitechu. Stejné je to i v případě čtyřsměrného středového kolečka, dokonce i šipky natištěné na hlavních a bočních tlačítkách jsou hedně podobné těm, které najdeme na stejných místech na G9x.

Myš se k počítači připojuje USB kabelem s látkovým opletením, který má dostatečnou délku přibližně 2 metry, nechybí ani (pro tuto třídu standardní) feritové jádro pro odrušení. Pozlacený USB konektor (dnes tolik populární) zde nenalezneme, ale to nebude mít na funkci žádný negativní vliv.



Na těle myši najdeme celkem pět tlačítek, jejichž umístění je vyřešeno dobře a ergonomie při používání je tedy velmi příjemná. Hlavní tlačítka mají dostatečně tuhý a jistý stisk s citelným odporem, jejich hlučnost je srovnatelná s jinými produkty. Rovněž kolébkový přepínač reaguje jistě a s dostatečnou zpětnou vazbou a je v podstatě stejně vysoký, jako okolní plochy, takže i přes jeho umístění pod ukazováčkem nedojde k jeho nechtěnému stisknutí během práce s myší.

Boční tlačítka jsou z hlediska použitelnosti také v pořádku. Možná by jen nemusela být až tak moc vystouplá z těla myši a to zadní by mohlo být umístěno těsně k přednímu, pouze s nějakým hmatově citelným tvarovým odlišením. Čím je totiž toto tlačítko dál, tím je při práci pro palec hůře dosažitelné.



Mezi hlavními tlačítky se táhne pruh z lesklého černého plastu, do něhož je vsazeno středové tlačítko a na jehož konci je patrný mírně vystouplý reliéf ve tvaru hlavy Alienware, který je spolu se symboly na stavovém displeji podsvícen barvou zvoleného profilu.

Čtyřsměrné středové kolečko je tvořeno lesklým kovem a po jeho hřbetu se táhne vroubkovaný gumový proužek, který usnadňuje manipulaci zejména při skrolování. Jeho krokování i stisk jsou zcela v pořádku, při přepínání zbraní uprostřed válečné vřavy se na něj můžete spolehnout. Nakonec vždyť už je dlouhodobě prověřeno ještě první (a následně i druhou) generací G9.



Při pohledu zprava si jednak můžete všimnout reliéfu hlavy mimozemšťana, a také je zde patrné tvarování pravé strany těla myši. Menší problém nastává v přední části, kde je bok myši zkosený směrem k podložce a není zde žádná opěrná plocha, takže dřív či později budete jezdit po podložce i malíčkem (a někteří možná zároveň i prsteníčkem), což není zrovna příjemné. Jen trochu vystouplý tvar těsně nad podložkou by v této partii by mohl tomuto ne zrovna příjemnému důsledku zabránit.



Zezadu je dobře patrné výrazné tvarování těla v levé dolní části, což tvoří výbornou oporu pro palec, který tak má mezi tímto tvarem a vyvýšenými bočními tlačítky své přesně vymezené místo. Hřbet myši se postupně svažuje dozadu a tvar celého těla výborně vyplní dlaň, což pomáhá dobré kontrole při práci.



Pohled z levé strany také prozrazuje polohu bočních tlačítek, z nichž první je umístěno takřka ideálně, to druhé už je podle mého názoru posunuto až příliš dozadu, což ztěžuje práci s ním. Otvory pro tlačítka v těle myši jsou zbytečně velké, takže jimi prosvítá podsvícení stavového displeje. To působí hlavně večer docela rušivě.



Materiály jsou na těle myši použity celkem čtyři. Hlavní tlačítka a hřbet jsou tvořeny hrubším do černa laděným plastem, stejný materiál najdeme i na spodku myši. Obě boční strany pokrývá měkčený plast, který je příjemný na dotyk a ani delší práce s ním nepůsobí problémy. A konečně posledním materiálem zde je zrcadlově lesklý černý pruh mezi hlavními tlačítky.

Na závěr se ještě podíváme, co myš skrývá na své spodní straně.



Jestli doteď ještě někdo pochyboval o podobnosti s G9, tento pohled nejspíš přesvědčí každého. Oko laserového senzoru, tlačítko pro přepínání profilů (celkem jich může být 5) a nakonec i jedna z vychytávek G9 - tlačítko pro vypnutí krokování středového kolečka - jako by někdo rovnou přesunul na TactX. Dokonce i tvar předního teflonu odpovídá tomu z G9. Všechny čtyři teflony dohromady pak tvoří ideální oporu a myš se výborně pohybuje na všech površích, na kterých jsem ji vyzkoušel.

"Nekonečné" kolečko znamená pro TactX určitě plus body, osobně u své G9 již krokování vůbec nepoužívám (kromě hraní her).

První seznámení je tedy za námi, nyní si ještě shrneme základní technické parametry a pak už se vrhneme na ovládací software a samotné testování.


Model
Alienware TactX mouse
Technologie
laser
Odezva
1000 Hz
Rozlišení
200 - 5000 dpi
Maximální akcelerace
30 g
Maximální rychlost
150" / s (381 cm / s)
Kabel
2,0 m
Rozměry
112 x 80 x 39 mm
Hmotnost
100 g
reklama