Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alphacool LC-Display - fantazii se meze nekladou

19.3.2008, Jan Vítek, recenze
Alphacool LC-Display - fantazii se meze nekladou
Společnost Alphacool nám připravila zajímavé novinky z oblasti přídavných informačních displejů, které můžeme snadno připojit k počítači. My si ukážeme model s celým označením LC-Display 240x128 Pixel blue neg. black, který se připojuje přes USB rozhraní a oproti ostatním informačním panelům jsou jeho funkce opravdu široké.
Kapitoly článku:
  1. Alphacool LC-Display - fantazii se meze nekladou
  2. Displej, instalace a přednastavené profily
  3. Softwarové nastavení a závěr
Alphacool je dle všeho německá společnost, která se zaměřuje především na vodní chlazení a na své úvodní stránce to také nezapomene pořádně zdůraznit. Prezentuje nám všem dobře známé výhody - vysoký výkon, nízká hlučnost a snazší boj s prachem. Co se ale již nezmiňuje, jsou vyšší náklady, nároky na prostor a zpravidla také složitější údržba, samozřejmě kromě vyšších požadavků na odborné znalosti uživatele (mluvíme samozřejmě o skládaných systémů vodního chlazení - systémy all-in-one bývají na zprovoznění a údržbu daleko snazší).


ModelLC-Display 240x128 Pixel blue neg. black
Displej240 x 128 pixelů - plně grafický
modré podsvícení, bílá grafika
RozhraníUSB 1.1 / 2.0
Hmotnostcca 200 g
Materiálhliníkový rámeček

V dnešní recenzi se však zaměříme na něco jiného z nabídky této firmy. Jedná se o informační panel s grafickým LCD s rozlišením 240 x 128 pixelů. Panel zabírá celkem dvě 5,25" pozice a připojuje se přes USB rozhraní. My jsme dostali k recenzi zatím testovací kus, u nějž zatím chybí USB kabel k připojení na header základní desky, jejž je samozřejmě daleko lepší využít. Dostali jsme tedy pouze kabel s klasickou USB koncovkou pro připojení k portu, ale to samozřejmě ničemu nevadí.



V pevné papírové krabičce ještě kromě samotného zařízení a USB kabelu najdeme ještě CD s doprovodným software, který je přinejmenším stejně důležitý, jako je samotný panel. My si můžeme vybrat mezi několika typy, celkem tedy pěti. Jde o panel pro jednu 5,25" pozici s displejem 200 x 64 pixelů a námi testovaný model pro dvě pozice s 240 x 128 pixelovým displejem. Tyto dva jsou k dispozici v černém a stříbrném zbarvení a pátým modelem je externí stříbrný panel, který si můžete posadit na stůl. Jinak svým displejem odpovídá většímu modelu. Celkovou nabídku naleznete zde.



Zařízení samotné mi připadlo jako velmi dobře zpracované. Rámeček a packy pro uchycení do šachty jsou vyrobeny z hliníkového plechu. Jednoduchý je také design. Vepředu najdeme ve středu rámečku pouze lesklý displej a v levém horním rohu logo výrobce.



Na zadní straně vidíme plošný spoj s několika integrovanými obvody a headery, jejichž význam se mi nepodařilo rozluštit. Důležitý je ale stejně pouze USB konektor, na nějž připojíme kabel. Instalace se tedy sestává z umístění panelu do mechanikové šachty a jeho propojení s počítačem pomocí USB kabelu. To bychom za sebou měli tu snazší část, ale pokud chceme tento panel a jeho možnosti dané doprovodným softwarem opravdu využít, bude nás čekat ještě seznámení s možnostmi nastavení a vytvoření vlastního profilu.