reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Fusion do obýváku

5.4.2011, Jan Vítek, recenze
AMD Fusion do obýváku
Nedávno jsme si v článku Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel představili výkonnou sestavu se čtyřjádrovým CPU Intel Core umístěném v malé skříni Lian Li. Nyní půjde o podobnou věc, ale s využitím skříně Antec a úsporné platformy AMD Brazos s procesorem Zacate.

Gigabyte GA-E350N-USB3


Premiéru si dnes na našem serveru odbyde nová úsporná platforma AMD Brazos. Jedná se o vůbec prvního zástupce tzv. APU, čili Accelerated Processing Units, jejichž vývoj AMD ohlásilo již před dlouhými lety. Výsledkem jsou čipy integrující klasické x86 CPU, paměťový řadič i GPU do jednoho kompaktního celku. V našem případě půjde konkrétně o procesor AMD E-350 složený především ze dvou jader Bobcat a pak GPU Radeon HD 6310. O Bobcat si můžete více přečíst v jednom z našich dřívějších článků.


- klikněte pro zvětšení -

Brazos je tak určený pro boj proti procesorům Intel Atom, oproti nim má nabídnout především lepší výkon, ale zaostávat nemá příliš ani ve spotřebě. Však AMD již ve starších materiálech hovořilo o tom, že jeho Bobcat mají být schopny pracovat i se spotřebou pod 1W. Specifikace pak hovoří o maximální spotřebě celého čipu, tedy i s grafickým jádrem, do 18 W. To je velmi pěkná hodnota, ovšem zajímavější bude zjištění, kolik si celý počítač vezme v zátěži.



Podívejme se ale nyní již na specifikace konkrétní základní desky Gigabyte GA-E350N-USB3:

Model
Gigabyte GA-E350N-USB3
Rozměry
170 x 170 mm (Mini ITX)
Procesor a čipová sada
AMD E-350 Dual-Core (1,6 GHz, 512 kB L2 cache)
AMD Hudson-M1 FCH
Grafika
integrovaná v procesoru - Radeon HD 6310 (500 MHz, 80/8/4*)
Konektory na zadním I/O panelu
1x PS/2 keyboard/ mouse
1x D-Sub
1x DVI-D
1x HDMI
1x optický S/PDIF Out
4x USB 2.0/1.1
2x USB 3.0/2.0
1x RJ-45 Ethernet (Realtek 8111E 10/100/1000 Mbit)
6x 3,5 mm audio (Center/Subwoofer Out/Rear Speaker/Side Speaker/Line In/Line Out/Microphone)
Rozhraní pro HDD/SDD/ODD
4x SATA 6 Gbps
Sloty
1x PCI Express 2.0 x16 (pouze 4 linky)
Audio
Realtek High Definition Audio (ALC892)
2/4/5.1/7.1kanálový
podpora Dolby Home Theater a S/PDIF Out
Paměti
až 8 GB DDR3-1333 (OC)/1066 MHz ve dvou slotech
BIOS
2 x 16 Mbit flash AWARD BIOS
podpora DualBIOS
PnP 1.0a, DMI 2.0, SM BIOS 2.4, ACPI 1.0b
Napájení
ATX 24pin
+12V 4pin
Chlazení
aktivní + jeden další výstup pro systémový ventilátor
* Vertex Shader / Geometry Shader / Pixel Shader


Jedná se o formát Mini-ITX s moderní výbavou, kde kromě procesoru AMD E-350 a příslušné čipové sady Hudson-M1 nechybí rozhraní USB 3.0, Gb Ethernet, trojice obrazových rozhraní D-Sub, DVI-D a HDMI, vícekanálové audio včetně optického S/PDIF a také rozhraní PCI Express 2.0 x16. To je sice vybaveno jen čtyřmi linkami, jež ovšem budou vzhledem k výkonu procesoru naprosto stačit.

Chladič této základní desky bohužel připomíná procesorové chladiče využívané na starých a již nepoužívaných slotových procesorech, jako byla Pentia II. Má tak malý ventilátor s titěrnými lopatkami, jehož otáčky jistě nebudou nízké. Na chlazení a hlučnost se ale podíváme ještě později.


- klikněte pro zvětšení -

Přesto je ale nespornou výhodou této desky fakt, že se nemusíme starat o to, jaký chladič si máme vybrat (pokud jsme tedy ochotni firmě Gigabyte věřit, že nabízí aspoň trochu kvalitní řešení). Odpadají tak starosti ohledně toho, zda se vybraný chladič vejde na samotnou základní desku a také následná otázka, zda se celá deska pak vejde do vybrané počítačové skříně. GA-E350N-USB3 by se tak měla vejít v podstatě do jakékoliv skříně, která podporuje formát Mini-ITX. Jediný potenciální problém, co mě napadá, se týká napájení. Zapotřebí je 24pinový konektor ATX plus další 4pinový +12V pro dodatečné napájení. Bez něj se počítač nerozběhne, což jsem po sestavení ihned prověřil.

Podívejme se tedy na její PCB a rozložení jednotlivých prvků. Přímo uprostřed máme černý chladič pro procesor i čipovou sadu, jenž nepřevyšuje ani kovovou krabičku s audio výstupy. Pak tu jsou v modrém provedení PCIe x16, vedle něj čtyři konektory SATA 6Gbps a také dva paměťové sloty pro DDR3 DIMM. Třípinové headery pro ventilátoru tu jsou dva, z nichž jeden již obsadil ventilátor hlavního chladiče. Druhý v našem případě bohužel nevyužijeme, neboť Antec pokládal za vhodné využít napájení přes Peripheral Power.


Dodávané příslušenství

Pak na desce ještě máme další headery, a to pro S/PDIF, 2x USB 2.0, přední audio konektory a detekci otevření skříně (Chassis Intrusion). Piny pro přední tlačítka a LED můžeme považovat za samozřejmost.


Procesor AMD E-350


V krátkosti se nyní zaměříme na procesor, nebo APU s označením AMD E-350. To se tedy skládá ze dvou jader Bobcat a jednoho Radeon HD 6310. Procesorová jádra Bobcat pracují na 1600 MHz a mají k dispozici každé svých 512 kB L2 cache.


Přetaktovaný procesor E-350 s pomocí 107MHz Host Clock

Jádro Radeon HD 6310 pak pracuje na základní frekvenci 500 MHz (BIOS umožní jeho přetaktování) a nabídne výkon 80 unifikovaných pipeline. Zcela jistě tak překoná výkon integrovaných grafických jader v procesorech Intel Atom a zvládne akceleraci přehrávání videa ve Full HD. Ovšem neočekávejte, že nabídne takovou sílu, s níž bude stačit na moderní 3D hry. Stačí se podívat na výsledky uvedené na notebookcheck.net a je jasné, že moderní hry dokáže rozpohybovat na nízké detaily při FPS, které jsou většinou nedostatečné pro kvalitní hraní.


Ostatní použité komponenty


K základní desce už potřebujeme pouze operační paměti a nějaké úložné zařízení. Co se týče pamětí, tak jsme využili naši redakční sadu dvou 4 GB modulů Kingston KHX1600C9D3K2/8G a cenou cca 2200 Kč, které byly provozovány na nastavení 1333 MHz s časováním 9-9-9-24-1T. Ve výchozím stavu ale deska pracuje s frekvencí 1066 MHz, takže můžete použít i pomalejší moduly, přičemž ty by měly pro ostatní komponenty výkonnostně naprosto stačit. Ostatní nastavení dle SPD čipu ukazuje následující screenshot.





Dále bylo stejně jako v minulém článku využito SSD na místě systémového pevného disku. Je sice pravda, že v takovémto PC by se mělo asi hledět spíše na kapacitu pro uložení multimédií než na výkon, ovšem jednak jde pouze o příklad skříně, kterou si můžete pro své účely vybrat kompletně jinou a potom ani tento případ vlastně není úplně mimo mísu. Rychlý start systému, který nám SSD zajistí, může u HTCP přijít velmi vhod a pak si můžeme do systému zapojit malý pevný disk s kapacitou až 1 TB. A pokud snad máme svůj vlastní domácí NAS server, jehož data jsou k dispozici pro všechna zařízení připojená do místní sítě, nemusíme už instalovat žádný další pevný disk a ani optickou mechaniku.




Nicméně v našem případě byl tedy vyžit OCZ Vertex 2 s kapacitou 120 GB (modelové označení OCZSSD2-2VTXE120G), která pro účely systémového disku bohatě stačí. Tento model slibuje maximální rychlosti čtení a zápisu 285 a 275 MB/s, hodnotu IOPS při náhodném zapisování 4kB bloků 50000 a MTBF 2 miliony hodin.

reklama