reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Fusion do obýváku

5.4.2011, Jan Vítek, recenze
AMD Fusion do obýváku
Nedávno jsme si v článku Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel představili výkonnou sestavu se čtyřjádrovým CPU Intel Core umístěném v malé skříni Lian Li. Nyní půjde o podobnou věc, ale s využitím skříně Antec a úsporné platformy AMD Brazos s procesorem Zacate.
V tomto článku jsme si vyzkoušeli v porovnání s článkem Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel kompletně odlišnou sestavu, která je založena na nové platformě AMD Brazos s APU E-350 skládajícího se z dvou procesorových jader Bobcat a Radeonu HD 6310. Hostitelem pro ni byla skříň Antec ISK310-150 vybavená 150W zdrojem s aktivním chlazením a samotná platforma byla realizována na základní desce Gigabyte E350N-USB3. Obě tyto komponenty přijdou na dohromady na cca 5000 Kč i s daní, přičemž je nutné je doplnit ještě o operační paměť, pevný disk a popřípadě také optickou mechaniku. Z toho vyplývá, že podobný počítač sestavíme už od cca 7000 Kč, pokud tedy nebudeme lpět na SSD a 8 GB RAM.



Z celé akce plyne několik zjištění týkající se použité počítačové skříně a výkonu platformy Brazos. Antec ISK310-150 dle mého názoru není zrovna velkou výhrou, a to především kvůli několika chybkám ve vnitřním uspořádání skříně a také se mi jeho zahřívající se zdroj příliš nepozdával. Na tuto sestavu by ostatně bohatě stačil i méně výkonný zdroj s pasivním chlazením, jenž by byl i podstatně tišší. Nicméně svou práci tato skříň odvede.

AMD Brazos s Bobcaty a Radeonem HD 6310 je důstojným protivníkem pro Atomy od Intelu a přesvědčivě překoná i jejich kombo s grafickým řešením NVIDIA ION 2. Ty ale na druhou stranu mají o několik wattů nižší spotřebu a nedá se říci, že by výkonnostní nárůst AMD Brazos opravdu k nečemu byl. Stále se jedná o sestavu, kterou využijeme spíše pro kancelářské účely, brouzdání po Internetu nebo pro multimédia a na hry či náročnější úkoly můžeme zapomenout. A to zvládne Atom s ION 2 také.


- klikněte pro zvětšení -

Zbývá tedy otázka ceny příslušné základní desky Mini-ITX s AMD Brazos či Intel Atom + NVIDIA ION. A zde se dá říci, že podobná řešení mají také podobnou cenu. Z toho vyplývá, že pokud jste rozhodnuti si postavit malé PC založené na nízkospotřebové základní desce s integrovaným procesorem a grafickým řešením, můžete se klidně rozhodovat dle svých sympatií, nebo brát jako rozhodující faktor výbavu spíše než výkon. V tom rozdíly jsou, ale ne tak důležité.


Přibližné ceny použitého hardware s DPH:


Za zapůjčení skříně Antec ISK310-150 děkujeme firmě Antec



Za zapůjčení základní desky Gigabyte GA-E350N-USB3 děkujeme firmě Gigabyte

reklama