reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Kaveri: Steamroller a GCN ukazuje drápky

23.1.2014, Jan Vítek, recenze
AMD Kaveri: Steamroller a GCN ukazuje drápky
Dnes se již zaměříme na test nových APU generace Kaveri, které si AMD připravilo jako následovníka Llano, Trinity a poslední generace Richland. Kaveri jsou nadějné, protože nabídnou nová procesorová i grafická jádra a také pokročilejší výrobní proces.

AMD Kaveri: co můžeme očekávat?


Jak se toto všechno ale projeví ve skutečnosti, na to se podíváme až dnes. Jestě předtím se ale zaměříme na teorii, takže si představíme novou generaci APU série 7000, kterou známe pod označením Kaveri. Na konci roku 2012 se ještě předpokládalo, že po Trinity budou následovat už Kaveri, jenomže nakonec jsme se dočkali "mezigenerace" Richland (recenze), která dorazila v červnu minulého roku a snad nikdo z ní nemohl být nadšený. Šlo v podstatě jen o mírně vylepšené Trinity, které přinesly o trochu vyšší výkon, ale stále šlo o procesorová jádra Piledriver a grafickou architekturu VLIW4. Ostatně něco podobného si chystá i Intel na letošní červen. Jde o procesory Haswell Refresh, jež můžeme vidět jako předvoj pro Broadwell.





Ale zpět k tématu Kaveri. Ihned po vypuštění Richlandů na trh se začaly objevovat informace o jejich zpoždění, přičemž se nakonec ukázaly být velmi přesné. Mluvilo se totiž o tom, že Kaveri budou připraveny a představeny už na konci roku 2013, ale dostupné v obchodech budou až v tomto roce. Nyní si je tedy už můžete sami pořídit.




graf ukazující vzrůstající počet prodaných desktopových APU řady A10 (bohužel bez konkrétních čísel)


V oficiální tiskové zprávě AMD představující Kaveri se potvrdily také již delší dobu známé informace týkající se nových procesorových jader Steamroller, grafické architektuře GCN, paměťové architektuře hUMA a to vše spojujícím HSA - Heterogeneous System Architecture. Dozvěděli jsme se také o výkonu až 856 GFLOPS, což se týká samozřejmě toho nejrychlejšího modelu A10-7850K, dále o podpoře rozlišení Ultra HD při 60 Hz, rozhraní PCI Express 3.0 a také 12 výpočetních jádrech Compute Cores (CC).

AMD totiž nově označuje za výpočetní jádra CC jednak samotná x86 Steamroller rozdělená do dvou modulů (stejně jako u předchozích Bulldozer a Piledriver) a k nim pak přibylo u těch nejlepších celkem osm CC složených z celkem 512 shaderů grafického jádra. Z toho vyplývá, že jedno CC rovná se buď polovina modulu Steamroller nebo 64 Stream procesorů. Tak jednoduché to ale není, jak ukazuje následující diagram popisující samostatná grafická jádra.




12 Compute Cores = 4 CPU jádra a 8 GPU jader - klikněte pro zvětšení -


Další slide dále vysvětluje, proč AMD dává CPU a GPU jádra na stejnou úroveň, alespoň tedy co se týče oficiálního názvosloví a marketingových materiálů. CPU i GPU má totiž díky hUMA rovnocenný přístup do paměti, čímž myslíme hlavní operační paměť, která může mít celkovou kapacitu až 32 GB. GPU tedy nemusí mít vyhrazenou vlastní paměť a může pracovat se stejnými daty jako CPU, což je důležitá změna především s ohledem na GPGPU a plné využití celkového výkonu APU.





Že "AMD u Kaveri obětovalo výkon CPU ve prospěch celku", jste se mohli dozvědět z dřívější aktuality. Jde o to, že AMD použilo u GlobalFoundries výrobní proces 28SHP (28 nm Super High Performance), který je navržen tak, aby mohl tvořit výkonné univerzální čipy, zatímco předchozí APU byla vyráběna 32nm procesem SoI (Silicon on Insulator), který byl vhodný především pro vysoko taktované procesory x86. AMD tak u Kaveri nepreferuje dosažení vysokých frekvencí jader Steamroller, které jsou tak nižší než u předchozích Richland, ale chce dosáhnout vyrovnaného výkonu, čili posiluje GPU.





Ve výsledku je tak 47 % celkové rozlohy čipu Kaveri vyhrazeno pro GPU, a tvoří tak jeho jasnou dominantu. Na následujícím diagramu je také vidět uspořádání samotného GPU a umístění jeho osmi výpočetních jader (zde jsou označena jako CU - Compute Units). Architektura tak odpovídá novým grafickým kartám AMD vedeným modelem R9 290X "Hawaii", o jehož vlastnostech si můžete počíst v samostatném článku.





AMD samozřejmě se také nezapomnělo věnovat tématu energetické efektivity. Nová APU mají maximální spotřebu 95 W, což tedy oproti 100W Richlandům není velké zlepšení, ale aspoň něco. Však tu máme 128 shaderových jednotek navíc. Desktopové procesory pak budou mít spodní hranici na 45 W, ale AMD chce jít u těch nejúspornějších ještě níže a to na 15 W. Půjde pochopitelně o mobilní čipy a jejich představení na nás ještě čeká.

Kaveri také v BIOSu nabídnou možnost změny TDP (např. model A8-7600), což se má dle AMD projevit především na výkonu procesorových jader a ne grafiky. To je jen další důkaz toho, že ta dostává přednost.



reklama