reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Kaveri: Steamroller a GCN ukazuje drápky

23.1.2014, Jan Vítek, recenze
AMD Kaveri: Steamroller a GCN ukazuje drápky
Dnes se již zaměříme na test nových APU generace Kaveri, které si AMD připravilo jako následovníka Llano, Trinity a poslední generace Richland. Kaveri jsou nadějné, protože nabídnou nová procesorová i grafická jádra a také pokročilejší výrobní proces.

Praktické testy - Cinebench


Praktické aplikace dnes budou reprezentovat klasické testy renderování scény pomocí Cinebench R10 a Cinebench R11.5. Ty dokáží využít jedno nebo všechna jádra, přičemž novější verze Cinebench dokáže vícejádrový procesor zaměstnat efektivněji. Dnes přibyl také nejnovější test Cinebench R15, který staví na předchozí verzi R11.5, čili by měl poskytovat podobné výsledky, respektive ukázat podobné rozdíly mezi jednotlivými procesory.





V prvním testu byl testován výkon jednotlivých jader, čili procesoru zatíženého jedním procesovým vláknem. Nelze přehlédnout obrovský odstup mezi procesory AMD a Intel, ovšem ten byl očekávaný. Jde spíše o rozdíly mezi samotnými procesory AMD, přičemž zde nejvýkonnější Kaveri nedokázalo porazit ani dvojku z předchozí generace - A10-6790K. Však pracuje s výrazně nižší frekvencí, ovšem co když zatížíme všechna jádra?









Zbylé testy ukazují, že i když by se měl rozdíl mezi A10-6790K a A10-7850K spíše zvětšovat, on spíše mizí a v testech Cinebench R10 a R15 Kaveri dokonce vede. Můžeme tedy očekávat celkově vyšší výkon v multithreadových aplikacích.

A pak je tu také A8-7600, jenž má dle specifikací o 300 - 200 MHz nižší pracovní frekvenci, a to především tu základní, ovšem i tak jedničce své řady šlape na paty, což nebude jediný případ, jak brzy uvidíte.

reklama