reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Kaveri: Steamroller a GCN ukazuje drápky

23.1.2014, Jan Vítek, recenze
AMD Kaveri: Steamroller a GCN ukazuje drápky
Dnes se již zaměříme na test nových APU generace Kaveri, které si AMD připravilo jako následovníka Llano, Trinity a poslední generace Richland. Kaveri jsou nadějné, protože nabídnou nová procesorová i grafická jádra a také pokročilejší výrobní proces.
U těchto testů máme výhodu, že můžeme naměřené výsledky snadno srovnávat s desktopovými kartami testovanými pod OpenCL.


Compubench CL


V tomto testu se ukazují až překvapivé rozdíly mezi starou a novou generací, která se ukázala ve velmi dobrém světle, a to ve všech třech disciplínách. Pokud se generaci Kaveri tedy něco povedlo, bude to výkon v OpenCL.









Luxmark 2.0


V testu Sala byly procesory trápeny všemi možnými způsoby, tedy nejdříve byla zatížena jen procesorová jádra, pak jen grafická jádra a nakonec obě najednou. Ve výkonu CPU pochopitelně exceloval Intel, jejž v dalším případě nahradily na prvních místech nové Kaveri, ovšem Intel nemá zrovna slabé grafické jádro, takže když se k němu přičte výkon jeho čtyř CPU, patří mu dle posledního testu celkové prvenství.

I zde se pak ukazuje propastný rozdíl ve výkonu GPU generace Kaveri a předchozích Richland a navíc také je znát plných 512 Shaderů u A10-7850K, které se zatím moc neprojevily, protože 384shaderový A8-7600 mu byl často v patách.










Musemage


Integrovaný benchmark v grafickém editoru Musemage nám také může pomoci změřit sílu GPU, protože umí využít jejich sílu. Zařazujeme jej dnes poprvé, a proto nejsou k dispozici výsledky dříve testovaných APU. Pokud ale jde o A10-6790K, to by mělo dosáhnout kolem 5200 - 5300 bodů. Výkon tak zhruba odpovídá novému A8-7600, který má stejný počet shaderů, ovšem A10-7850K všem utekl a naplno využívá svých 512 SP.





Sandra 2013


A nakonec je tu stará známá Sandra, která také má v zásobě pár testů týkajících se GPGPU. Výsledky jsou jasné a víceméně odpovídají předchozím zjištěním - Kaveri A10-7850K je bezpečně nejvýkonnější a za ním s odstupem následuje rovněž nový A8-7600.











Pokud jde tedy o výkon v GPGPU, můžeme být s novými APU Kaveri nadmíru spokojeni. Ovšem pokud jde o hry, s nimi to není tak jednoduché, jak uvidíme na další stránce.

reklama