reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Kaveri: Steamroller a GCN ukazuje drápky

23.1.2014, Jan Vítek, recenze
AMD Kaveri: Steamroller a GCN ukazuje drápky
Dnes se již zaměříme na test nových APU generace Kaveri, které si AMD připravilo jako následovníka Llano, Trinity a poslední generace Richland. Kaveri jsou nadějné, protože nabídnou nová procesorová i grafická jádra a také pokročilejší výrobní proces.

Herní testy


Nyní se zaměříme čistě na herní testy a následně výkon v OpenGL. Výběr dopadl na starší i zbrusu nové tituly, a tak se zde setkáme s Company of Heroes, Just Cause 2 či TES: Skyrim, ale také s Crysis 3 a Batman Arkham Asylum. Nejnovější tituly se neobjeví, protože by pak nebylo s čím srovnávat. V případě, že daný titul nedisponoval vlastním benchmarkem, pak byla jako obvykle využita utilita FRAPS, přičemž v té jsme několikrát zaznamenali stejný úsek hry a ze zaznamenaných průměrných hodnot FPS vytvořili také průměr.

S jádry Radeon se tedy pustí do křížku integrovaný Intel HD Graphics 4600 vybavený 20 shaderovými jednotkami a taktovaný na 350 až 1200 MHz dle potřeby.















Kdo očekával, že nové Kaveri přinesou výrazný nárůst výkonu ve hrách, bude asi zklamán. Otázkou je zde především velmi malý rozdíl ve výkonu A10-7850K a A8-7600, kdy se můžeme ptát, kam se podělo o 30W vyšší TDP a 128 shaderů navíc. Můžeme tedy jen doufat, že se situace zlepší s příchodem novějších ovladačů.


OpenGL - Cinebench


V každém testu Cinebench jsme také provedli test výkonu v OpenGL, takže tu máme tři grafy. Ty nám ale přinesly vyloženě zklamání, protože namísto zvýšeného výkonu jsme se v porovnání s generací Richland dočkali jeho výrazného snížení.








reklama