reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Llano: test procesoru A8-3850

4.7.2011, Jan Vítek, recenze
AMD Llano: test procesoru A8-3850
Minulý týden jsme si představili nové procesory AMD Llano a teď přišel čas na podrobný test. Utká se v něm aktuálně nejvýkonnější model z rodiny AMD A8 se svými protějšky od Intelu z řady Sandy Bridge. Těšit se můžeme i na souboj IGP a přetaktování.

Nastavení platforem


Máme tu tedy dohromady dvě platformy, takže se dočkáme dvou základních desek s odlišnými čipovými sadami i sockety: sada AMD A75 se socketem FM1 a sada Intel H67 se socketem LGA 1155.

Co se týče platformy AMD FM1, pak ta s procesory A-Series využívá paměti DDR3 na standardní frekvenci 1333 MHz při časování 9-9-9-24-1T. Přístup k nim je dvoukanálový. Platforma se socketem LGA 1155 nabídla v našem testu tři procesory a její nastavení pamětí bylo naprosto stejné jako u AMD FM1, tedy dvoukanálový přístup a časování 9-9-9-24-1T.

Všechny procesory jsou podrobeny standardním zátěžovým testům a mají výchozí frekvenci sběrnice QPI, popřípadě Hypertransport nebo nejnověji Unified Media Interface. Nastavení pamětí se tedy liší pouze podle použité platformy, možností řadiče paměti/čipsetu a jeho možnou konfigurací (řadiče paměti, případně v podpoře frekvence pamětí DDR3 RAM). Veškeré výsledky a výkonnostní testy jsou průměrem minimálně 3 měření.


Syntetické testy


V první části se zaměříme na syntetické testy, tedy takové, které mají na svědomí benchmarkovací nástroje, jež příliš nevypovídají o reálném využití možností procesorů, ale spíše umožňují jejich srovnání mezi sebou. Půjde jednak o aplikaci Sciencemark a její test propustnosti paměťového subsystému. Pak nastoupí společnost Futuremark a její produkty 3DMark Vantage a PCMark Vantage. Pole zakončí opět Sciencemark a jeho testy Molecular Dynamics a AES. Nyní se zaměříme spíše ještě na výkon samotných procesorů a grafická stránka přijde na řadu později.



Sciencemark hned nazačátku poukázal na vyšší paměťovou propustnost nových procesorů Llano, která je znatelně lepší než v případě Athlonu II, ale hodnot Intel Sandy Bridge nedosahuje. S nimi ale ani soupeřit nemá.



3DMark Vantage si procesor A8-3850 považuje stejně jako nejslabšího z testovaných Intelů, což můžeme brát jako dobrý výsledek. Athlon II však nebyl o moc horší.







Velmi podobná situace je i v jednotlivých testech balíku PCMark Vantage, kde Core i5 opět unikají do dáli.



Dle očekávání měly Intely namále v testu AES šifrování v Sciencemarku, kde se jako nejlepší ukázal Athlon II, za ním A8-3850 a až pak procesory Intel. Rozdíly však nejsou až tak moc velké.



Jiná situace již je v testu Molecular Dynamics, kde Intely ukázaly značně lepší výsledek, tedy kratší čas simulace. Nový procesor A8-3850 přitom trošku zaspal.

To bychom měli syntetické testy a nyní již k zajímavější praxi.

reklama